Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 22/12/2000 Το χθεσινό ξέσπασμα των συγγενών του Ε/Κ απαχθέντος από το κατοχικό καθεστώς Πανίκου Τζιακούρμα, η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη και η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης από τους καθηγητές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο "Προέχει το συμφέρον του κράτους", ότι με έμμεσο αλλά ξεκάθαρο τρόπο ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης απέκλεισε χθες βράδυ κάθε συζήτηση για ανταλλαγή του Τ/Κ Ομέρ Τεκογούλ, που τελεί υπό κράτηση από τις αρχές της Δημοκρατίας για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, με τον 38χρονο εργολάβο Πανίκο Τζιακούρμα, που απήχθη από το κατοχικό καθεστώς πριν από 10 μέρες. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χθες την Κύπρο για κακομεταχείριση, που τη χαρακτήρισε "απάνθρωπη", ενός φερόμενου ως διακινητή ναρκωτικών, του 34χρονου Ερκάν Εϊμέζ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Η "Μάχη", με κύριο τίτλο "Ανικανοποίητοι οι καθηγητές", αναφέρει ότι οι καθηγητές ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι δεν αποδέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρία του ΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε χθες η κατάθεση του Συνταγματάρχη Αβραάμ Μαραγκού, ο οποίος κλήθηκε ως πρώτος μάρτυρας κατηγορίας στην πολύκροτη υπόθεση του παραστρατιωτικού επιτελείου, στην οποία κατηγορούμενος είναι ο Συνταγματάρχης Λοϊζος Φεσσά από τον Πεδουλά, και τώρα στον Αγιο Δομέτιο.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο "Ετσι κοροϊδεύουν τους πολίτες", ότι η χθεσινή οξύτατη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, και του βουλευτή Νίκου Πιττοκοπίτη, για το εάν θα έπρεπε να συζητηθεί ή όχι το θέμα των αποζημιώσεων από τις πυρκαγιές που έπληξαν την επαρχία Πάφου πριν από 18 μήνες, και ότι οι πληγέντες πέραν από το ότι καρτερούν επί μήνες πρέπει να πάρουν μια μικρή έστω αποζημίωση για τις περιουσίες τους, ταλαιπωρούνται από την ίδια την πολιτεία. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ Αλφρεντ Μόουζες ο οποίος στέλλει μήνυμα στους Ε/Κ και Τ/Κ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αντιπαράθεση στη νεκρή ζώνη.

Η "Σημερινή", με κύριο τίτλο "Ξέσπασμα οργής", γράφει ότι ξεχείλισε χθες το ποτήρι της οργής της οικογένειας του 38χρονου εργολάβου Πανίκου Τσιακούρμα από τα Πυργά Αμμοχώστου μετά την "απόφαση" ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα για τρίμηνη φυλάκισή του, με τη στημένη κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών. Αλλού σημειώνει ότι η κυβερνητική πρόταση που υπέβαλε στους καθηγητές ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή αλλά πυροδότησε την ένταση στο "μέτωπο" των δασκάλων, οι οποίοι θεώρησαν ότι τους έπληξε το κύρος και την αξιοπρέπειά τους.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο "Μέτρα κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ", ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις παρεμβάλλουν την τελευταία περίοδο σοβαρά προσκόμματα στη διακίνηση και εκτέλεση του έργου της Ειρηνευτικής Δύναμης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι θύματα εκμετάλλευσης είναι ξένοι εργάτες οι οποίοι απασχολούνται στην Κύπρο, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν τρεις μισθούς σε γραφεία εξευρέσεως εργασίας του εξωτερικού, τα οποία συνεργάζονται με ιδιωτικά γραφεία στον τόπο μας.

Η "Χαραυγή", υπό τον κύριο τίτλο "Αίσχος", γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς έδειξε για μια ακόμη φορά το φασιστικό του πρόσωπο και ψευδοδικαστήριό του επέβαλε τρίμηνη κράτηση στον απαχθέντα Πανίκο Τζιακούρμα μέχρι την "κανονική εκδίκαση" της "υπόθεσης". Αλλού αναφέρει ότι την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της ΕΕ, των διεθνών οργανισμών και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα ζήτησε χθες το κυπριακό Κοινοβούλιο, ώστε η τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβατικές της υποχρεώσεις.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος απέρριψε χθες έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που κατονόμαζε το νησί ως κέντρο του διεθνούς εγκλήματος, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και διακίνησης όπλων. Αλλού αναφέρει ότι οι αριθμοί των τηλεφωνικών λογαριασμών θα αυξηθούν από την πρώτη Ιανουαρίου καθώς η ΑΤΗΚ πρέπει να τερματίσει την υποτίμηση της χρέωσης για τα τοπικά τηλεφωνήματα ώστε να εναρμονιστεί με τις directives της ΕΕ.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Weekly" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι ο Ε/Κ Πανίκος Τζιακούρμας, ο οποίος απήχθη από το κατοχικό καθεστώς, θα περάσει τα Χριστούγεννα σε κελί των Τ/κ φυλακών περιμένοντας τη "δίκη" του με την "κατηγορία" της κατοχής και πρόθεσης για προμήθεια 1,5 κιλού κάνναβης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ότι οικονομικοί δείκτες της Κύπρου θα συμβαδίζουν με τα κριτήρια του Μάαστριχτ πριν το τέλος του 2001 και όχι το 2002 όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Weekly Review" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι ενώ οι καθηγητές και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν τη διαμάχη τους για τις αυξήσεις μισθών και τις προαγωγές, οι Κύπριοι μαθητές για μια ακόμη φορά απέτυχαν σε διεθνείς εξετάσεις μαθηματικών και επιστήμης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου έχει διατάξει τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε οδικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα .

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 22 December 2000 - 7:24:03 UTC