Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 09/09/2001 Οι παρασκηνιακές ενέργειες διπλωματικών κύκλων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων χωρών για να πείσουν την τουρκική πλευρά να συμμετάσχει στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο απόηχος της επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, η χθεσινή συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, οι δημοτικές εκλογές και η σύγκρουση καθηγητών και κυβέρνησης είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "'Φωτιά' στους λογαριασμούς νερού", γράφει ότι το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) αποφάσισε και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την επιβολή αύξησης στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές νερού στην περιοχή ύδρευσης Λευκωσίας. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 18 μέχρι 25 τοις εκατόν, εάν η κυβέρνηση δεν χρεώνει το ΣΥΛ με 52 σεντ τον τόνο που είναι η τιμή του αφαλατωμένου νερού, ή, στην αντίθετη περίπτωση, οι καταναλωτές θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αυξήσεις από 40% μέχρι 76%. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σκοπεύει να ζητήσει τη δημιουργία θέσης Υφυπουργού Εξωτερικών.

"Η Μάχη", στο κύριο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή σύλληψη από την Αστυνομία του 37χρονου Γ.Σ. από τη Λεμεσό ως υπόπτου για τη διάπραξη της ένοπλης ληστείας υποκαταστήματος Τράπεζας, που έγινε στις 7 Αυγούστου 2001, στον Πρωταρά και κατά την οποία ο ληστής, με την απειλή περιστρόφου, απέσπασε το ποσό των 170.000 λιρών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει πως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Κούλης Μαυρονικόλας, διαφωνεί με την τριμερή συνεργασία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για τις δημοτικές εκλογές σε όλη την επικράτεια και με τον αποκλεισμό άλλων κομμάτων.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Λεμεσός του νέου αιώνα", γράφει ότι αρχίζουν από τον ερχόμενο Μάιο τα έργα αναβάθμισης των έξι κυκλικών κόμβων στον περιφερειακό δρόμο που ενώνει τους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας - Λεμεσού και Λεμεσού - Πάφου. Η πρώτη φάση του έργου έχει προϋπολογισμό δέκα εκατομμυρίων λιρών και η ολοκλήρωση της κατασκευής υπέργειων διαβάσεων και στους έξι κόμβους αναμένεται να γίνει μέχρι το 2004. Αλλού γράφει ότι με την επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Παπανδρέου, ανεστράφη το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης που επικρατούσε μεταξύ των Κυπρίων πολιτικών για τους χειρισμούς του Κυπριακού από ελλαδικής πλευράς.

"Η Σημερινή", με τίτλο "Παιδεία: Ωρα μηδέν", γράφει στο κύριο θέμα ότι υπάρχει πιθανότητα να μην ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά την προσεχή Τετάρτη, αν οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης δεν υποχωρήσουν και εφαρμόσουν, παρά την αντίθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τη συμφωνία για το ωράριο και άλλα εργασιακά θέματα. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης σε συνέντευξή του στην "Σ" που δημοσιεύεται σήμερα, ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου για τις προεδρικές εκλογές, ενώ για τις δημοτικές εκλογές αποκαλύπτει ότι το ΔΗΚΟ θέλει το Δήμο Λευκωσίας με δικό του στέλεχος.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Φόρμουλα για 'ισότητα'", γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη και οι διεθνείς μεσολαβητές αναζητούν τρόπους για να μεταπείσουν τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανησυχεί για το ενδεχόμενο επαναφοράς της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 12ης Σεπτεμβρίου 2000 για "ισότητα των δύο πλευρών". Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε η ταχυδρομική αποστολή των επιταγών σε 800 φοιτητές ανώτερων και ανώτατων σχολών που είναι δικαιούχοι κρατικής χορηγίας 1.000 ή 1.500 λιρών.

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Επιθετική διπλωματία", γράφει στο κύριο θέμα ότι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας και σε πλήρη συνεννόηση με όλα τα κόμματα να διαμορφωθεί μια επιθετική πολιτική για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για υποστήριξη της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι βαθαίνει η κρίση στην ΠΑΣΥΔΥ, παρά το πρόσφατο συνέδριο και τις εκλογές για ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου της συντεχνίας.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι αρχίζει νέα διαμάχη στην Κύπρο για το θέμα της ομοφυλοφιλίας, μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εστίαση της προσοχής της στις ανισότητες που παρατηρούνται στην κυπριακή νομοθεσία μεταξύ ομοφυλοφίλων και ετεροφυλοφίλων. Αλλη είδηση είναι η παρέμβαση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η επιστολή τους προς την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για απαγόρευση της προβολής της ελληνικής έκδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος "Ο Μεγάλος Αδελφός", επειδή παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 9 September 2001 - 8:24:04 UTC