Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 26/05/2001 Οι αυριανές βουλευτικές εκλογές και τα τελευταία χθεσινά μηνύματα και δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών προς τους ψηφοφόρους, οι εξελίξεις και οι προβλέψεις για την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το νέο κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας που έχει παρουσιαστεί στην Κύπρο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Παραπληροφορεί το ΑΚΕΛ", γράφει ότι το ΑΚΕΛ παραπληροφορεί όταν ισχυρίζεται ότι απέρριψε το σχέδιο που υπέβαλαν το 1978 οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς, που προνοούσε την επιστροφή της Αμμοχώστου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε χθες απόλυτα ικανοποιημένος από τις προετοιμασίες για τις βουλευτικές εκλογές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα έχουμε και πάλι ομαλές, αντικειμενικές και αδιάβλητες εκλογές".

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Θετική ψήφος μετρά υπέρ της Κύπρου", αναφέρεται στο μήνυμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδης προς τους ψηφοφόρους ότι κάθε θετική ψήφος μετρά και ότι στις εκλογές της Κυριακής δεν χωράει αποχή, λευκό ή αρνητική ψήφος. Αλλού γράφει ότι κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας εμφανίστηκε σε δεσμοφύλακα των Κεντρικών Φυλακών, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών προχώρησε στην απολύμανση των χώρων των φυλακών με χλωρίνη, που αδρανοποιεί γρήγορα τον ιό.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα, υπό τον τίτλο "Είπαν αρκετά - Η σειρά μας", γράφει ότι η εξάμηνη προεκλογική εκστρατεία έληξε και το λόγο έχουν πλέον οι πολίτες και αναφέρει ότι χθες συνεχίστηκαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων για το έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο των Τούρκων. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναφέρει ότι από "αουτσάιντερ", οι Κυπριακές Αερογραμμές γίνονται το "φαβορί" στη μάχη για εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ολοι αισιοδοξούν", γράφει ότι κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων ημερών ήταν η μεγάλη προσπάθεια του ΔΗΣΥ για τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο σε σχέση με την υπόθεση του γιου του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, που οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, οι οποίες σχετίζονται με παράνομο εμπόριο όπλων στην Αγκόλα.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Προς νέα εκλογικά μέτωπα", γράφει ότι οι πολιτικές δυνάμεις έκλεισαν την προεκλογική τους εκστρατεία με μηνύματα αισιοδοξίας χωρίς να παραλείπουν ανοίγματα για τις συνεργασίες σε επίπεδο Κοινοβουλίου σε πρώτο στάδιο και αργότερα για τις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι προτάσεις για διαδικασίες κατασκευής, εκτόξευσης και λειτουργίας κυπριακού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, που θα ολοκληρωθούν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Στον αέρα η κινδυνολογία του ΔΗΣΥ", γράφει ότι θέμα πολιτικής τάξης εγείρεται για την κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη που, διαψεύδοντας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, άφησαν να νοηθεί ότι δεν έτυχαν πλήρους ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη περί σεναρίου για θερμό επεισόδιο. Αλλού γράφει ότι η θερμοκρασία θα ανέλθει αύριο στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι βρετανική εταιρεία είχε πάρει άδεια από την Κεντρική Τράπεζα το 1999 για να εκτελεί κρουαζιέρες για τουρίστες, ενώ τώρα λόγω κάποιας αλλαγής της νομοθεσίας, μπορεί να καταστραφεί το εγχείρημα με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα για την Κύπρο την παραμονή της ένταξής της στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είπε χθες ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν υπερβεί το ποσό χρημάτων, που τους επιτρεπόταν να ξοδεύσουν για τις εκστρατείες τους.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ανάκαμψη με αργά αλλά σταθερά βήματα", γράφει ότι χρηματιστές και οικονομικοί παράγοντες προβλέπουν πορεία ανάκαμψης του ΧΑΚ για την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι οι συνολικές ζημιές αυτής της εβδομάδας στο ΧΑΚ ήταν της τάξης του 4,8% ενώ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχασε το άτυπο "στοίχημα" ότι θα μπορούσε να κρατηθεί πάνω από το φράγμα των 200 μονάδων.

Ο "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Βουλή - τιμωρός", γράφει ότι μετά από δηλώσεις που έγιναν στην προεκλογική περίοδο, βασικά στελέχη του ΔΗΣΥ έχουν δεσμευτεί στην αποστολή να αναζητηθούν ευθύνες για να τιμωρηθούν τυχόν ένοχοι για το ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι οι μεγάλες πράξεις που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο της ξέφρενης ανόδου του Δείκτη στο ΧΑΚ άρχισαν να περνούν από το μικροσκόπιο της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ το έργο της οποίας βρίσκεται, όπως γράφει η εφημερίδα, σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Η "Οικονομική" στο κύριο θέμα, με τίτλο "'Θύελλα' στη Γενική Συνέλευση της Λαϊκής", γράφει ότι εκατοντάδες απογοητευμένοι επενδυτές που είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών των μετοχών μετέτρεψαν τη Συνέλευση των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας σε θυελλώδη. Αλλού γράφει ότι θέσεις και αντιθέσεις συνθέτουν τον καμβά των εκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων, που αν υιοθετηθούν και στη νέα Βουλή θα αλλάξουν πολλά σε ό,τι αφορά την οικονομία και το ΧΑΚ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 26 May 2001 - 6:24:04 UTC