Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 16/05/2006

Ο προεκλογικός πυρετός των κομμάτων πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, η μεταφορά στην Κύπρο φοιτητών για να ψηφίσουν, οι πιθανότητες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, η κυβερνητική απόφαση για εγγύηση δανείου αποπληρωμής δανείων των δήμων, και το αναμενόμενο άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αποκαλύπτεται η πολιτική υποκρισία του ΕΥΡΩΚΟ'' γράφει ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης υποψήφιου βουλευτή του κόμματος και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ καθώς και η μη αντίδραση άλλων ηγετικών του στελεχών σε συνάρτηση με όσα διατυμπάνιζαν κατά το παρελθόν στην υπόθεση Αρίφ Μουσταφά, "έχει αποκαλύψει σε όλο της το μεγαλείο την πολιτική υποκρισία που διακρίνει το συγκεκριμένο κόμμα". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε κάποιες ειδικότητες καθηγητών, οι κοινοτικοί υποψήφιοι στον κατάλογο διοριστέων είναι περισσότεροι από τους Κύπριους.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αποκύημα φαντασίας η αγροτική πολιτική'' γράφει ότι χωρίς καμμία βοήθεια και αντιμέτωπους με τον αδυσώπητο ανταγωνισμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, άφησε τους αγρότες η κυβέρνηση. Οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου για αγροτική πολιτική και στήριξη του αγροτικού κόσμου, "μάλλον αποκύημα της φαντασίας είναι", γράφει. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίστηκε χθες στη Λάρνακα ο κύκλος των τελικών προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΔΗΣΥ στις επαρχίες.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ποσοστό 2% έρχεται με ναυλωμένες πτήσεις'' γράφει ότι στο ποσοστό του 2%, το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί και ιδιαίτερα καθοριστικό, ανέρχονται οι ψηφοφόροι του εξωτερικού. Από Ελλάδα και Βρετανία κυρίως αναμένεται να μεταφερθούν για τις εκλογές πέραν των 10.000 ψηφοφόρων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ακούγονται φωνές απόγνωσης από τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ για τον δρόμο τους προς το ευρώ, καθώς καλούνται να ικανοποιήσουν κριτήρια που τα παλιά ούτε καν πλησιάζουν. Προσθέτει πως από αυτά μόνο η Σλοβενία παρουσιάζεται έτοιμη για ένταξη την 1ην Ιανουαρίου του 2007 στην ευρωζώνη και η Κύπρος την 1ην Ιανουαρίου 2008.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πόλεμος για την ψήφο των φοιτητών'' γράφει ότι πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, τα κόμματα έχουν στήσει μια γιγαντιαία επιχείρηση για να μεταφέρουν στην Κύπρο όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εντός Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη. Οι κάτοικοι του Πύργου Τηλλυρίας θα μπορούν να έρχονται μέσω του οδοφράγματος της Ζώδιας στις ελεύθερες περιοχές πολύ εύκολα, σε σύγκριση με σήμερα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αποδείξεις για κοιτάσματα" αποκαλύπτει δορυφορικές φωτογραφίες και γράφει ότι όλες οι ενδείξεις σχηματίζουν την εικόνα βεβαιότητας ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Προσθέτει πως τα στοιχεία που συγκεντρώνονται αρχίζουν να σχηματίζουν τον χάρτη κοιτασμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ βρίσκονται στην Κύπρο και έχουν αρχίσει επαφές με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών ώστε ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2007 να σημάνει την αφετηρία ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο " 'Ενεση' 205 εκατομμυρίων λιρών" γράφει ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα έμπρακτη οικονομική στήριξη όλων των δήμων της Κύπρου με την αναδιάρθρωση των χρεών τους. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αυξημένα επιδόματα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διαμήνυσε πως εάν η ε/κ πλευρά θέλει τη βοήθεια του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό είναι απαραίτητη η επίδειξη συνέπειας από μέρους των μετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Καλά σημάδια για αποθέματα πετρελαίου και αερίου" γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανακοίνωσε χθες πως, σύμφωνα με τα δεδομένα από σεισμικές έρευνες, οι πιθανότητες για ύπαρξη αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο είναι μεγάλες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αιτητές ασύλου θα τερματίσουν τις εκδηλώσεις προς ικανοποίηση των αιτημάτων τους εάν σήμερα ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 16 May 2006 - 14:19:06 UTC