Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-02-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 19/02/2006

Το Κυπριακό και οι προσπάθειες των Αμερικανών να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος, η αναχώρηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τη Βιέννη, το περιουσιακό και η εξαγγελία από την κυβέρνηση του σχεδίου παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας για τις προσφυγικές κατοικίες είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι περισσότερες εφημερίδες.

Η χθεσινή εκλογική συνδιάσκεψη Λευκωσίας του ΑΚΕΛ, η τελική διαμόρφωση και ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΚΣ ΕΔΕΚ και οι προετοιμασίες του ΔΗΣΥ ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η συνέντευξη του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο ανταγωνισμός των τηλεοπτικών σταθμών στην Κύπρο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Πυροτέχνημα ενόψει εκλογών'', ότι η κυβέρνηση, ''για να ξεγελάσει το λαό'' θυμήθηκε την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τις προσφυγικές κατοικίες και έσπευσε χθες, ''άρον - άρον'', να ανακοινώσει την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε 13.000 πρόσφυγες. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο ΔΗΣΥ έδωσε ''σκληρή απάντηση στα κυβερνητικά τεχνάσματα, υπενθυμίζοντας στον κυπριακό λαό τί έπρατταν τα συγκυβερνώντα κόμματα για τους τίτλους ιδιοκτησίας και τί έκαναν δυο φορές με το θέμα του δικαιώματος αρνησικυρίας. Σε άλλο θέμα γράφει πως αναχωρεί σήμερα για τη Βιέννη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επαναφέροντας το θέμα του βέτο κατά της Τουρκίας και ελπίζοντας πως έτσι θα ανακόψει τις τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ακελικοί εκλιπαρούν τον Χριστόφια'', γράφει στο κύριο θέμα ότι επικρατεί απόγνωση στον προσφυγικό κόσμο για την ''αδικαιολόγητη'', όπως αναφέρει, καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη ρύθμιση του ζητήματος παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας για τις προσφυγικές κατοικίες και ότι ορισμένοι εκτοπισθέντες που ανήκουν μάλιστα στο ΑΚΕΛ, ανησυχούν για περαιτέρω καθυστερήσεις και στέλλουν γράμματα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για να τους βοηθήσει. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου και Επικεφαλής της Προεκλογικής Εκστρατείας του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δηλώνει -μεταξύ άλλων- ότι το κόμμα του θα ''περάσει μπροστά'' στις 21 Μαΐου 2006, ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τίτλοι χρυσάφι για πρόσφυγες'', γράφει πως η κυβέρνηση, σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε να εφαρμόσει σχέδιο ανακούφισης για 26.000 οικογένειες προσφύγων που ζουν σε κυβερνητικούς οικισμούς, σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και σε τουρκοκυπριακή γη. Σε άλλο θέμα γράφει αλληλοσυγκρουόμενες εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ ως προς τον ιμπεριαλισμό και ότι το κόμμα οργάνωσε εκδήλωση εναντίον της καθόδου αμερικανικού πολεμικού στη Λεμεσό, την ίδια ώρα κατά την οποία η κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με το πλήρωμα του αμερικανικού αυτού πολεμικού σκάφους, ενώ ο ΑΚΕΛικός Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης τιμήθηκε από τον Πλοίαρχο του πολεμικού.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Με μεσίτη τον Ανάν, Τ/Κ πουλούν γη σε Ε/Κ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι διαπιστώνεται, από επίσημα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έντονο ενδιαφέρον για πώληση τουρκοκυπριακών περιουσιών σε Ελληνοκυπρίους και πως, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, είχαν πωληθεί 1.721 σκάλες γης, ενώ σε εκκρεμότητα υπήρχαν επίσης οι μεταβιβάσεις για άλλες 1.583 σκάλες γης. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δηλώνει, μεταξύ άλλων, πώς θα αντιδρούσε εάν ο ίδιος ήταν στη θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν του ζητούσε τις θέσεις του στο Κυπριακό κατά προτεραιότητα. Ο κ. Ταλάτ δηλώνει επίσης ότι θα ανταποδώσει την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει σε αυτόν στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Οι ΗΠΑ σφραγίζουν την αναβάθμιση'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι Αμερικανοί, μέσα από τις εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, επιχειρούν να αναβαθμίσουν το κατοχικό καθεστώς του ψευδοκράτους και παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως ''περιοχή διοικουμένη από τους Τουρκοκυπρίους''. Αλλού γράφει ότι η Αγκυρα δυναμιτίζει κυριολεκτικά τις προσπάθειες συντονισμού Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ και μπλοκάρει τις συζητήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προκειμένου να αφήσει ''εκτός παιχνιδιού'' την Κυπριακή Δημοκρατία από μια σειρά κρισίμων θεμάτων που βρίσκονται στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εμπρός για τη νίκη'', ότι στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, το ΑΚΕΛ θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο με υψηλά ποσοστά, ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στη χθεσινή Εκλογική Συνδιάσκεψη Λευκωσίας του ΑΚΕΛ. Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση σήμερα ετήσια εκδρομή της ΕΔΟΝ στον καταυλισμό Τροόδους και το ''ειρηνικό ξεφάντωμα'' που θα ακολουθήσει με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σύνθημα της όλης εκδήλωσης: ''Μαζί για μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο''. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Η μάχη για θεατές καθίσταται 'άγρια' '', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι ανταγωνιστές στο ραδιο-τηλεοπτικό πεδίο υπόσχονται να παλέψουν, καθώς η συμφωνία μεταξύ της Τηλεόρασης Λουμιέρ και της ΑΤΗΚ απειλεί να συντρίψει τον ανταγωνισμό. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνεδρία της Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ προς ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και για την ομιλία του Επιτίμου Προέδρου και Βουλευτή της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, όπου ανακοίνωνε τον τερματισμό της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 19 February 2006 - 15:19:06 UTC