Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 23/12/2000 Οι εξελίξεις στην υπόθεση του απαχθέντα από τους Τούρκους Πανίκου Τζιακούρμα, η συνεχιζόμενη κρίση στην παιδεία και ο "πόλεμος" για εξαγορά της επενδυτικής "Κύκνος" είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Το κλειδί στους Βρετανούς" γράφει ότι "αυτό που από την πρώτη στιγμή όφειλε να κάνει η βρετανική κυβέρνηση για την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα το έκανε τελικά χθες, έντεκα μέρες μετά την απαγωγή" και προσθέτει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ έδωσε το έναυσμα για άμεση και δυναμική παρέμβαση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι απεβίωσε χθες σε ηλικία 75 ετών ο γνωστός μεγάλος επιχειρηματίας Σταύρος Γαλαταριώτης, που νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες σε κλινική.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Παιγνίδια με την 'Κύκνος'" γράφει ότι "στα Δικαστήρια ενδέχεται να καταλήξει η υπόθεση εξαγοράς της 'Κύκνος', αφού σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία ενδέχεται να καταθέσουν εναντίον της εταιρείας 'Ηρα'". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Φρουρά διόρισε χθες στρατιωτικό ανακριτή "με σκοπό να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες τραυματίστηκε ο εθελοντής πενταετούς υποχρέωσης, ο οποίος μεταφέρθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με ελαφρά θλάση στη δεξιά του πλευρά" και ότι αυτοτραυματίστηκε για να εκδικηθεί το Διοικητή του.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Μποναμάς για απελπισμένους" γράφει ότι "ο πόλεμος των μνηστήρων για την επενδυτική Κύκνος συνεχίζεται, και Ηρα και Sharelink διασταυρώνουν τα ξίφη τους μέχρι τελικής νίκης που δεν είναι άλλη από την απόκτηση της πλειοψηφίας του συγκεκριμένου κεφαλαίου". Αλλού γράφει ότι παρά τις διευκρινίσεις του Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη προς την ΠΟΕΔ, παραμένει το αίσθημα αδικίας και σημειώνει ότι σύμφωνα με την εργοδοτική πλευρά, η πρόταση που δόθηκε στην ΟΕΛΜΕΚ είναι αδιαπραγμάτευτη.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Κληρίδης κατά Μαρκίδη" γράφει ότι ενοχλήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας τον ενέπλεξε στην υπόθεση του Πανίκου Τζιακούρμα και προσθέτει ότι "τα πολιτικά παιγνίδια δίνουν και παίρνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ...'πλάτη' της υπόθεσης του Τζιακούρμα". Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι υπάλληλοι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ζήτησαν το διορισμό Γενικού Διευθυντή, που να έχει πλήρη γνώση όλων των τομέων και δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Οι Αγγλοι αναζητούν διέξοδο" αναφέρεται στην υπόθεση του Ελληνοκύπριου Τζιακούρμα και σημειώνει ότι άμεση απελευθέρωση του Τουρκοκύπριου λαθρέμπορου δημιουργεί κινδύνους αποαναγνωρίσεώς μας, ενώ προσθέτει ότι κυβέρνηση και κόμματα προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί η απελευθέρωση του απαχθέντα Ε/Κ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι περίπτερα έχουν μετατραπεί σε παρατράπεζες ανταλλάσσοντας ξένα χαρτονομίσματα με κυπριακές λίρες, αποκομίζοντας και την ανάλογη προμήθεια.

"Η Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Στο έλεος του Αττίλα..." γράφει ότι "η κυπριακή πολιτεία παρακολουθεί αδύναμη την ομηρία του Πανίκου Τζιακούρμα στα μποντρούμια του Αττίλα και εναποθέτει τις ελπίδες για απελευθέρωσή του ... στους συνυπεύθυνους για τη σύλληψή του Βρετανούς, οι οποίοι είχαν χθες πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με το Ραούφ Ντενκτάς". Αλλού γράφει ότι η επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στη Δημοκρατία του Κογκό Κυριακή Χριστοδούλου συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας να μεταφέρει διαμάντια.

Η αγγλόγωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Το Ηνωμένο Βασίλειο σε επείγουσες ενέργειες για απελευθέρωση του Ε/Κ" αναφέρεται και αυτή στην υπόθεση Τζιακούρμα και γράφει ότι το Φόρεϊν Οφις έδωσε οδηγίες στον πρέσβη της χώρας Εντουαρντ Κλέι να διευθετήσει επείγουσα συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και το λεγόμενο "πρέσβη" της Τουρκίας στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι χθες η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ίδια δεν δημοσιοποίησε αρνητική γι' αυτήν έκθεση για τις διακοπές ρεύματος του περασμένου Ιουλίου.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Επενδυτική" υπό τον τίτλο "Χορός εκατομμμυρίων για τα μάτια της 'Κύκνος'" γράφει ότι "αναστροφή των ροών κεφαλαίου δημιούργησε απρόσμενα η απόφαση της 'Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου Ηρα' για εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της επενδυτικής εταιρίας 'Κύκνος'". Σε άλλο σημείο γράφει ότι χαρούμενα Χριστούγεννα αναμένεται να περάσει το επενδυτικό κοινό αφού στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 3,21%.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Δεν ακούστηκε κύκνειο άσμα" σημειώνει ότι "δραματικές διαστάσεις πήρε τελικά η υπόθεση εξαγοράς της επενδυτικής εταιρείας 'Κύκνος', αφού η δεύτερη δημόσια πρόταση εξαγοράς από τον Ομιλο εταιρειών 'Ηρα' και η συνεπακόλουθη 'έκρηξη' της τιμής της μετοχής στο 'πάτωμα' δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό". Αλλού γράφει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 8 Ιανουαρίου.

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Αγριες κόντρες για την Κύκνος" γράφει ότι "το ασχημόπαπο που έγινε Κύκνος είναι ο τίτλος της ιστορίας που ξεκίνησε στο 'πάτωμα' με δύο μνηστήρες να προσφέρουν 'γη και ύδωρ' προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο της Κύκνος Επενδυτική". Αλλού γράφει ότι "κυπριακές συνεργατικές πιστωτικές εταιρείες στην Ελλάδα ίσως δούμε στο ορατό μέλλον, αφού ο Συνεργατισμός φαίνεται διατεθειμένος να εκμεταλλευτεί πλήρως τις προοπτικές που διανοίγει η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 23 December 2000 - 7:24:03 UTC