Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 7/9/2001 Οι χθεσινές αντιδράσεις εκ μέρους της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, της βρετανικής κυβέρνησης καθώς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση αναφορικά με την άρνηση του κατοχικού ηγέτη να προσέλθει σε νέες συνομιλίες για το Κυπριακό κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η σημερινή συνεδρία της ΟΕΛΜΕΚ, το συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, η κατρακύλα του δείκτη τιμών του ΧΑΚ, καθώς και οι χθεσινές επαφές των κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Υπό κατηγορία και πίεση ο Ντενκτάς" γράφει ότι μετά τα ΗΕ, η ΕΕ και η Βρετανία εξέφρασαν απογοήτευση για την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι η Βρετανία δεν θεωρεί επαρκείς τις προφάσεις που επικαλείται ο κ. Ντενκτάς για απόρριψη της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού αναφέρεται στην κατρακύλα του Γενικού Δείκτη Τιμών, καθώς έχει ξεπεράσει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και από χθες το σημείο στήριξης των 140 μονάδων αποτελεί παρελθόν.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Εκνεύρισε τους Ευρωπαίους το γιαλέλι του Ντενκτάς" παραθέτει τη γραπτή δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη συμμετοχή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες, ενώ αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Αγγλων που θεωρούν την απάντηση του κ. Ντενκτάς ατεκμηρίωτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας θα διενεργήσει έρευνα για τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή Βρυσούλλες για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι τυχαία η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αγριοι Κύπριοι 'έφαγαν' Ζουλού" γράφει ότι εφτά από τα μέλη του συγκροτήματος Ουλουντί Ζουλού από την Γκάνα πέρασαν τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους στην Κύπρο στα αστυνομικά κελιά της Λεμεσού για παράνομη παραμονή στην Κύπρο, ενώ τα άλλα πέντε παραμένουν στην κοινότητα της Δρούσιας. Αλλού γράφει ότι παρά τα όσα εξελίχθησαν στην Κύπρο το τελευταίο διήμερο, σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον εξακολουθούν να ελπίζουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί τελικά απευθείας συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Οχι στους καθηγητές" γράφει ότι σήμερα θα έχει συνεδρία η Οργάνωση των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ, για να πάρει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Οργάνωσης, ενώ οι αποφάσεις που πήρε την περασμένη Δευτέρα συνάντησαν την καθολική αντίδραση της Πολιτείας και η κυβέρνηση προειδοποίησε με πειθαρχικά μέτρα. Αλλού γράφει ότι έφθασε η "ώρα μηδέν" για την ΠΑΣΥΔΥ αφού το σημερινό έκτατο συνέδριό της με αφορμή την παραίτηση των 52 μελών του Γενικού Συμβουλίου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της συντεχνίας.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ανοικτή απειλή προσαρτήσεως" γράφει ότι η Αγκυρα 24 ώρες μετά την απόρριψη από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανάληψη των συνομιλιών, εκτοξεύει απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων ενώ επικρίνει τα ΗΕ και την ΕΕ. Σε άλλη είδηση γράφει για τις χθεσινές επαφές εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, για τις δημοτικές εκλογές, όπου το ΔΗΚΟ ζήτησε να γίνει διαπραγμάτευση από την αρχή με βάση τις θέσεις που διακήρυξε από την πρώτη στιγμή και άφησε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τόσο το Δήμο Λευκωσίας, όσο και το Δήμο Λάρνακας.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Παιχνίδια Ντενκτάς" γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα μετά την ενημέρωση που έτυχαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη εξέφρασαν ανησυχίες για εξευμενισμό και συνέχιση των διολισθήσεων με στόχο την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν "τίναξε στον αέρα" την προοπτική συνέχισης των συνομιλιών, αλλά έκαμε μια "κίνηση τακτικής" την οποία θα χρησιμοποιήσει και η Τουρκία για να πείσουν το ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να κερδίσει περισσότερα. Αλλού αναφέρεται στο μυστηριώδη θάνατο 23χρονου στη Μεσόγη, δύο ημέρες μετά τον αρραβώνα του.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει σε πρωτοσέλιδη είδησή της για τη χθεσινή πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς 50.000 μαθητών οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επέστρεψαν σε σχολεία στα οποία ακόμη διεξάγονται κατασκευαστικά έργα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην υποβολή αναθεωρημένης αίτησης της τρίτης στη σειρά εταιρείας που ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Ολυμπιακής. Πρόκειται για την εταιρεία "Intergrated Airlines Solutions" από την Αυστραλία. Σήμερα, γράφει η εφημερίδα, ο Ελληνας Υπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών Χρήστος Βερελής αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση αναφορικά με το μέλλον της εταιρείας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Απόβαση US ARMY στην Κερύνεια" γράφει ότι "σε μία κίνηση έμεσης αναγνώρισης" το αμερικανικό Πεντάγωνο επιτρέπει "σιωπηλά" σε άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που υπηρετούν σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου να επισκέπτονται το ψευδοκράτος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου "φτιάχνει το προφίλ του, αρχίζοντας με ένα ξαφνικό ταξίδι-αστραπή στην Κύπρο" με στόχο "να ξεκαθαρίσει την πολιτική του θέση για το Κυπριακό και να ζητήσει κατά κάποιο τρόπο την κάθαρση του πολιτικού του προφίλ".

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στην πρωτοσέλιδη είδηση γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στις συνομιλίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τη χθεσινή απαγόρευση εισόδου στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του τηλεοπτικού καναλιού "Μέγκα" και σε άλλους πέντε υπαλλήλους του καναλιού, διότι αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβόλαιο εργοδότησης με την Πολιτιστική Πληροφοριακή Εταιρεία "Ο Λόγος".

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" έχει ως πρωτοσέλιδη είδηση τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και γράφει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών παραμένει αβέβαιη, αφού ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για την επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος "εμμένει" στην άποψη ότι η επαναπροσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος να καλυτερεύσουν οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, ενώ αναφέρεται και στο κάλεσμα που έκανε προς τους Τ/Κ να εκμεταλλευτούν αυτή την πολιτική για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΔΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 7 September 2001 - 7:24:04 UTC