Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 6/09/2001 Η πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν που επέδωσε χθες στη Λευκωσία ο Ειδικός Σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επανέναρξη των συνομιλιών στις 12 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η απόρριψη της πρόσκλησης από τον κατοχικό ηγέτη, η ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, οι διεργασίες των κομμάτων για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου είναι τα κύρια θέματα που προβάλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

H "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν πάει Νέα Υόρκη ο Ντενκτάς" αναφέρεται στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και στην πρόσκληση που έχει διαβιβάσει ο Αλβαρο ντε Σότο, εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, για χωριστές συναντήσεις στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου, γνωρίζοντας ότι η μια εκ των δύο πλευρών θα είναι αρνητική. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση, κατά την οποία αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τους στόχους τους στην προσπάθεια επίτευξης συνεργασίας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Λιποτάκτης ο Ντενκτάς" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης έδειξε ότι δεν συγκινείται από κανένα, αφού ύστερα από την πρόσκληση που έλαβε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ αρνήθηκε να προσέλθει σε συνομιλίες γιατί όπως δήλωσε δεν έχει εξευρεθεί το απαραίτητο κοινό έδαφος. Αλλού γράφει ότι στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου στις Βρυσούλλες καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια αυξημένα περιστατικά καρκίνου και πιο συγκεκριμένα τριάντα συνολικά άνθρωποι ηλικίας 35 μέχρι 60 χρονών, από τους οποίους οι δέκα έχουν πεθάνει.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στήνει παιγνίδι με την Αγκυρα" γράφει ότι υπό τις ευλογίες και την απόλυτη καθοδήγηση της Αγκυρας, ο Ραούφ Ντενκτάς τορπίλισε χθες την πρωτοβουλία Ανάν για επανένραξη του διαλόγου, απορρίπτοντας την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στις 12 Σεπτεμβρίου, προφασιζόμενος τη μη εξεύρεση "ακόμη" κοινού εδάφους. Αλλού γράφει ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, στη βάση της έκθεσης Πόος.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εξευτελίζει τον ΟΗΕ" γράφει στο κύριο θέμα ότι παρά τους αφειδώλευτους εξευμενισμούς των οποίων έτυχε ο κατοχικός ηγέτης και την εντύπωση που έδωσε προψές στον κ. ντε Σότο ότι θα επέστρεφε στις συνομιλίες, "τελικώς άφησε τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, επί ξύλου κρεμάμενο", εξευτελίζοντας τον ίδιο τον κ. ντε Σότο, τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και το διεθνή οργανισμό. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι πρώτη η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της αρνητικής αντίδρασης του Ραούφ Ντενκτάς για επανέναρξη των συνομιλιών, στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προς χειρότερο αδιέξοδο" γράφει ότι Αγκυρα και Ντενκτάς ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών και των μεσολαβητών, "παγώνοντας" ταυτόχρονα τις διεργασίες και την κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ο Αλβαρο ντε Σότο μετά από εντολές του ΓΓ, επέδωσε χθες προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη για έναρξη της διαδικασίας στις 12 Σεπτεμβρίου την οποία ο Ντενκτάς απέρριψε αμέσως. Αλλού γράφει ότι σημαντικά οπλικά συστήματα χερσαίων δυνάμεων θα επιδείξει η Εθνική Φρουρά στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόσκληση ο Ανάν - Πρόκληση ο Ντενκτάς" αναφέρεται στο νέο όχι του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το οποίο επιβεβαίωσε την αδιαλλαξία και την αρνητικότητα του αγνοώντας την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη λύσης και προόδου στο κυπριακό πρόβλημα. Αλλού γράφει για το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων το οποίο μελετούν οι Κύπριοι φοιτητές της Ελλάδας μετά την απόρριψη της πρότασης που υποβλήθηκε τόσο από την ΠΟΦΝΕ όσο και από την ΕΦΕΚ Αθήνας για μείωση των φοιτητικών ναύλων στο 50%.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο Ντενκτάς λεει ΄όχι΄ για συνομιλίες" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τ/Κ ηγέτης αρνήθηκε χθες πρόσκληση από το ΓΓ των ΗΕ να συμμετάσχει σε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, για την επανέναρξη των συνομιλιών, λέγοντας ότι επιθυμεί να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τον τύπο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε χθες ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Αγκυρα να ξεχάσει το "στοίχημά" της με την ΕΕ, αν προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχομένων στην περίπτωση που διχοτομημένη η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΑΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 6 September 2001 - 7:24:03 UTC