Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 18/04/2000 Τα διάφορα σενάρια για τη διαδοχή του Σπύρου Κυπριανού στην προεδρία του ΔΗΚΟ, αλλά και τα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές και οι παρασκηνιακές ενέργειες των κομμάτων για το θέμα αυτό είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν σχεδόν όλες οι πρωϊνές σημερινές εφημερίδες. Αλλά θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος αφορούν τη χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τις νέες ταυτότητες, καθώς και την απεργία πείνας που πραγματοποίησε γυναίκα έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενη για το κάπνισμα σε κοινόχρηστους χώρους.

Η "Αλήθεια" στο βασικό θέμα με τίτλο "Κίνηση Σπύρου με φόντο τις προεδρικές" γράφει ότι "οι επόμενες προεδρικές εκλογές, η εξουδετέρωση των υποψηφίων που το ΑΚΕΛ θα ήθελε να προβάλει μέσα από μια συνεργασία με το ΔΗΚΟ, εκτιμάται από διάφορους πολιτικούς κύκλους ότι βρίσκεται στο βάθος της ευφυούς κίνησης που έκανε ο Σπύρος Κυπριανού με την απόφασή του να μην επαναδιεκδικήσει προεδρία του κόμματος". Αλλού αναφέρεται στο τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του τρίχρονο αγοράκι από την Αθηένου.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τάσσος ή Μαυρέλλης" γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Χρίστος Μαυρέλλης είναι τα δύο επικρατέστερα ονόματα για την προεδρία του ΔΗΚΟ. Με άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ιερά Σύνοδος με χθεσινή ανακοίνωσή της καλεί και πάλι τη Βουλή τωην Αντιπροσώπων να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες του λαού όταν ασχοληθεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να εισάξει τις νέες ταυτότητες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "3 σενάρια για Τάσσο" γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος κρατάει πια "όλα τα χαρτιά" του ΔΗΚΟ στα χέρια του, ενώ ο ίδιος τηρεί σιγή ιχθύος και αναμένει τις εξελίξεις και τοποθετήσεις των άλλων στελεχών. Αλλού αναφέρεται στην απεργία πείνας που άρχισε χθες έξω από τη Βουλή η Αντρη Ολυμπίου στον αγώνα της κατά του καπνίσματος σε κοινόχρηστους χώρους, η οποία έχει ως στόχο της, είπε, να καταγγείλει βουλευτές που παραβιάζουν σε συνεδρίες της Βουλής, τους νόμους που έχουν ψηφίσει για το παθητικό κάπνισμα.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "'Βράζει' το Κέντρο" αναφέρεται στην απόφαση του Προέδρου του ΔΗΚΟ να μη διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στον επόμενο εκλογικό συνέδριο, κάτι που έχει πυροδοτήσει πρόωρα προεδρολογικά σενάρια. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου απάντησε χθες στη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για μεταξύ τους συνάντηση και είπε ότι θα συναντηθεί με τον Ντενκτάς όταν και οι δύο ως Ευρωπαίοι πολίτες, πολίτες της ΕΕ, θα μπορούν να διασχίσουν την Κύπρο χωρίς τεχνητά ή άλλα εμπόδια.

Ο Φιλελεύθερος" προβάλλοντας επίσης πρωτοσέλιδα τα τεκταινόμενα στο Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον τίλτο "Ρευστή η κατάσταση στο ΔΗΚΟ", γράφει ότι τα πάντα στο κόμμα κινούνται πλέον γύρω από τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος επιμένει να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του χωρίς να προβαίνει σε οποιαδήποτε σχόλια αναφορικά με τις εξελίξεις. Σε άλλο σημείο γράφει ότι από τα κατεχόμενα φαίνεται ότι ήρθε η μεγάλη παρτίδα των 50 εκ. πλαστών δολαρίων, σημειώνοντας ότι σπείρα Τούρκων τα διοχέτευσε σε κύκλωμα που δρα στις ελεύθερες περιοχές και πως δεν αποκλείεται αυτά να τυπώθηκαν στην Τουρκία ή σε άλλη γειτονική χώρα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μόνη λύση η ομοσπονδία" προβάλλει τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με το ΓΓ του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητα Ιζέτ Ιστζάν και τις δηλώσεις του Τ/Κ πολιτικού με τις οποίες υπογραμμίζει την αταλάντευτη προσήλωσή του σε λύση ομοσπονδίας βασισμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση των φοιτητών για αποχή σήμερα από τα μαθήματά τους και την πρόθεσή τους για κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που η Σύγκλητος δεν υιοθετήσει την πρόταση της ΦΕΠΑΝ αναφορικά με τις διαγραφές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει τίτλο "Κυπριανού: Η απόφαση δεν ήταν βεβιασμένη" και προβάλλει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ με τις οποίες υπογραμμίζει ότι η απόφασή του να μην επαναδιεκδικήσει το αξίωμα δεν ήταν της τελευταίας στιγμής και χαρακτηρίζει λανθασμένες απόψεις που εκφράστηκαν ότι παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Αλλού αναφέρεται στη διοργάνωση των καλλιστείων Miss Universe και γράφει ότι η ελληνική εταιρεία που θα αναλάμβανε τη διοργάνωση αλλά τελικά το συμβόλαιό της τερματίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στη γραφειοκρατία για την εξέλιξη της κατάστασης.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 18 April 2000 - 6:24:09 UTC