Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-19.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η Αμερικανική και οι άλλες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό θα ήταν φρόνιμο να μην αρχίσουν κατά τρόπο σαρωτικό, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ελπίδας για επιτυχία. Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με την Αμερικανική πρωτοβουλία, δεδομένων των Τουρκικών αντιδράσεων και της πολυδιακηρυγμένης Αμερικανικής θέσης ότι το '96 θα είναι χρονιά της Κύπρου. Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι εάν θεωρούνται έκ του σύνεγγυς συνομιλίες οι αναφορές των δύο πλευρών πάνω στα βασικά θέματα, όπως αυτό της ασφάλειας, πιθανόν ναι. Αλλά, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, όταν θα αρχίσει η πρωτοβουλία, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν σε μιά προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους".
Η πλευρά μας προβαίνει στις σωστές εκτιμήσεις, που οδηγούν στη χάραξη και εφαρμογή της σωστής πολιτικής με πολλή προσοχή και υπευθυνότητα. Αυτά ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε χαιρετισμό του στο δέκατο Παγκύπριο Συνέδριο Εφέδρων Αξιωματικών. Ο κύριος Κληρίδης, σημείωσε, ότι τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής βρίσκονται ήδη μπροστά μας και είναι, η σταθερή πορεία προς την Ευρώπη, το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, που θα ανοίξουν τον δρόμο για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Στο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι το συνέδριο γίνεται σε μια χρονική περίοδο που το μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα διέρχεται μια λεπτή περίοδο της πορείας του, και τόνισε ότι έχουμε χρέος να μην αφήσουμε την απογοήτευση να μας κυριεύσει, ατλώντας θάρρος και ενίσχυση από την ίδια την εθνική μας ιστορία. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ενημέρωσε και συζήτησε με τους συνέδρους το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην ομιλία του, στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την ασφάλεια της Κύπρου.
Ο εικοστός αιώνας φέρει τα στίγματα του τουρκισμού με μια σειρά γενοκτονιών, ανάμεσά τους και του Ελληνισμού του Πόντου, όταν το ένα τρίτο του ποντιακού πληθυσμού εξοντώθηκε από τους νεοτούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ. Σήμερα, ημέρα μνήμης και καταδίκης της Ποντιακής γενοκτονίας, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Εγκωμης, μνημόσυνο το οποίο οργάνωσαν το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού και Ποντιακοί φορείς της Κύπρου. Μετά το πέρας του μνημοσύνου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού, στην Εγκωμη, και κατάθεση στεφάνων.
Προβλήματα προέκυψαν στον υπό κατασκευή δρόμο Λεμεσού-Πάφου, αναφορικά με το τμήμα που περνά μέσα από τις Βρεττανικές Βάσεις, απόσταστης επτά χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει στην σημερινή της έκδοση η εφημερίδα "Αλήθεια", οι Βρεττανοί αξιώνουν όπως έχουν το δικαίωμα αστυνόμευσης της συγκεκριμένης απόστασης, ενώ τα έξοδα συντήρησης να βαρύνουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Την ύπαρξη προβλημάτων επιβεβαίωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμος Αδαμίδης, ο οποίος είπε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τις αρχές των Βρεττανικών Βάσεων.
Κανονικά συνέχισε σήμερα τις δραστηριότητές του ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά τη χθεσινή δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Ο δράστης της χθεσινής απόπειρας δεν φαίνεται να έχει σχέση με οποιαδήποτε ένοπλη οργάνωση, αλλά όπως δήλωσε αποφάσισε να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, επειδή διαφωνεί με την στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας- Ισραήλ. Ο ηλικίας σαρανταοκτώ ετών δράστης, είχε καταδικασθεί πριν 25 χρόνια για τη δολοφονία μέλους της οικογένειάς του.
Ο πρόεδρος της Ρωσσίας Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε σήμερα ότι οι αυτονομιστές αντάρτες σχεδιάζουν να τον σκοτώσουν αν επισκεφθεί την Τσετσενία. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι παρόλο που γνωρίζει ότι έχει σχεδιαστεί δολοφονική απόπειρα εναντίον του, θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη γιατί θα πρέπει, κατα την έκφρασή του, να αποκατασταθεί η ειρήνη.
Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες του διεθνούς μεσολαβητή για το βοσνιακό Κάρλ Μπίλτ για να παγιώσει τον πλήρη παραμερισμό του ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Κάρλ Μπίλτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έφθασε η αρχή του τέλους για τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, έπειτα από δύο μαραθώνιες συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ. Ο Κάρατζιτς είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ανέθεσε στην Αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς να τον αντικαθιστά στο εξής στις επαφές της με την διεθνή κοινότητα. Δεν ξεκαθάρισε όμως αν παραιτείται από το σύνολο των καθηκόντων του.
Η αστυνομία Λεμεσού συνεχίζει τις έρευνες σχετικά με την έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που έγινε το πρωί σε αυτοκίνητο στη Λεμεσό. Η έκρηξη έγινε στις 3 και 30 την αυγή, προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητο που ανήκει στον Κώστα Νικολάου, 47 ετών από τη Λεμεσό, τραπεζικού υπαλλήλου. Το αυτοκίνητο την ώρα της έκρηξης βρισκόταν σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο του σπιτιού του Νικολάου, στην οδό Αλκιβιάδους, περιοχή Αποστόλου Αντρέα στη Λεμεσό. .
Ενα άτομο σκοτώθηκε και άλλο τραυματίσθηκε σοβαρά χθες βράδυ σε αυτοκινητικό δυστύχημα στη Λευκωσία. Νεκρός είναι ο Αντρέας Κωστέκογλου 38 ετών από την Ακρόπολη, και τραυματίας η 19χρονη φοιτήτρια από την Λιθουανία, Μπάρμπαρα Κρίνεβι. Το δυστύχημα έγινε στην οδό Κυριάκου Μάτση στην Εγκωμη όταν μοτοσυκλέττα που οδηγουσε ο Κωστέκογλου με συνεπιβάτιδα την Λιθουανή φοιτήτρια συγκρούστηκε με αυτοκίνητο ταξί. Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, οι επιβαίνοντες της μοτοσυκλέττας δεν φορούσαν κράνος. Ο οδηγός του ταξί Χριστάκης Ιωάννου, 54 ετών από τον Αγιο Δομέτιο, συνελήφθη από την αστυνομία για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Αργότερα αφέθη ελεύθερος.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε θα εμφανισθεί σε μερικές, κυρίως παράλιες περιοχές, ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στα νότια παράλια, και γύρω στους 13 βαθμούς στις άλλες περιοχές. Αύριο μετά τη διάλυση της πρωινής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί αίθριος με λίγες μόνο παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη το απόγευμα στα νότια παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 25 βαθμούς στα παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:54