Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις για τις εργασιακές σχέσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ), η ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα για την πρόθεση Ελλάδας - Τουρκίας να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του 1988 προς πρόληψη επεισοδίων στη Αιγαίο και η χθεσινοβραδινή νίκη του Κύπριου πυγμάχου Ανδρέα Μιχαήλ ο οποίος στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία, στην κατηγορία των εξηνταπέντε κιλών, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Ανεστάλη η απεργία στις ΚΑ" γράφει ότι ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις των υπαλλήλων και της διεύθυνσης του εθνικού αερομεταφορέα με τρεις Υπουργούς, ανεστάλη η απεργία, ενώ εγνώσθη ότι παρόλο που οι δύο πλευρές εμμένουν στη θέση τους δεσμεύθηκαν για συνέχιση του διαλόγου. Πρωτοσέλιδα η εφημερίδα ανακοινώνει και το κλείσιμό της από την ερχόμενη Δευτέρα, αφού σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης, Κωνσταντίνο Κόση, η εφημερίδα κλείνει γιατί τα οικονομικά προβλήματα κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της έκδοσής της.

Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Σχέδιο Ελευθεροποίησης" και γράφει ότι παραμένει το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών στις ΚΑ, ενώ σημειώνει ότι η αποτροπή της απεργίας απέτρεψε μια πολύ σοβαρή εξέλιξη: την πλήρη φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών για 24 ώρες. Γράφει ακόμη ότι παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία στέφθηκε ο Κύπριος πυγμάχος Ανδρέας Μιχαήλ, από την Αγία Νάπα, ο οποίος έβγαλε νοκ - άουτ στον τρίτο γύρο τον Βρετανό αντίπαλό του Τζεφ δε Μπουλντογκ, σε αγώνα που διεξήχθη στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία", στη Λευκωσία.

"Η Μάχη" με τίτλο "Αναμένατε στο ακουστικό σας..." αναφέρεται σε φιάσκο της τηλεφωνικής σύνδεσης των ελεύθερων περιοχών με τα κατεχόμενα, έτσι χθες μετά από διάβημα του ΥΠΕΞ επανήλθε η προτεραία κατάσταση, δηλαδή μέσω τηλεφωνήτριας. Γράφει ακόμη ότι σε είκοσι χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε χθες ο Κυριάκος Ανδρέας Ζανά, 37 χρονών, οδηγός ταξί, από το Ζύγι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε πέρσι τα Χριστούγεννα τη Γαλλίδα Φρανσουάζ Ζακλίν Σομίκ.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Στους ιδιώτες το 51% των ΚΑ", επικαλείται πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμενη να προχωρήσει σε μετοχοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών, με αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών και μείωση του κρατικού ελέγχου, που τώρα κυμαίνεται στο 80%. Προβάλλει επίσης δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ότι δεν τον ικανοποιεί η ανακοίνωση των Βρετανών σχετικά με το επεισόδιο με το ελληνικό εμπορικό πλοίο Ραφαήλ και χαρακτήρισε την τακτική τους "εκ του πονηρού".

"Ο Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδό του γράφει ότι το θέμα της απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Κύπρο ελληνικών και τουρκικών μαχητικών φαίνεται να εμπλέκεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ΜΟΕ στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που προωθεί το ΝΑΤΟ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι πρωτοβουλίες για συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όπως αυτή που δημιουργήθηκε με τις δήθεν υποθέσεις κατασκοπείας, αναλαμβάνουν τα Υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εκτρέφουν την αλαζονεία τους" αναφέρεται στην εργατική αναταραχή στις Κυπριακές Αερογραμμές και εκτιμά ότι με τις προεσγγίσεις τους οι κυβερνώντες επιβράβευσαν πολλάκις προκλητικές απαιτήσεις της ΣΥΝΥΚΑ - ΣΕΚ και ότι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη παραμένει η ηγεσία της συντεχνίας, παρόλο που ανέστειλε την απεργία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η χθεσινή μέρα με τις βροχές και το χαλάζι, απέβη ολοκληρωτικά καταστροφική για τους φρουτοπαραγωγούς της περιοχής Φοινίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σημειώνει στο κύριο της θέμα ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στην εφαρμογή εγγυήσεων για αποτροπή σοβαρών στρατιωτικών επεισοδίων στο Αιγαίο και στη συζήτηση περαιτέρω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΝΑΤΟ. Εξάλλου, αναφέρεται ότι ανεστάλη η απεργία που είχε προγραμματιστεί για σήμερα από το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών, μετά από παρέμβαση της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Αναβιώνει η συμφωνία για το Αιγαίο" αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση από το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Αιγαίο. Προβάλλει ακόμη δηλώσεις του εδώ Βρετανού Υπατου Αρμοστή, Ντέιβιντ Μάντεν, σύμφωνα με τον οποίο η βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης θα βοηθούσε την Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΜΚ/ΑΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 5 June 1998 - 8:24:14 UTC