Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1998 (ΚΥΠΕ) Το θέμα των πυραύλων S - 300 και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Times" είναι ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται όμως και θέματα όπως η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, οι σχέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, η πρόσφατη έρευνα για την υγεία των παιδιών και άλλα.

Ο "Αγών" με τίτλο "Χωρίς άδεια πετούσαν τα αμερικανικά ελικόπτερα" αναφέρεται στη μη εξασφάλιση από τις κυπριακές Αρχές άδειας πτήσεως από τα αμερικανικά ελικόπτερα τύπου "Μπλακ - Χοκ" για τα οποία υπάρχει υποψία ότι εκτελούσαν κατασκοπευτική αποστολή την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Ζυγίου. Γράφει, ακόμη, πως σήμερα θα μελετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά πόσο το ωράριο των καταστημάτων τουριστικών περιοχών θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη την πόλη της Λεμεσού.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αγωνία για τον τουρισμό" γράφει ότι στον τουρισμό είναι στραμμένη η προσοχή της Κύπρου μετά το πολυσηζητημένο δημοσίευμα της Σάντεϊ Τάιμς και προς την κατεύθυνση της προστασίας του από την κινδυνολογία των πυραύλων στρέφονται όλες οι ενέργειες των αρμοδίων της κυβέρνησης, στην Κύπρο και στο Λονδίνο. Γράφει, επίσης για το ενδεχόμενο "ομοσπονδοποίησης" των κομμάτων ΕΔΕΚ, Ε.ΔΗ. και ΝΕ.Ο. τα οποία αρχίζουν "διάλογο σε βάθος".

Η "Μάχη" με τίτλο "Λίφτινγκ στο πακέτο φόρων" γράφει ότι αποσύρεται το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης ώστε να δοθεί η ευκαιρία για περαιτέρω συζήτησή του με τα κόμματα και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη ματαίωση των S - 300 απέβλεπε η διαρροή εγγράφου από το βρετανικό ΥΠΕΞ και ότι για την κυπριακή κυβέρνηση δεν θεωρείται το θέμα λήξαν και ότι εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής πιέσεων που θέλει να ασκήσει το Λονδίνο για ματαίωση της μεταφοράς των S - 300 στην Κύπρο.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εξ αέρος πειρατές" εξηγά πως "τρύπα στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας" αποτελεί η επιχείρηση "νηοψίας", για εντοπισμό των S - 300, σε ελληνικό εμπορικό σκάφος, που παρέπλεε το ακρωτήριο "Γάτα", από ελικόπτερο της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου. Παρουσιάζει, επίσης, τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της διεύθυνσης της εταιρίας των Κυπριακών Αερογραμμών και της συντεχνίας των υπαλλήλων ΣΥΝΥΚΑ, με αφορμή την πρόνοια της συλλογικής σύμβασης για τις μισθολογικές αυξήσεις.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Χρυσή τομή εν όψει για τους πυραύλους", γράφει ότι η χρυσή τομή για το θέμα των πυραύλων S - 300 φαίνεται να είναι ορατή και ότι η βάση της διαπραγμάτευσης για το θέμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον κινείται γύρω από τον άξονα της άφιξης των πυραύλων στο νησί αλλά με την προϋπόθεση να μην τεθούν σε λειτουργία. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών απηύθυνε πρόσκληση προς τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου για συνάντηση για θέματα που αφορούν την οικονομία.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ερίζουν για τις ευθύνες τους", γράφει ότι με συρφετό αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων εκφράζεται τώρα η σύγχυση που επικρατεί στα συγκυβερνώντα κόμματα, ενώ την ίδια ώρα ψάχνουν τρόπους και μεθόδους απαλλαγής από τις ευθύνες τους. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου ο οποίος είπε ότι δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση το κυριαρχικό δικαίωμα της άμυνας της Κύπρου, μιας χώρας - μέλους του ΟΗΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης προειδοποίησε ότι αν γραφτούν παρόμοιες εκφοβιστικές ιστορίες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα "Sunday Times" θα κτυπηθεί η οικονομία και θα κρατήσει τους τουρίστες μακρυά από την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας το 53% των παιδιών μεταξύ 11 και 12 χρονών έχουν ποσοστά χοληστερόλης τα οποία υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αναθεωρήσει το φόρο για την άμυνα στο 4% κάτι που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εξέφρασε την αντίθεσή του στις φορολογικές αυξήσεις υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη εξυγίανσης του δημόσιου τομέα ως τρόπου επίλυσης των δημοσιονομικών αδιεξόδων.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΝΓ/ΓΠ)
(Δ.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 3 June 1998 - 8:24:11 UTC