Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 28/05/2001 Με κύριο θέμα τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές και με κάποια καθυστέρηση στην έκδοσή τους, οι εφημερίδες της Δευτέρας προβάλουν στα πρωτοσέλιδα τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, τα μέχρι νωρίς το πρωί αποτελέσματα και τους πανηγυρισμούς οπαδών των διαφόρων κομμάτων καθώς και προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης για τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ο ΔΗΣΥ νίκησε τις προβλέψεις" γράφει ότι δεν εξάγεται πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές από την εκπροσώπηση των κομμάτων στη νέα Βουλή, αλλά αντίθετα περιπλέκεται το σκηνικό λόγω των ενισχυμένων ποσοστών που εξασφάλισαν τα τέσσερα μικρά κόμματα, που θα εκπροσωπούνται όλα. Αναφέρει ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ πέτυχε να αντέξει στη φθορά της εξουσίας και στον πόλεμο που δεχόταν από την αντιπολίτευση. Αλλού γράφει ότι όλοι σχεδόν οι ηγέτες δηλώνουν ικανοποιημένοι, με εξαίρεση τους αρχηγούς του ΚΙΣΟΣ και των ΕΔΗ, ενώ οι Αναστασιάδης και Χριστόφιας επιχείρησαν ένα πρώιμο άνοιγμα προς όλες τις άλλες δυνάμεις για μετεκλογικές ή και προεδρικές συνεργασίες.

"Το Θάρρος" στεγάζει την πρωτοσέλιδη είδησή του κάτω από τον τίτλο "Ο Σαμψών στη Βουλή" και γράφει ότι ο Σωτήρης Σαμψών εξασφάλισε βουλευτική έδρα με το ΔΗΣΥ στην Επαρχία Αμμοχώστου και πήρε "τη σκυτάλη" από τον αείμνηστο πατέρα του, ενώ προσθέτει ότι η ανεπαίσθητη διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να αλλάζει το εκλογικό σκηνικό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ικανοποιημένος παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος γιατί επιτεύχθηκαν οι στόχοι του για συσπείρωση και εξασφάλιση ρυθμιστικού ρόλου του κόμματός του στη νέα Βουλή και ότι οι συνεργασίες είναι όχι μόνο αναγκαίες αλλά και αναπόφευκτες.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Βουλή 8 κομμάτων" γράφει πως πέρασαν στη Βουλή τα νέα κόμματα, ότι χαμένο είναι το ΚΙΣΟΣ και ότι εξελίχθηκε θρίλερ για τους σταυρούς προτίμησης, ενώ όσον αφορά τις βουλευτικές έδρες γράφει ότι το ΑΚΕΛ παίρνει 20, ο ΔΗΣΥ 19, το ΔΗΚΟ 9, το ΚΙΣΟΣ 4 και οι ΝΕΟ, ΑΔΗΚ, ΕΔΗ και Οικολόγοι από μία έδρα. Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι οι κάλπες έκλεισαν μισή ώρα αργότερα γιατί περίπου δύο χιλιάδες ψηφοφόροι έτρεχαν τελευταία στιγμή να βγάλουν βιβλιάριο, ενώ δημοσιεύει ρεπορτάζ για τους εγκλωβισμένους που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Οι μικροί στη Βουλή" γράφει ότι όλα τα μικρά κόμματα κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το όριο του 1,8% και να εκλέξουν από ένα βουλευτή, ότι στο ΔΗΣΥ υπάρχει πλήρης ικανοποίηση, το ΑΚΕΛ αναδείχθη πρώτο κόμμα, στο ΔΗΚΟ ανέμεναν μεγαλύτερο ποσοστό και στο ΚΙΣΟΣ υπάρχει σοβαρός προβληματισμός. Οι Πρόεδροι των ΕΔΗ και των ΝΕΟ φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής γράφει. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η επιτυχία του κόμματος επιτεύχθηκε χωρίς τη βοήθειά της και δήλωσε πως προσβλέπει σε συνεργασία με όλες τις όμορες δυνάμεις, ενώ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε το θαυμασμό του στον κόσμο του ΔΗΣΥ.

"Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Πρώτο με διαφορά στήθους" και γράφει ότι σε εκλογικό θρίλερ εξελίχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές με το ΑΚΕΛ να επανέρχεται στην κορυφή των προτιμήσεων μετά μια 20ετία και τους ΝΕΟ, το ΑΔΗΚ και τους Οικολόγους να εδραιώνουν την παρουσία τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νέα περίοδο κρίσης φαίνεται να εισέρχεται το ΚΙΣΟΣ μετά την ήττα του στις βουλευτικές και ότι διαμορφώθηκαν στο κόμμα δύο σχολές σκέψεις, η πρώτη υποστηρίζει μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και τρόπο προσέγγισης της πολιτικής και η δεύτερη σε επιμέρους σημεία τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ο λαός το ανάδειξε πρώτο" αναφέρεται στους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΑΚΕΛ για τη σημαντική άνοδο των ποσοστών του κόμματος στις βουλευτικές, που σύμφωνα με την εφημερίδα έφθασαν το 35,28%, και προβάλει τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι αύξηση των ποσοστών σημαίνει και αύξηση της ευθύνης έναντι του τόπου και του λαού και πως το κόμμα θα εργαστεί ισότιμα μαζί με τις υπόλοιπες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις για την επίτευξη της αλλαγής. Αλλού γράφει ότι επικρατούσε κλίμα απογοήτευσης στην Πινδάρου με τον ηγέτη του κόμματος να προβαίνει σε δηλώσεις αργά τα μεσάνυκτα λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ πήρε τα μηνύματα και πως για πρώτη φορά η κυβέρνηση αυτή δεν αναμείχθηκε στις εκλογές.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 28 May 2001 - 5:24:05 UTC