Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 27/2/2001 Το Κυπριακό, υπό το φως τη σημερινής συνάντησης Παπανδρέου- Πάουελ, ο απόηχος της παράδοσης του δραπέτη Πέτρου Πατσαλίδη, οικονομικά θέματα και το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Ασχολείται επίσης με την υπόθεση του Πανίκου Τζιακούρμα, τους Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, την αναδιάρθρωση του Αττίλα και τον προϋπόλογισμό της ΑΗΚ.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κινήσεις συντήρησης στο Κυπριακό" γράφει ότι τα ΗΕ επιδιώκουν αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στο Κυπριακό. Σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου θα θέσει το πρόβλημα στον Αμερικανό ομόλογό του σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, ενώ ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δηλώνει ότι δεν πρέπει να αναμένονται πολλά πράγματα από αυτήν τη συνάντηση. Αλλού γράφει ότι καθημερινά 168 Τ/Κ περνούν μέσω του Περγάμου-Πύλας για να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές και ότι 50 περίπου εργολάβοι οικοδομών και εταιρείες εργοδοτούν Τ/Κ ενώ οι Βρετανικές Βάσεις εργοδοτούν, σύμφωνα με την "Α", περίπου 3.000 Ε/Κ και Τ/Κ, με το ποσοστό των τελευταίων να φθάνει το 37%.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Τρανσέξουαλ στη σπείρα παραχαρακτών" γράφει ότι τρανσέξουαλ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πέντε πλαστά χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, που πήρε από Ρωσοπόντιους που τελούν υπό κράτηση, τέθηκε υπό κράτηση για πέντε ημέρες για διερευνώμενη υπόθεση αναφορικά με σπείρα παραχαρακτών που εντοπίστηκε στη Λεμεσό. Γράφει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νέα μέτρα στήριξης του ΧΑΚ και ήδη το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την εφαρμογή νέων κριτηρίων για εισαγωγή νέων εταιρειών στο ΧΑΚ, τις εγγυήσεις για επένδυση των αποθεμάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο ΧΑΚ, την τροποποίηση του κανονισμού για την προπληρωμή των επενδύσεων και την απόφαση για εισδοχή στο ΧΑΚ των εταιρειών ποντοπόρου ναυτιλίας.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Η ΑΗΚ στο στόχαστρο" γράφει ότι μεγάλες εταιρείες και ιδιωτικά συμφέροντα αντέδρασαν στην επιμονή της ΑΗΚ να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της αφαλάτωσης, μετά την κατάθεση την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή του προϋπολογισμού της Αρχής στον οποίον περιλαμβάνεται κονδύλι 18 εκ. λιρών για δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης. Αλλού γράφει ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός "Αστρα" μένει χωρίς συχνότητα για την εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων σε παγκύπρια κλίμακα, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραμείνουν πέντε οι συχνότητες για αναμετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος παγκύπριας εμβέλειας.

Η "Σημερινή" με τον τίτλο "Στο πόδι ο Αττίλας" γράφει ότι τα κατοχικά στρατεύματα προχωρούν σε ποιοτική και οργανωτική αναδιάρθρωση, αναβαθμίζουν τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας των λεγομένων Τ/κ δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου και προετοιμάζουν τις δυνάμεις αυτές ως τμήνα ενός νέου "αστυνομικού σώματος" του ψευδοκράτους. Γράφει ότι αύριο η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ξεκινά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ αναμένεται να κατατεθεί για έγκριση από την ολομέλεια και το νομοσχέδιο για το θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ανω - κάτω η Αστυνομία" γράφει εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις και δυσφορία σε επίπεδο ανωτέρων αστυνομικών αναφορικά με τις διαδικασίαες παράδοσης του φυγόδικου Πέτρου Πατσαλίδη και σημειώνει ότι ούτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ούτε ο Αρχηγός της Αστυνομίας είναι ιδιαιτέρως ευτυχείς, ενώ η πρωτοβουλία του Προέδρου Κληρίδη να δεχθεί συγγενείς του δραπέτη δημιούργησε επιπρόσθεται αρνητικό κλίμα. Αλλού αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου την οποία η Τουρκία προσπαθεί να ανακόψει με παρεμβάσεις στα κράτη- μέλη της ΕΕ με στόχο να πεισθούν οι Ευρωπαίοι να μην δεχθούν την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ το κυπριακό ΥΠΕΞ έχει διαβιβάσει γραπτές οδηγίες στις διπλωματικές αποστολές με "εφόδια" για να αντιμετωπιστεί η τουρκική εκστρατεία.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "ΔΗΣY: Ετσι ήρθε η πολιτική απομόνωση" γράφει ότι "μια σειρά αποτυχημένων προτάσεων και πρωτοβουλιών κατά το τελευταία εξάμηνο αποτέλεσαν την αφορμή για να περιέλθει η ηγεσία του ΔΗΣΥ στην πολιτική απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα". Γράφει ότι η οικογένεια του απαχθέντος Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα πραγματοποίησε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στη Δεκέλεια, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Δεκέλειας δήλωσε πως οι Βάσεις εφοδίασαν το Βρετανό δικηγόρο του Τζιακούρμα με 800 φωτογραφίες που έχουν σχέση με τις συνθήκες της απαγωγής του.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 27 February 2001 - 7:24:03 UTC