Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η πολιτική εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της, η αμερικανική πρόταση για παροπλισμό των S300, οι δηλώσεις των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας καθώς και των Βρετανικών Βάσεων αναφορικά με δημοσιεύματα περί κατασκοπείας των Βρετανών και η προγραμματισμένη για αύριο απεργία στις Κυπριακές Αερογραμμές, είναι μερικά από τα κύρια θεματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Ο "Αγων" έχει τίτλο "Η Ελλάδα εμμένει στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της" και γράφει ότι η εμμονή στην ακολουθούμενη εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ελλάδας επαναβεβαιώθηκε μετά το πέρας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της χώρας, Κώστα Σημίτη. Αλλού γράφει πως η κυπριακή κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο σύναψης εξωτερικού δανείου για αντιμετώπιση των αναγκών της λόγω του ότι τα επιτόκια στο εξωτερικό είναι χαμηλά και για να μην επηρεασθεί η εσωτερική ρευστότητα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Παροπλισμό των S300 εισηγήθηκε ο Τόμας Μίλερ στον Πρόεδρο Κληρίδη" αναφέρεται στην πρόταση του Αμερικανού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παραλαβή των πυραύλων, υπό την προϋπόθεση να μην αναπτυχθούν επιχειρησιακά, αλλά και στην απάντηση τακτικής της κυπριακής πλευράς που συνδέει το θέμα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο. Σε άλλη είδηση χαρακτηρίζει αστείες τις υποθέσεις περί κατασκοπείας από βρετανικά και αμερικανικά ελικόπτερα.

Η "Μάχη" έχει τίτλο "Σε ετοιμότητα η Αθήνα για την Κύπρο" και γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της αναφορικά μεε την εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος στην Κύπρο με μόνη εξαίρεση αλλαγής αυτής της θέσης την περίπτωση σοβαρού πολιτικού ανταλλάγματος. Αλλού γράφει ότι ότι ο ΔΗΣΥ είναι αποφασισμένος να προωθήσει το νομοσχέδιο για το "πόθεν έσχες".

Η "Σημερινή" με τίτλο "Προσπάθεια συγκάληψης" γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα επιχειρούν να συγκαλύψουν την πειρατική ενέργεια βρετανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου να προβεί σε νηοψία ελληνικού σκάφους. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου ότι είναι προτιμότεροι οι πύραυλοι να μην έρθουν στην Κύπρο εάν θα αποθηκευτούν, ενώ επικαλούμενη δηλώσεις στρατιωτικών κύκλων στην εφημερίδα χαρακτηρίζουν πρόταση για αποθήκευση των πυραύλων ως αστεία.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Απειλούν ενίσχυση του Αττίλα λόγω των S300 επικαλείται πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο που για πρώτη φορά εμφανίζουν την Αγκυρα να προβαίνει σε διαχωρισμό μεταξύ της άφιξης και της εγκατάστασής των πυραύλων στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο με τη Βουλή και ειδικά την Επιτροπή Οικονομικών για το υπόλοιπο των φορολογικών μέτρων καθώς και στη διάψευσή του ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ του και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Βαθαίνει το αδιέξοδο" και προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό παρατείνεται, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε πραγματική ή τεχνητή κρίση με την παραλαβή των πυραύλων. Δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του υπεύθυνου της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Νικολάους βαν ντερ Πασ ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία ελέγχου των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει την αναγγελθείσα για αύριο 24ωρη απεργία στις Κυπριακές Αερογραμμές την οποία ο Υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε επαγγελματική αυτοκτονία και κάλεσε τη συντεχνία ΣΥΝΥΚΑ να μην προχωρήσει με τα απεργιακά μέτρα γιατί θα πληγούν όχι μόνο οι μεταφορές αλλά και ο τουρισμός και η Κύπρος. Αλλού προβάλλει ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων με την οποία διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ελικόπτερο των Βάσεων προέβη σε νηοψία ελληνικού σκάφους, χαρακτηρίζοντας σχετικό δημοσίευμα ως ανοησίες.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 4 June 1998 - 8:24:06 UTC