Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 20/10/2006

Οι εξελίξεις γύρω από τις διαβουλεύσεις για αποφυγή κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με τις αντιδράσεις στο δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Το Βήμα», τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας καθώς και το θέμα των χρηματοδοτήσεων της UNDP την περίοδο προ του δημοψηφίσματος προβάλλονται και σήμερα στα κύρια θέματα. Το νοσοκομείο Λευκωσίας, ο 17ος Ραδιομαραθώνιος, οι εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα καθώς και η πτώση με παρπατούσα μικρού παιδιού στη Λινόπετρα είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον κύριο τίτλο «Εσείς είσαστε το σκάνδαλο» γράφει ότι όλοι φταίνε και κανένας λένε τα πορίσματα των μέχρι τώρα ερευνών που έχουν διαταχθεί και διεξαχθεί για το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά με βάση το τελευταίο πόρισμα της τεχνικής επιτροπής που ορίστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα το «στολίδι» έγινε μεγάλο σκάνδαλο όταν για δύο χρόνια ήταν έτοιμο αλλά δεν λειτουργούσε επειδή ήταν απλώς ένα άδειο κτίριο χωρίς εξοπλισμούς και μηχανήματα. Γράφει ότι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν στήριξαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά παράλληλα έστειλαν σαφές και ισχυρό μήνυμα ότι και η ίδια η Αγκυρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

«Η Μάχη» έχει κύριο τίτλο «Εκπτώσεις προσφέρουν στην Τουρκία» και γράφει ότι στην αποδοχή για παράταση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2008 φέρεται να συμφώνησαν ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να προωθηθεί η φινλανδική πρωτοβουλία, ανέφερε χθες δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Το Βήμα», κάτι που Λευκωσία και Αθήνα απέφυγαν να διαψεύσουν. Αλλού γράφει ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες κατέλαβαν χθες τα έδρανα των βουλευτών στην αίθουσα συνεδριών της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον 17ο Ραδιομαραθώνιο.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Τι αλλάζει με τ αυτοκίνητα» γράφει ότι μικρή έως ανεπαίσθητη θα είναι η μείωση της τιμής των καινούργιων μικρού κυβισμού αυτοκίνητων (μέχρι 1400cc) από την αναπροσαρμογή των φόρων κατανάλωσης και των περιβαλλοντικών εκπτώσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Γράφει ότι κατηγορηματικά απορρίπτει η κυβέρνηση, επίσημη δήλωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), ότι την τηρούσε ενήμερη για όλα τα κονδύλια που χορήγησε στην Κύπρο την, προ του δημοψηφίσματος, περίοδο.

«Η Σημερινή» έχει κύριο τίτλο «Αναστάτωση στη Λαϊκή Τράπεζα» αναφέρεται στην παραίτηση του Ανδρέα Φιλίππου και γράφει ότι υπέρ των όσων ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση για τη συγχώνευση τάχθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ ο μικρομέτοχος Πόλυς Πολυκάρπου, απαντώντας στις καταγγελίες Βγενόπουλου, είπε ότι «αν ισχυρίζεται τέτοια πράγματα, τότε τελεί υπό σύγχυση». Αλλού γράφει ότι κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου με τον Μητροπολίτη Πάφου να ανακοινώνει τα μέλη του εξ οφίκιο σώματος, κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Προς νέο μέτωπο ωραρίων» γράφει ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας για τα ωράρια των καταστημάτων, που συζητούνται εδώ και πέντε χρόνια και τις οποίες αποκαλύπτει ο «Φ», αναμένεται να ξεσηκώσουν νέο μέτωπο. Συνολικά ο μέσος όρος αύξησης είναι 5,3 ώρες τη βδομάδα και η αύξηση όλο το χρόνο είναι από 66,2 σε 71,5 ώρες. Γράφει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών αρχίζει από το Δημοτικό και αναφέρεται σε έρευνα στο Δήμο Λατσιών που κατέδειξε «άκρως ανησυχητικά στοιχεία για την παραβατική συμπεριφορά των νέων».

Η «Χαραυγή» έχει κύριο τίτλο «Με Κοινωνική Προσέγγιση» γράφει πως με στόχο τη βοήθεια του μέσου πολίτη και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης ανακοίνωσε χθες την έγκριση των Τοπικών Σχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται σε παραίτηση βόμβα του Ανδρέα Φιλίππου από το ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας πριν την έκτακτη γενική συνέλευση στις 24 Οκτωβρίου «προφανώς λόγω διαφωνίας του με την προωθούμενη τριπλή συγχώνευση».

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον κύριο τίτλο «Οργή για λογαριασμό της ΑΗΚ» γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αναγκάστηκε να δικαιολογήσει το σύστημα των λογαριασμών της μετά από διογκωμένους λογαριασμού ρεύματος. Γυναίκα καταγγέλλει ότι χρεώθηκε 700 λίρες περισσότερες από το συνηθισμένο λογαριασμό και μάλιστα της ζητήθηκε να πληρώσει σε δέκα μέρες. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στην τραγωδία στη Λινόπετρα με την πτώση με παρπατούσα και το θάνατο μωρού ενός έτους από 25 σκαλιά. Συνελήφθη η γιαγιά και κατηγορήθηκε για πρόκληση θανάτου από εγκληματική αμέλεια.

Ο εβδομαδιαίος «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Σφοδρή κακοκαιρία στο ΔΗΚΟ» γράφει για φοβερή μονομαχία Νίκου Κλεάνθους Μάριου Καρογιάν για την εκλογή του νέου προέδρου του ΔΗΚΟ την επόμενη Κυριακή, καθώς οι δύο αντίπαλοι έχουν δοθεί με όλες τους τις δυνάμεις, ιδιαίτερα το τελευταίο 48ωρο, προς κάθε κατεύθυνση με στόχο να εξασφαλίσουν μέχρι και την τελευταία ψήφο. Προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, στην οποία τονίζει ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το νευραλγικό πόστο έθεσε ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα τη γρήγορη, έγκαιρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα στα πλαίσια διαφάνειας, αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης.

Η εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» με κύριο τίτλο «Δυστυχείς Κύπρος και Ελλάδας» γράφει ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν υποστήριξε συμβιβαστική πρόταση για να επιλυθεί το θέμα της διαμάχης με την Τουρκία για την άρνησή της να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο. Ωστόσο Κύπρος και Ελλάδα δεν εμφανίστηκαν ευτυχείς με την εξέλιξη. Αλλού γράφει ότι με πρωτοβουλία της Κύπρου διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Λευκωσία το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο με θέμα το Θρησκευτικό Τουρισμό που έχει στόχο να συγκεντρώσει εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με το θέμα του Θρησκευτικού Τουρισμού, να εστιάσει τις εργασίες του σε βασικά θέματα και να προσφέρει την ευκαιρία δικτύωσης στους ενδιαφερόμενους.

«Το κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Μπροστά ο Καρογιάν» προβάλλει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το συνέδριο του ΔΗΚΟ, ενώ προσθέτει ότι «ο Βασίλης Πάλμας θα κονταροκτυπηθεί με την Αντιγόνη». Αλλού γράφει ότι το Μάρτιο του 2007 αρχίζει η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές του 2008. Οπως αναφέρει εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση να επαναδιεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, την υποψηφιότητά του θα ανακοινώσει τον Μάρτιο ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 20 October 2006 - 14:19:10 UTC