Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-21.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Σε άμεση σύνδεση τής εξέλιξης τής Αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό με την συνάντηση Κλίντον-Κληρίδη στις 18 Ιουνίου στον Λευκό Οίκο, προέβη ο Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τζιμ Γουίλλιαμς. Μιλώντας στη Νέα Υόρκη σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, ο κύριος Γουίλλιαμς, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 18 Ιουνίου ώστε μέχρι τότε, να τεθούν οι βάσεις και μέχρι την επίσκεψη Κληρίδη να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για την Αμερικανικη πρωτοβουλία. Η Κυπριακή Κυβέρνηση πάντως εκφράζει αμφιβολίες, κατά πόσον μετά την συνάντηση Κλίντον-Κληρίδη, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είναι σε θέση να εξαγγείλει την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης χαρακτήρισε σημαντική την συνάντηση και ανέφερε ότι σε αυτή ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραθέσει με παρρησία τις απόψεις και ιδιαίτερα την υποχρέωση που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να πείσουν την Αγκυρα για την ανάγκη μεταβολής των θέσεών τους. Εν τω μεταξύ το Κυπριακό συζητήθηκε, παρεμπιπτόντως από ό,τι φαίνεται, στην συνάντηση τού Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ουώρεν Κρίστοφερ με τον Τούρκο ομόλογό του Εμρέ Γκιονενσάϊ, αφού οπως δηλωσε ο εκπρόσωπος τού Στεητ Ντηπάρτεμντ Νίκολας Μπέρνς, το θέμα ήρθε στην συζήτηση στο τελος τής συνάντησης. Ο κύριος Μπέρνς επεσήμανε, πάντως, ότι συζητήθηκαν διάφορες απόψεις για τις οποιές, ειπε ομως ότι δεν εχει περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν ανησυχούν την Κυβέρνηση οι απειλές του Ντενκτάς, για κίνδυνο Ελληνοτουρκικού πολέμου στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο πριν απο την λύση. Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις τού Προέδρου Κληρίδη, κληθείς νά σχολιάσει τις νέες απειλές που εκτόξευσε ο Ραούφ Ντενκτάς, κάνοντας λόγο για κίνδυνο πρόκλησης Ελληνοτουρκικού πολέμου στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκη Ενωση αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο πριν την επίτευξη λύσης. Η ενταξιακή διαδικασία τής Κύπρου, τόνισε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα αρχίσει όπως έχει προγραμματισθεί και πόλεμος δεν θα υπάρξει. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, επεσήμανε, εξάλλου, ότι υπάρχει σύγχυση γύρω από το θέμα τής Διεθνούς Δυνάμεως που θα εγκατασταθεί στην Κύπρο μετά την επίτευξη λύσης. Ζητήσαμε, είπε, μια διεθνή δύναμη που θα ενεργεί υπό τους όρους εντολής τού Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο ύπατος Αρμοστής τής Βρετανίας στην Λευκωσία, Ντέϊβητ Μάτεν παρατήρησε ότι το ζήτημα αυτό δεν έφτασε σε σημείο που να μπορεί να γίνει λόγος για τις χώρες που θα συμμετέχουν.
Ρωσσικές προτάσεις σε σχέση με την πορεία τού Κυπριακού και εισηγήσεις για την αξιοποίησή τους, μετέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας τού ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα τον κύριο Χριστόφια για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα τής πρόσφατης επίσκεψής του στην Μόσχα. Σε δηλώσεις του, ο κύριος Χριστόφιας εξέφρασε τήν εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για επίτευξη προόδου μέσα στις συνθήκες προεκλογικής περιόδου των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένης και τής πολιτικής κρίσης στην Αγκυρα. Μέ τήν εκτίμηση αυτή, σημείωσε ο κύριος Χριστόφιας, συμφωνεί και ο Πρόεδρος Κληρίδης. Ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι προέβη σε εισηγήσεις για αξιοποίηση τού Ρωσικού παράγοντα στο Κυπριακό, αποφεύγοντας, ωστόσο, να επεκταθεί, γιατί, όπως είπε, το όλο θέμα θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.
Εντονότατες κρίσεις και επικρίσεις δέχεται πανταχόθεν ο Υπουργός Εξωτερικών τής Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος λόγω τών αμφισβητήσεων που εξέφρασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" των Αθηνών, για την επάρκεια τής στρατιωτικής ηγεσίας. Ωστόσο, απαντώντας στις δηλώσεις τού Υπουργού Εξωτερικών, τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης στήριξαν χθες με δηλώσεις τους το έργο που επιτελούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τήν πλευρά τους, πάντως, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων αναμένουν πλήρη κάλυψη από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας. Χθες βράδυ πάντως ο κύριος Πάγκαλος υποστήριξε ότι το πνεύμα τής συνέντευξής του ήταν να υπογραμμίσει την ανάγκη ενίσχυσης τής αμυντικής ικανότητας της χώρας. Τις δηλώσεις τού Υπουργού Εξωτερικών περί "ήττας των στρατιωτικών στην κρίση στην Ιμια και για στρατιωτικούς με νοοτροπία δημοσίων υπαλλήλων", επέκριναν έντονα και τα κόμματα τής αντιπολίτευσης.
Σε ατύχημα οφείλεται ο θάνατος τού εικοσιτετράχρονου Εσθονού, που βρέθηκε νεκρός χθές το απόγευμα στο διαμέρισμά του στη Λεμεσό. Στό συμπέρασμα αυτό κατέληξε σήμερα ο Ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης μετά από νεκροψία πού διενήργησε τό πρωί στή σορό τού τού νεαρού Εσθονού. Ο Βίκτορ Σβελτσιντόρ βρέθηκε χθες τό απόγευμα νεκρός στό διαμέρισμά του από συνάδελφό του καί τόν διαχειριστή τής πολυκατοικίας όπου διέμενε. Τόσο στην είσοδο, όσο και εντός τού διαμερίσματος υπήρχαν ίχνη αίματος γεγονός πού αρχικά δημιούργησε υπόνοιες γιά έγκλημα.
Στη Λεμεσό βρέθηκε σήμερα το αυτοκίνητο, το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την πρόσφατη κλοπή μεγάλης ποσότητας δυναμίτιδας από λατομείο στο Μιτσερό. Το διπλοκάμπινο, το οποίο ανήκει σε εκπαιδευτικό από το Τραχώνι, κλάπηκε στις δέκα Μαϊου. Το όχημα βρέθηκε στην περιοχή τής Νέας Εκάλης, μετά από πληροφορίες που έδωσαν κάτοικοι τής περιοχής στην Αστυνομία. Εμπειρογνώμονες τής Αστυνομίας, εκτιμούν ότι η ανεύρεση τού αυτοκινήτου θα τους οδηγήσει και στην ανακάλυψη των δραστών τής κλοπής.
Τον θεμέλιο λίθο του Σταθμού Επεξεργασίας Οικιακών Λυμάτων και Βιομηχανικών Αποβλήτων στην Βαθειά Γωνιά, κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Η τελετή άρχισε με αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος. Σε ομιλία του, ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης τόνισε ότι ο σταθμός είναι το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής υποδομής που έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση και ότι, παρά την πολυπλοκότητά του, όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί εντός των χρονικών πλαισίων. Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ακολούθως κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Ο καιρός απόψε θα είναι αίθριος, ενώ αναμένεται τοπικά να σημειωθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς κυρίως βορειοδυτικοί 2 με 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη. Η θερμοκρασία θα πέσει περίπου στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 18 στα νότια παράλια. Αύριο μετά την διάλυση της ομίχλης ο καιρός θα καταστεί αίθριος, ενώ το απόγευμα θα εμφανιστούν παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους 3 και τοπικά 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια παράλια, και στους 25 στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:55