Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/05/2006

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Κυπριακό, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2006, η σημερινή Διευρυμένη Σύνοδος στην Ελβετία για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με ιδιώτες επενδυτές για την αναβάθμιση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για νέες μαθητικές στολές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ανατροπή στο Κυπριακό'', ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεθοδεύουν αναβολή των υποχρεώσεων της Τουρκίας και ότι η πορεία ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ προχωρεί χωρίς προσκόμματα και μακριά από το ενδεχόμενο άσκησης ''μικρών ή μεγάλων βέτο'' από την Κύπρο. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης, ότι η Αγκυρα θα βρίσκει μπροστά της το Κυπριακό σε κάθε βήμα που κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει η εφημερίδα, ''έμειναν απλώς κενά συνθήματα''. Σε άλλο θέμα γράφει πως επικρατεί ''πανικός στο Ευρωπαϊκό Κόμμα, στο οποίο σίγησαν όλοι τελικά'', μετά τη δημοσιοποίηση από την ''Αλήθεια'' ''αποκαλυπτικών στοιχείων για τη δράση υποψηφίου τους στις βουλευτικές εκλογές, στο θέμα διεκδίκησης τουρκοκυπριακών περιουσιών.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Οραμα του ΔΗΣΥ η σωτηρία της πατρίδας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε προχθές βράδυ, στην Πανεπαρχιακή Συγκέντρωση του κόμματος στη Λάρνακα, προσκλητήριο συστράτευσης όλων των δυνάμεων που γνοιάζονται για τη σωτηρία της πατρίδας. Αλλού γράφει ότι τριάντα δύο χρόνια μετά τις αποφράδες ημέρες για την Κύπρο, οι συγγενείς τεσσάρων Ελλαδιτών στρατιωτικών παρέλαβαν χθες, σε τελετή που έγινε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, τα λείψανα των δικών τους για να κάνουν επιτέλους την ταφή που τους αρμόζει.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τρύπα της Κύπρου στα ανθρώπινα δικαιώματα'', γράφει πως η Επιτροπή Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιοποίησε χθες την Τρίτη έκθεσή της για την Κύπρο, με την οποία διαπιστώνει για μια ακόμη φορά την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής μετανάστευσης, που οδηγεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλοδαπών, σε κακομεταχείριση και δυσμενείς διακρίσεις. Αλλού γράφει ότι αιφνιδίασε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης με την πρότασή του στο Συμβούλιο Δημοτικής - Μέσης Εκπαίδευσης για μαθητικές στολές με ντενίμ (τζιν) ύφασμα.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στο ζενίθ οι αντιπαραθέσεις κομμάτων'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι άρχισε η εκστρατεία των κομμάτων από πόρτα σε πόρτα και ότι βρίσκεται στο ζενίθ η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, τέσσερεις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ενώ άναψε φωτιές η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για ''κόμματα - δεκανίκια'' των κυβερνώντων. Αλλού γράφει ότι η επιτροπή συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, στο Γραμματικό Αττικής, θα προχωρήσει σε προσφυγές κατά του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά αρμόδια σώματα, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις για τη μετονομασία της εταιρείας ''Ηλιος'' σε ''Αjet Aviation''.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Κυνήγι ψήφων εκτός έδρας'', γράφει στο κύριο θέμα του πως η αλίευση από τα κόμματα ψήφων στο εξωτερικό εντείνεται τέσσερεις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, προσδοκούν να μεταφέρουν έως την προσεχή Κυριακή χιλιάδες ψηφοφόρους, κυρίως φοιτητές και πολίτες, που βρίσκονται στην Ελλάδα και στη Βρετανία, με την πεποίθηση ότι αυτοί θα κάνουν τη διαφορά και ότι με την ψήφο τους θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των κομματικών τους συνδυασμών. Αλλού γράφει ότι στη Γενεύη σήμερα και στη Διευρυμένη Σύνοδο υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τη λήψη απόφασης διενέργειας εκλογών προς ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κρίνεται η ενότητα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Με ορίζοντα το 2011'', ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κατέθεσε χθες με ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη το όραμα και τους στόχους του ΑΚΕΛ για το σύγχρονο ρόλο της Κύπρου με ορίζοντα το 2011, καθώς και τις βασικές του προτεραιότητες για την κυπριακή κοινωνία και οικονομία. Υψίστη προτεραιότητα παραμένει για το ΑΚΕΛ, προσθέτει η εφημερίδα, η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποφύγει την αξιολόγηση της ΕΕ σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Αποκάλυψη συμβολαίου - μαμούθ για τα αεροδρόμια'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ''με πολλές φανφάρες'' η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη συμφωνία της με ιδιωτικό κονσόρτσιουμ εταιρειών για την ανάθεση των αεροδρομίων του νησιού και ότι το συμβόλαιο που υπεγράφη είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από όσα συνήφθησαν στη μέχρι τώρα ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας περισσότερων από 600 αιτητών ασύλου στο χώρο μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο ''Ρουμανία και Βουλγαρία παίρνουν ένα 'Ναι' για την ΕΕ'', γράφει στο κύριο θέμα πως χθες έλαβε τέλος η αναμονή των υποψηφίων προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών της Ρουμανίας και Βουλγαρίας, όπως και χιλιάδων Κυπρίων επενδυτών σε ακίνητη περιουσία στις χώρες αυτές, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να πει ''Ναι'' για τον καθορισμό του 2007 ως του έτους ένταξης των κρατών αυτών, που θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό των μελών της ΕΕ στα 27 από 25 που είναι σήμερα. Αλλού γράφει ότι η Κρατική Εκθεση μετατρέπεται σε EXPO - CYPRUS με δαπάνη 20 εκατομμυρίων λιρών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 17 May 2006 - 14:19:06 UTC