Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 19/10/2006

Οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, το Κυπριακό και το θέμα των χρηματοδοτήσεων της UNDP κατά την περίοδο προ του δημοψηφίσματος προβάλλονται στα κύρια θέματα των εφημερίδων. Ο κυπριακός Τύπος ασχολείται επίσης πρωτοσέλιδα με τις αρχιεπισκοπικές και τις δημοτικές εκλογές, τις εκλογές στο ΔΗΚΟ, τα ναρκωτικά και τις καταγγελίες Βγενόπουλου για εκβιασμό από μικρομέτοχο.

Η «Αλήθεια» υπό τον κύριο τίτλο «Οι κρυφές συναντήσεις του Τ. Παπαδόπουλου» γράφει ότι «οι μυστικές συναντήσεις του Τάσου Παπαδόπουλου με ξένους παράγοντες, τους οποίους δημοσίως αποφεύγει να συναντήσει, τείνουν να μετατραπούν σε συνήθη πρακτική της κυπριακής κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρει ότι δημοσίως ο Πρόεδρος δήλωνε ότι δεν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό απεσταλμένο Μάθιου Μπράιζα αλλά αποκαλύπτεται τώρα ότι τον συνάντησε αμέσως μετά στη Νέα Υόρκη. Γράφει ότι οι εκτιμήσεις πλέον στο ΔΗΚΟ συγκλίνουν και οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο Μάριος Καρογιάν απέκτησε προβάδισμα πλέον έναντι του Νίκου Κλεάνθους για την κυριακάτικη κούρσα της ηγεσίας του κόμματος.

«Η Μάχη» έχει κύριο τίτλο «Διαγραφή προσφυγικών χρεών ζητά ο ΔΗΣΥ» και γράφει ότι με το κονδύλι των 23 εκατομμυρίων λιρών που ενέκρινε η ΕΕ για ρύθμιση των αγροτικών χρεών η κυβέρνηση προσπαθεί με τεχνάσματα να ρυθμίσει τα προπολεμικά και μεταπολεμικά δάνεια αγροτών και ψαράδων προσφύγων που το ύψος τους μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 120 εκατομμύρια. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, μετά τη συνάντησή της με τον ομόλογό της Γιώργο Λιλλήκα, με τις οποίες έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Διάβημα του UNDP για χρηματοδοτήσεις» αναφέρεται σε δραστική παρέμβαση στο καυτό θέμα των χρηματοδοτήσεων της περιόδου προ του δημοψηφίσματος επιχειρεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με αυστηρή επιστολή από τη Νέα Υόρκη προς την κυβέρνηση. Το UNDP διαψεύδει επίσης τα όσα δήλωσε το Γραφείο Προγραμματισμού. Αλλού γράφει ότι την 8η Νοεμβρίου έθεσε ως ημερομηνία σταθμό για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει συμφωνία επί της φινλανδικής φόρμουλας η Λευκωσία και αυτό για να μην αποδυναμωθεί η έκθεση της Κομισιόν.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ανω Κάτω οι ασφαλιστικές εταιρείες» γράφει ότι σε συναγερμό τέθηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, μετά την αποκάλυψη της ιατρικής κομπίνας από την «Σ». Στόχος τους είναι να διαπιστώσουν αν έχουν πληρώσει υπέρογκα ποσά σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση σε συγκεκριμένο νοσοκομείο της Αυστρίας, όπου εργαζόταν Κύπριος γιατρός, που αναζητείται από τις αρχές της χώρας. Επίσης στο πρωτοσέλιδο γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της Μάρφιν και μέλος του ΔΣ της Λαϊκής, Ανδρέας Βγενόπουλος κατήγγειλε ότι δέχτηκε απειλές από μικρομέτοχο και μίλησε για κατάλοιπα του παρελθόντος, που προσπαθούν να επηρεάσουν τους μετόχους.

«Ο Φιλελεύθερος» έχει κύριο τίτλο «Σε τεντωμένο σχοινί» και γράφει ότι ταξίδια, επαφές, παρασκήνιο, άτυπα έγγραφα και ιδέες στο παρασκήνιο, χαρακτηρίζουν την περίοδο ενόψει της υποβολής της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, με τη διπλωματία να δρα στο παρασκήνιο και την ΕΕ να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί επιχειρώντας να αποφύγει ευρωτουρκική κρίση. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι τρεις ψήφοι του Επισκόπου Κύκκου στην κάλπη των εξ οφίκιο κινδυνεύουν αφού ο Λεμεσού Αθανάσιος θέτει θέμα για δύο ηγουμένισσες, ενώ η τρίτη ψήφος κινδυνεύει σε περίπτωση που ο Μητροπολίτης Πάφου δείξει κόκκινη κάρτα στην ηγουμένη της Μονής Αγίου Παντελεήμονα, την οποία κατήγγειλε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Η ΕΕ να υπερασπιστεί τον εαυτό της» και γράφει ότι δεν μπορεί κάθε φορά που η ΕΕ έχει καθήκον να υπερασπιστεί τον εαυτό της να θέτει την Κύπρο μπροστά στα διλήμματα των βέτο, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ξεκαθαρίζοντας πως ''αυτό δεν αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ''. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι υπόσχεση νίκης έδωσαν χθες οι Καϊμακλιώτες ότι το ΑΚΕΛ θα κερδίσει το Δήμο Λευκωσίας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και στο κάλεσμα που τους απηύθυνε ο ΓΓ του κόμματος καθώς και η υποψήφια δήμαρχος Ελένη Μαύρου σε μαζική συγκέντρωση χθες βράδυ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» έχει τίτλο «Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει τους εμπόρους ναρκωτικών» και αναφέρεται σε δηλώσεις της Αστυνομίας ότι από την μια οι έμποροι χρησιμοποιούν βαποράκια και οι ίδιοι δεν έχουν ποτέ στην κατοχή τους ναρκωτικά, ενώ πρόβλημα δημιουργεί και η νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων που εμποδίζει τις αρχές από το να συλλέξουν πληροφορίες και να τις παρουσιάσουν στο δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του λεγόμενου ανώτατου δικαστηρίου στα κατεχόμενα, Μετίν Χακί διορίστηκε από την Τουρκία ως ειδικός δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και θα συμμετάσχει σε ad hoc πάνελ το οποίο θα ασχοληθεί με 38 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων κατά της Τουρκίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 19 October 2006 - 14:19:08 UTC