Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 28/2/2001 Η οικονομική κρίση που επηρεάζει τα κατεχόμενα, οι διεργασίες ενόψει βουλευτικών εκλογών και οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, η υπόθεση του Πέτρου Πατσαλίδη και οικονομικά θέμα προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες ασχολούνται ακόμα με θέματα άμυνας, την επίσκεψη του εκπροσώπου της Ρωσίας για το Κυπριακό, τη φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών και το Χρηματιστήριο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Κληρίδης: Σενάρια φαντασίας του ΑΚΕΛ" προβάλλει τη δήλωση-διάψευση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με δημοσιεύματα περί δήθεν αντιπαράθεσής του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και μεθόδευσης φαγώματός του, τονίζοντας πως οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν και παραμένουν άριστες και αρμονικές. Αλλού γράφει ότι πέντε στελέχη του ΚΕΑ, ένα σε κάθε επαρχία, θα συμμετάσχουν πιθανότατα στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές εάν το κόμμα αποδεκτεί την ιδεολογία της σοσιαλδημοκρατίας.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "8 κατηγορίες κατά Πατσαλίδη" γράφει ότι απαγγέλθηκαν οκτώ συνολικά κατηγορίες εναντίον του Πέτρου Πατσαλίδη, μεταξύ άλλων, για απόπειρα φόνου και παράνομη κατοχή και χρήση στρατιωτικού τυφεκίου, σημειώνοντας πως η προσαγωγή του στο Δικαστηρίο έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, ενώ προκλήθηκε και συμπλοκή όταν δεν του επετράπη να δει την πρώην αρραβωνιαστικιά του. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ότι πάγια τακτική της διακυβέρνησης Κληρίδη είναι να μην ξοδεύονται για την άμυνα περισσότερα χρήματα από όσα εισπράττονται, επαναλαμβάνοντας ότι η άμυνα θα πρέπει να μείνει έξω από τον προεκλογικό αγώνα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ηφαίστειο στην πόρτα του ΧΑΚ" γράφει ότι οι σχέσεις ΧΑΚ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο λόγω των πιέσεων για είσοδο στο ΧΑΚ μεγάλου αριθμού εταιρειών στο "πάτωμα", ενώ η Επιτροπή τάσσεται υπέρ του ενδελεχούς ελέγχου και ενώ η πτωτική πορεία του δείκτη βαραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του ΥΠΕΞ Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στις Βρυξέλλες κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Απειλεί με καταστροφή" γράφει ότι "η ένταξη της ελεύθερης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα σημαίνει καταστροφή για το νησί και την περιοχή", σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε πως έστειλε επιστολές στους "15" της ΕΕ εξηγώντας τις θέσεις της Τ/κ πλευράς. Γράφει ότι στο ζενίθ βρίσκονται οι διεργασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων των κομμάτων και στις επόμενες δύο εβδομάδες όλα τα κόμματα θα ανακοινώσουν τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων τους κατά εκλογική περιφέρεια.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Καζάνι που βράζει το 'κράτος'" γράφει ότι η άμεση εξάρτηση της οικονομίας του ψευδοκράτους από την Τουρκία έχει ουσιαστικά συμπαρασύρει τα κατεχόμενα σε περιπέτειες και ο Ντενκτάς φοβάται από εσωτερικές αντιδράσεις και ενδεχομένως μαζικότερη εξέγερση. Αναφέρεται στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην οποία οι ΗΠΑ επιχειρούν να εξισώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος, με αναφορές σε "μορφή συντάγματος και σε δικαστήρια" που λειτουργούν στο καθεστώς Ντενκτάς.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Το ΤΚΑ ανήκει στο λαό" γράφει ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί έντονα με την εμπλοκή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε επενδύσεις στο ΧΑΚ και αντιτάσσεται σε προσπάθειες σταδιακής κατάργησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης στο 63ο έτος και επαναφορά του στο 65ο και μετά στο 67ο. Προβάλλει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ρωσίας στο Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν στη Λευκωσία ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ είναι ο μοναδικός τρόπος εξεύρεσης λύσης του προβλήματος και ότι η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι εύκολη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι ζημιές στην αγορά επηρεάζουν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου" αναφέρεται στην εκτίμηση του Προέδρου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Σόλωνα Τριανταφυλλίδη ότι η μείωση των κερδών για το 2000 κατά 35 εκ. λίρες σε σχέση με τα κέρδη του 1999 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ζημιά στο ΧΑΚ. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών ότι η φιλελευθεροποίηση των αιθέρων δυνατό να επισπευσθεί εάν οι κανόνες της Ευρώπης για κοινή περιοχή στους αιθέρες εφαρμοστούν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2003, που τοποθετείται η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η οικονομική "Financial Mirror" στην κύρια είδηση με τίτλο "Η προσοχή τώρα στις προοπτικές" γράφει ότι η αγορά αναμένεται να στρέψει την προσοχή της στα αποτελέσματα για το 2001 οπότε οι περισσότερες εταιρείες από τις εισηγμένες στο ΧΑΚ αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2000. Γράφει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα ζητηθούν διεθνείς προσφορές για τις πέντε μαρίνες που έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν, οι πιο μικρές από τις οποίες θα κατασκευαστούν σε 18 μήνες.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 28 February 2001 - 7:24:03 UTC