Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 27/05/2001 Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές και οι εκτιμήσεις ότι η "μάχη" μεταξύ του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα είναι μεγαλύτερη από ότι έδειχναν οι αναλύσεις μέχρι τώρα, κυριαρχούν σήμερα στον κυπριακό Τύπο. Ορισμένες κυπριακές εφημερίδες αφιερώνουν μεγάλο μέρος τους στις σημερινές εκλογές με ένθετα και ειδικές εκδόσεις. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα είναι τα σενάρια για κινητικότητα στο Κυπριακό μετά τις εκλογές, καθώς και η επίσκεψη Γερμανών πρακτόρων στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Μάχη στήθος με στήθος", γράφει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών με την τοποθέτηση των μέχρι πρόσφατα αναποφάσιστων η μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την πρωτιά θα είναι "στήθος με στήθος". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αμέσως μετά τις εκλογές νέα κινητικότητα θα ακολουθήσει στο Κυπριακό από τα Ηνωμένα Εθνη καθώς και από τους Αμερικανούς ούτως ώστε να υπάρξει παράλληλη πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και της ενταξιακής πορείας.

"Η Μάχη", με πρωτοσέλιδο "Εκλογές - Θρίλερ", γράφει ότι η συσπείρωση του ΔΗΣΥ οδηγεί σε μάχη για την πρώτη θέση αφού σμικραίνει την ψαλίδα με το ΑΚΕΛ. Η εφημερίδα δημοσιεύει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών κατά τις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ξαφνική επίσκεψη υψηλόβαθμων αντιπροσώπων των γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πράκτορες αυτοί, γράφει η εφημερίδα, στοχεύουν στην πάταξη του βρόμικου χρήματος.

Ο "Πολίτης", σε κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Με αεροπλάνα και βαπόρια", γράφει ότι με τις δεκατρείς έκτακτες πτήσεις που οι Κυπριακές Αερογραμμές έθεσαν στη διάθεση των κομμάτων, έφθασαν 12 χιλιάδες περίπου φοιτητές και εργαζόμενοι από Ευρώπη και Μέση Ανατολή για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και γράφει ότι οι τελευταίες "αντιδεξιές εκρήξεις του" και οι αρνητικές για την κυβέρνησή του δημοσκοπήσεις, θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη "στρατηγική της έντασης".

"Η Σημερινή", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πρόκριμα συμμαχιών", γράφει ότι τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών θα είναι η αφετηρία για πυρετό κομματικών διεργασιών με το βλέμμα στραμμένο στην προεδρία της Βουλής, στις δημοτικές εκλογές καθώς και στις προεδρικές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Κερυνειώτες σε έκτακτη συνεδρία τους εκφράζουν την αντίθεσή τους προς την πολιτική των αδελφοποιήσεων ελληνικών με τουρκικών Δήμων διότι αυτό δίνει την εντύπωση εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο λαών.

"Ο Φιλελεύθερος", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Για Βουλή με άρωμα προεδρικών", γράφει ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών σήμερα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις συμμαχίες που θα αναδείξουν το νέο Πρόεδρο της Κύπρου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η προεκλογική εκστρατεία έκλεισε σε ήρεμο κλίμα ενώ δεν αποκλείει εκπλήξεις στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι απόρρητο υπόμνημα έστειλε το τουρκικό ΥΠΕΞ στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα, ζητώντας το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο της άρθρο γράφει ότι τώρα έφθασε η ώρα του λαού να μιλήσει, να προκρίνει πολιτικές, προτάσεις, και ιδέες και να απορρίψει την ασυνέπεια, τα κούφια συναισθήματα, τις ακρότητες και τους ακροβατισμούς. Αλλού, επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές, γράφει ότι τα πορίσματα της διερευνητικής επιτροπής για το ΧΑΚ δεν αναμένεται να είναι έτοιμα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, προσθέτοντας ότι ο διορισμός των τριών εμπειρογνωμόνων έγινε "καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ουρολόγος από την Λευκωσία ο οποίος καταδικάστηκε για βιασμό ασθενούς του αφού εξέτισε ποινή 2,5 ετών αφέθηκε ελεύθερος και ανέλαβε πάλι το ιατρείο του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εργασίες στην περιοχή του Αμίαντου θα αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΑΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 27 May 2001 - 6:24:03 UTC