Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 16.04.2000 Το σημερινό Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η πρωτοσέλιδη είδηση στις περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες. Το χθεσινό συνέδριο της ΠΕΟ, οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, η αυριανή αποχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών και τα προβλήματα στο ΧΑΚ είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Προβλήματα βόμβα στα θεμέλια του ΧΑΚ", αναφέρεται σε στοιχεία που δόθηκαν από χρηματιστές και επενδυτές στην εφημερίδα, από τα οποία προκύπτει ότι προβλήματα με το ύψος του καθαρού κεφαλαίου των χρηματιστηριακών εταιρειών και με τους συμβούλους επενδύσεων, για τους οποίους δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού, έχουν ήδη επιπτώσεις στη λειτουργία του ΧΑΚ και, σύμφωνα με την εφημερίδα, απαιτείται άμεση διευθέτησή τους. Αλλού αναφέρεται σε πρωτοβουλία Κυπρίου επιχειρηματία να εισάγει κινητές μονάδες αφαλάτωσης κατάλληλες για ξενοδοχεία και κοινότητες.

Η "Μάχη" προβάλλει πρωτοσέλιδα το θέμα των απειλών κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση και την αντιδικία του με τον Αρχηγό Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη υπό τον τίτλο "Από το γραφείο του Κόση έγινε η καταγγελία". Η εφημερίδα γράφει ότι η καταγγελία προς τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες "για δήθεν προσχεδιασμένη δολοφονία" του κ. Κόση κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο "έγινε από τηλεφωνική συσκευή που βρίσκεται δίπλα από το γραφείο του Υπουργού από στενό συνεργάτη του". Αλλού αναφέρεται στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα και ότι γράφει ότι αναμένεται να είναι και πάλι νικητής ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Ο "Πολίτης", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μένει μέχρι να φύγει...", αναφέρεται στο σημερινό Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ και γράφει ότι αυτό περνά σε δεύτερη μοίρα", μια και όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου του κόμματος Σπύρου Κυπριανού ως προς τη διεκδίκηση της προεδρίας ξανά ή την παραίτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Κυπριανού δεν πρόκειται να παραιτηθεί, επικαλούμενος "τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται το Κυπριακό". Σε άλλη σελίδα γίνεται αναφορά για αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου και το Υπουργικό Συμβούλιο, για τις αρμοδιότητες και δραστηριότητες του κ. Χριστοδούλου.

Η "Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Βγαίνουν μαχαίρια", γράφει ότι, ενόψει της αναμενόμενης απόφασης του κ. Κυπριανού για το πολιτικό του μέλλον, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ εκφράζουν σοβαρές αντιδράσεις "σχετικά με τη φημολογούμενη πρόθεσή του να παραμείνει ακόμα για αρκετό διάστημα στην προεδρία του κόμματος". Αλλού αναφέρεται σε χθεσινή παρέμβαση του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Δώρου Θεοδώρου σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία αναφέρθηκε σε συλλογική ευθύνη για την αποχώρηση της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, αλλά απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στον Πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο "Φιλελεύθερος" έχει ως κύριο θέμα επίσης τις εξελίξεις στο ΔΗΚΟ και γράφει κάτω από τον τίτλο "Εσωτερικός διχασμός στο ΔΗΚΟ", πως η σημερινή είναι ίσως η κρισιμότερη ημέρα για το κόμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση της κομματικής ηγεσίας, ενώ στελέχη της νεολαίας του ΔΗΚΟ εκφράζουν την πρόθεση να τηρήσουν αποχή στο σημερινό συνέδριο. "Εντονες αντιδράσεις σημειώνονται και στην προσπάθεια για αναβολή του εκλογικού συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο", γράφει η εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται σε σύλληψη στο λιμάνι της Λεμεσού δύο υπόπτων σε πλοίο με επτά κιλά κάννναβης.

Η "Χαραυγή", στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο "Μάχη για τη σωτηρία η επαναπροσέγγιση", αναφέρεται στο χθεσινό συνέδριο της ΕΔΟΝ και τη μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στον "εποικοδομητικό διάλογο" που διεξήχθη με "ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζητήσεις για την επαναπροσέγγιση". Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, γράφει η εφημερίδα, "τόνισε ότι η νεολαία της Αριστεράς δείχνει και στην πράξη ότι συνειδητοποιεί την τεράστια σημασία που έχει η επαναπροσέγγιση στον αντικατοχικό αγώνα του λαού μας". Αλλού αναφ΄ρεται στην τρίωρη αποχή που θα πραγματοποιήσουν αύριο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου διαμαρτυρόμενοι για τις διαγραφές φοιτητών.

Η αγγλόφωνη "The Sunday Mail" προβάλλει πρωτοσέλιδα τις απράνομες εκλογές στα κατεχόμενα και, με τον τίτλο "Ο Ερογλου ισχυρίζεται βρώμικα κόλπα στις 'εκλογές'" και δίπλα από μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τη σύζυγό του Αϊντίν να μιλάνε σε δημοσιογράφους, η εφημερίδα γράφει ότι υποστηρικτές του ανθυποψηφίου του κ. Ντενκτάς, Ντερβίς Ερογλου, κατηγόρησαν την ομάδα του κατοχικού ηγέτη ότι παραβίασε την απαγόρευση οποιασδήποτε προεκλογικής εκστρατείας μετά τις 6.00 το απόγευμα της παραμονής των παράνομων εκλογών. Σε άλλη σελίδα, αναφέρεται στην ολοκλήρωση της ένατης περιόδου των ανασκαφών στο Δάλι και στην αποκάλυψη θεμελίων αρχαίου κτίσματος που πιστεύεται πως είναι το παλάτι του Βασιλείου του Ιδαλίου.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 17 April 2000 - 5:24:09 UTC