Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 21/12/00 Τα επεισόδια στις τουρκικές φυλακές, οι εξελίξεις στο χώρο της παιδείας μετά και την υποβολή της πρότασης της επίσημης πλευράς στους καθηγητές, η στάση των Βρετανών στο θέμα των τουρκικών κινήσεων στην Πύλα και στο Πέργαμος και η υπόθεση των ελικοπτέρων Μπελ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διεθνής κατακραυγή κατά της Τουρκίας» αναφέρει ότι με τεθωρακισμένα οχήματα και εκσκαφείς οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν χθες νέες εφόδους σε δυο φυλακές της Κωνσταντινούπολης, με στόχο να καταστείλουν την απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ούτε η πρόταση της εξ Υπουργών Επιτροπής φαίνεται πως θα λύσει τα προβλήματα της παιδείας, αφού φαίνεται πως οι καθηγητές δεν ικανοποιούνται από αυτήν.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Κανένα αντάλλαγμα» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται απόδοση ανταλλαγμάτων σ'αυτόν για εξευμενισμό του ή για να πεισθεί να προσέλθει σε ένα διάλογο απλώς για να θέσει στο τραπέζι, όπως είπε, την απαίτησή του για αναγνώριση και για συνομοσπονδία, για γένεση δυο χωριστών «κρατών». Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι εκατόν οκτώ νεκροί σε 94 τροχαία δυστυχήματα είναι ο τελευταίος απολογισμός σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας Αστυνομίας από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μπράβο Ευρώπη!» ότι καθολική, τουλάχιστον στα λόγια, υπήρξε η κατακραυγή από τη Διεθνή Κοινότητα της επιχείρησης καταστολής της ειρηνικής εξέγερσης των πολιτικών κρατουμένων σε 20 φυλακές της Τουρκίας, η οποία βάφτηκε στο αίμα. Ωστόσο, προσθέτει, την ίδια ώρα η ΕΕ προχώρησε σε αποδέσμευση και παραχώρηση κονδυλίου της τάξης των 135 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 75 εκατομμύρια λίρες) στην Άγκυρα στο πλαίσια της προενταξιακής της στρατηγικής. Αλλού γράφει ότι αυξάνοντα κατά πολύ οι πιθανότητες οι τιμές των καυσίμων να μειωθούν κατά 1 έως και 2 σεντ το λίτρο.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Νικούν οι αναποφάσιστοι" παραθέτει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ιντερκόλεϊτζ για τις βουλευτικές εκλογές και σημειώνει ότι κερδίζουν οι αναποφάσιστοι και το λευκό, των οποίων το σύνολο φθάνει το 43,7%, ενώ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ "δίνουν μάχη για την πρώτη θέση". Σε άλλο σημείο γράφει ότι η τοκογλυφία οργιάζει σε λέσχες όπου παίζονται χιλιάδες λίρες στην πράσινη τσόχα κάθε βράδυ, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι τοκογλύφοι εισέπραξαν σε πολλές περιπτώσεις το διπλάσιο ποσό από αυτό που 'δάνεισαν' μέσα σε περίοδο μερικών ημερών.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ανησυχούν και οι Αγγλοι" γράφει ότι το Λονδίνο ανησυχεί για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή Πύλας - Περγάμου καθότι θεωρούν πως αυτοί, μεταξύ άλλων, τείνουν να αμφισβητήσουν πρακτικά την κυριαρχία των Βάσεων και προσθέτει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες προκαλούν προβληματισμό στο Λονδίνο. Αλλού αναφέρεται σε πληροφορίες από βουλευτές ότι οι ίδιοι παροτρύνθηκαν από κυβερνητικούς κύκλους είτε να ψηφίσουν παρά την κομματική τους απόφαση είτε να απόσχουν ώστε να ανατραπούν οι συσχετισμοί και να δοθεί τέλος στην υπόθεση των ελικοπτέρων Bell.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΓΓ ΑΚΕΛ: Ανάξια για την Ευρωπαϊκή Ενωση η Τουρκία", γράφει ότι με συνθήματα 'Είμαστε αλληλέγγυοι με τους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία' και 'Λευτεριά στον Πανίκο Τζιακούρμα' το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των γεγονότων στις τουρκικές φυλακές, η οποία συνδυάστηκε και με την απαίτηση για άμεση απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα. Αλλού γράφει ότι χρηματιστής από την Πάφο συνελήφθη χθες ως ύποπτος αναφορικά με υπόθεση παράνομης διακίνησης συναλλάγματος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενδέχεται να μειώσει τη βαθμολογία της Ελλάδας όσον αφορά την ασφάλεια, γεγονός που θα πλήξει τις προσπάθειες για διάσωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και θέτει ερωτήματα για την ορθότητα της πρόθεσης των Κυπριακών Αερογραμμών να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου ότι άρχισε η διαδικασία μεταμόρφωσης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου σε ένα δημόσιο οργανισμό που θα διευθύνεται από ιδιώτες.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 21 December 2000 - 8:24:02 UTC