Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 08/09/2001 Το Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου, η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας στην ΠΑΣΥΔΥ, οι εργασιακές διαφορές στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλλαγή ισορροπιών στην ΠΑΣΥΔΥ", γράφει ότι, στις χθεσινές αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη συντεχνία, ο συνδυασμός του ΓΓ της Οργάνωσης, Γλαύκου Χατζηπέτρου, "νίκησε κατά κράτος" τους ανθυποψηφίους του επιτυγχάνοντας να εκλέξει και τους 24 αντιπροσώπους στους κλάδους όπου έγιναν εκλογές και ότι με το αποτέλεσμα αυτό διαφοροποιούνται οι ισορροπίες στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΔΥ. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου προς την κυβέρνηση να εξαλείψει τις διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων, κάλεσε τις γυναίκες να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ομοφυλοφιλία.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Χάος στο ΧΑΚ", γράφει στο κύριο θέμα της ότι, με το χθεσινό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βομβών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, προκλήθηκε χάος στο ΧΑΚ, όπου εξακολουθεί να παρατηρείται μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου ζητεί όπως γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να διεξαχθούν εκλογές για ανάδειξη Κοινοτικων Συμβουλίων και στα χωριά Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα και Κορμακίτη το Δεκέμβριο, την ίδια ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αυτούς μαυρίστε τους", ότι το χθεσινό συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ έγινε μέσα σε κλίμα έντασης και ότι, όπως υποστηρίχθηκε από μερίδα των συνέδρων, υπήρξαν μεθοδεύσεις και καθοδήγηση αντιπροσώπων για να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψηφίους και "να μαυρίσουν" κάποιους άλλους που ανήκαν σε αντίθετο συνδυασμό. Αλλη είδηση είναι η επιστολή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρίστου Πουργουρίδη προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με την οποία διαμαρτύρεται για το χειρισμό της υπόθεσης του Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη από την Ιερά Σύνοδο.

"Η Σημερινή", με τον τίτλο "Ολομέτωπη σύγκρουση", γράφει στο κύριο θέμα ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης της αντίδρασης των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και ότι η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε χθες να αγνοήσει τις εκκλήσεις γονέων και Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, προειδοποιώντας ότι, εάν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, δεν επιλυθούν θέματα που αφορούν το ωράριο εργασίας των καθηγητών, θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων που εξήγγειλε. Αλλού γράφει για την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην οικία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Επιχείρηση εξευμενισμού", γράφει πως η αμερικανική κυβέρνηση και η Γραμματεία του ΟΗΕ κινούνται παρασκηνιακά προκειμένου να πείσουν τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ότι οι προσπάθειες εξευμενισμού του κ. Ντενκτάς έχουν θορυβήσει την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όμως "τηρεί χαμηλούς τόνους". Αλλού γράφει για τη χθεσινή παραπομπή του μουσικοσυνθέτη Δ.Γ. από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία, στις 8 Οκτωβρίου 2001, με μιαν κατηγορία άσεμνης επίθεσης κατά ανήλικης και με άλλες επτά κατηγορίες για άσεμνες επιθέσεις σε ενήλικες γυναίκες.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Μάχη για τη βάση των συνομιλιών", γράφει ότι, ενώ ο κ. Ντενκτάς συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι τακτικής αλλά και ουσίας, αρνούμενος να προσέλθει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ζητώντας επίμονα όπως χρησιμοποιηθεί η δήλωση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν της 12ης Σεπτεμβρίου 2000 ως κοινό έδαφος επαννέναρξης των συνομιλιών, η Ε/κ πλευρά επιμένει στα ψηφίσματα των ΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά τη συνάντηση χθες, του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με το Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του ΑΚΕΛ, αποφασίσθηκε η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα γράφει ότι o Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών, που εκπροσωπεί 21 αεροπορικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Κυπριακών Αερογραμμών, με ανακοίνωσή του κατηγορεί τις αρμόδιες Αρχές για την κακή κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας και για το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Αντισυνταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς Σ.Σ. παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου με "50 συνολικά κατηγορίες" για παράνομη κατοχή και μεταφορά όπλων και πυρομαχικών και για συνωμοσία για διάπραξη αδικήματος.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κάποιος επιτέλους ας κάμει κάτι για το ΧΑΚ", ότι οι τιμές εξακολουθούν να πέφτουν στο Χρηματιστήριο, η αξία των συναλλαγών "θυμίζει την προϊστορική περίοδο του κυπριακού Χρηματιστηρίου" και ότι ασκούνται έντονες πιέσεις για πολιτικό χειρισμό της κρίσης, ενώ αναμένεται η κατάθεση νέων νομοσχεδίων στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών για αντιμετώπιση της επικρατούσας άσχημης κατάστασης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύντομα αναμένεται να αρχίσει διάλογος μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και κομμάτων για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική", στο κύριο θέμα το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Ξεφόρτωμα ολκής από χρηματιστές", γράφει ότι, αναζητώντας νέους τρόπους αύξησης της ρευστότητάς τους, τα χρηματιστηριακά γραφεία διοχέτευσαν χθες στην αγορά μεγάλα πακέτα μετοχών, με αποτέλεσμα την πρόκληση πανικού στη χρηματιστηριακή αγορά. Σε άλλο δημοσίευμα, η εβδομαδιαία εφημερίδα αναφέρεται στην παραίτηση του Προέδρου του ΠΑΣΕΧΑ Τάκη Κολέ και άλλων τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αναφέρεται επίσης στην προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών στο Σύνδεσμο.

Ο "Αντίλογος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Οριστικά με Τάκη", ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ προχωρούν οριστικά σε συνεργασία για υποστήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων Δημάρχων στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου και ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεννόηση με το ΚΙΣΟΣ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Τάκη Χατζηδημητρίου για ανάδειξή του στο αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας. Αλλού γράφει για τη φιλελευθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού με ξένες τράπεζες από τα κυπριακά τραπεζικά συγκροτήματα.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 8 September 2001 - 7:24:03 UTC