Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-02-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 18/02/2006

Η χθεσινή πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων από τα κόμματα και η συνέντευξη στο πρακτορείο ''Ρόιτερς'' από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος προειδοποίησε πως η Λευκωσία θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η απόφαση του Επιτίμου Προέδρου και Βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη να τερματίσει την πολιτική του σταδιοδρομία αλλά να εξακολουθεί να αγωνίζεται για το Κυπριακό, η υπόθεση Αρίφ Μουσταφά, ο προεκλογικός αγώνας για την κατάληψη του αρχιεπισκοπικού θρόνου και η άφιξη στο νησί μοναχών από το Αγιο Ορος και οι προσπάθειες καταπολέμησης της ηχορύπανσης στους δρόμους είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ξεγύμνωμα στο Εθνικό Συμβούλιο'', ότι αρνήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να επιβεβαιώσει εάν ο επικεφαλής του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής έθεσε ή όχι στον ΟΗΕ τις κωδικοποιημένες θέσεις του Συμβουλίου για το Κυπριακό ή ''κάτι άλλο''. Αλλη είδηση είναι πως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), επικαλούμενη αδυναμίες του συστήματος στην Κύπρο για εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, έκρινε ότι δεν θα πρέπει να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) με την οποία επέβαλλε πρόστιμο 693.000 λιρών στην ΑΗΚ για ''τις σταυροειδείς επιδοτήσεις'' στις οποίες προέβη.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Στρατιές καλογήρων κατέκλυσαν το νησί'', γράφει στο κύριο θέμα ότι μεγάλος αριθμός μοναχών του Αγίου Ορους έφτασαν στην Κύπρο με πρόσκληση συγκεκριμένου ιεράρχη που είναι υποψήφιος για κατάληψη του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Οι μοναχοί αυτοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πηγαίνουν σε κατοικίες και σε γειτονιές, καλώντας πιεστικά τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του συγκεκριμένου ιεράρχη. Αλλού γράφει ότι καμία σχέση με την υπόθεση Αρίφ Μουσταφά έχει η υπόθεση της Τ/Κ Χαλιτέ Αλή. Η Τ/Κ διαμένει στις ελεύθερες περιοχές τα τελευταία τρία χρόνια σε άλλο τ/κ σπίτι και της ανήκει η αυλή της οικίας που διεκδικεί ενώ το υπόλοιπο σε θείο της. Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στην Αλή, η ίδια κατέχει πληρεξούσιο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το μερίδιο του πατέρα της στην οικία, της ανήκει.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Με πυξίδα την κρίση στην ΕΕ'', γράφει πως η κυπριακή κυβέρνηση κάνει ''σοβαρότατες σκέψεις να ανασύρει το βέτο κατά της Τουρκίας στην ΕΕ'' και ότι η χθεσινή πεντάωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ''ουδέν απέδωσε'' και ότι, ''απεναντίας, οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως βρήκαν την ευκαιρία να εκτονωθούν σε προεκλογικό κλίμα''. Σε δηλώσεις του στο ''Ρόιτερς'' ο κ. Λιλλήκας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προειδοποίησε την Αγκυρα ότι θα τερματισθεί η ευρωπαϊκή της πορεία, εάν δεν υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δεν ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας προωθούν μελέτη καταγραφής του θορύβου σε 47 δρόμους, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των πολιτών.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αποχαιρετά την πολιτική, όχι τους αγώνες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, στη διάρκεια ομιλίας του στην επαρχιακή χοροεσπερίδα του ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, ο 85χρονος Επίτιμος Πρόεδρος και Βουλευτής του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης ανακοίνωσε ότι τερματίζει ο ίδιος την πολιτική του σταδιοδρομία, δίδοντας ''άδεια στον εαυτό του'', αλλά θα παραμείνει -όπως ανέφερε- απλός στρατιώτης στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος και υα υπηρετήσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα που δίδει η Κύπρος. Αλλού γράφει πως περιουσία εκατομμυρίων λιρών δηλώνει ότι διαθέτει ο Τουρκοκύπριος Αρίφ Μουσταφά, ο οποίος παρέλαβε ήδη τα κλειδιά της οικίας του στην Επισκοπή Λεμεσού, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου που τον δικαίωσε, ορίζοντας πως η κατοικία αυτή, που είχε παραχωρηθεί σε Ελληνοκύπριο από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, έπρεπε να του επιστραφεί.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στίβος μάχης στο Εθνικό'', γράφει στο κύριο θέμα πως σε πεδίο μάχης μετετράπη χθες το Εθνικό Συμβούλιο και ότι, στη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίας του και πίσω από τις κλειστές πόρτες, σημειώθηκαν αντιπαραθέσεις, αφέθησαν αιχμές, υπήρξαν αλληλοκατηγορίες και αλληλομαχαιρώματα, με αποτέλεσμα να θυμίζει αρένα, με φόντο το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλαδιτών Κύπρου, έχοντας την άποψη ότι η ελλαδική νομοθεσία για την εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας φοιτητών με έναν Ελλαδίτη γονέα αδικεί 400 περίπου παιδιά, σχεδίαζαν κατάληψη της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, όμως τα σχέδιά τους αποκαλύφθηκαν πρόωρα και ναυάγησαν.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Προτάσεις ΑΚΕΛ'', ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ συγκεκριμένες εισηγήσεις για το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στο Παρίσι για να συναντηθεί στις 28 Φεβρουαρίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και έχοντας προτάσεις για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει για τα 50χρονα της Χαραυγής που συμπληρώνονται σήμερα και δημοσιεύει άρθρο του Διευθυντή της εφημερίδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη για την ''αδιάλειπτη προσφορά'' της στην Κύπρο και στο λαό της.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η Κύπρος προσκολλημένη στο όπλο του δικαιώματος αρνησικυρίας'', γράφει στο κύριο θέμα της πως για πρώτη φορά, από τότε που άρχισε η Τουρκία τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα, προειδοποίησε την Αγκυρα ότι θα μπορούσε να προβάλει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στην παραπέρα συνέχιση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Αλλού γράφει για την αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ σχετικά με την υπόθεση Αρίφ Μουσταφά και τις αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν χθες για το θέμα αυτό ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 18 February 2006 - 15:19:05 UTC