Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1998 (ΚΥΠΕ) Το δημοσίευμα των Sunday Times του Λονδίνου για τα σχέδια της Βρετανίας σε περίπτωση πολέμου στην Κύπρο, ο απόηχος από τη μη ψήφιση του φορολογικού - πακέτου στη Βουλή, η αντιπαράθεση Κυπριανού - Βασιλείου για τους S300, όπως και οι αποφάσεις της επερχόμενης συνόδου του Κάρντιφ σε σχέση με την Τουρκία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" με τίτλο "Απερρίφθησαν παραστάσεις της κυβέρνησης" γράφει για την απόρριψη από το Αμερικανικό ΥΠΕΞ των παραστάσεων της κυπριακής κυβέρνησης για αποφυγή της δημοσιοποίησης της Εκθεσης Ντίλον για τους πέντε αγνοούμενους Αμερικανούς υπηκόους του 1974. Αναφέρεται, επίσης, στο διάταγμα που είχε εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο προέβλεπε τη διατήρηση της ίδιας τιμής πώλησης για περίοδο ακόμη είκοσι ημερών, ορισμένων προϊόντων που περιλαμβάνονταν στο φορολογικό πακέτο, στην περίπτωση που θα ψηφιζόταν από τη Βουλή.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σεναριολογία πολέμου για να πληγεί η Κύπρος" επισημαίνει τις αντιδράσεις στην Κύπρο για δημοσίευμα της εφημερίδας "Sunday Times" που μιλά για πόλεμο τον Ιούλιο καθώς και την αντίδραση του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας. Γράφει, επίσης, για την εκτίμηση του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, σύμφωνα με την οποία "η λύση που προσφέρεται στην Τουρκία και τον Ντενκτάς διασφαλίζει και προστατεύει την Τ/κ κοινότητα".

Το "Θάρρος" με κύριο τίτλο "CIA: Στοπ σε Ρώσους και στους S 300" αναφέρεται στο πλασάρισμα δύο νέων σεναρίων από τις ΗΠΑ τα οποία θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο σε αποθήκες του πυραυλικού συστήματος S 300 και τη φύλαξή του από άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης ή την αναστολή μέχρι το τέλος του 1998 της άφιξης των S300. Σημειώνει, ακόμη, πως συνελήφθη πρώην Βρετανός στρατιωτικός για κατασκοπεία στην αεροπορική βάση Πάφου.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Στόχος και η Κύπρος" γράφει ότι με δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι, που αφορούν τη στρατιωτική και στρατηγική τους ενίσχυση, συνεδριάζουν σήμερα στο Τελ Αβίβ οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί στρατηγοί, ενώ στο στόχαστρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί και η Κύπρος, σύμφωνα με πληροφορίες. Αλλού γράφει ότι κάποιοι πολιτικοί ηγέτες, ενώ είχαν ενημερωθεί για το φορολογικό πακέτο και είχαν υποσχεθεί ότι θα το υπερψήφιζαν στη Βουλή, τη τελευταία στιγμή υποχώρησαν για πολιτικούς λόγους.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Το Κάρντιφ δεν θα αλλάξει το σκηνικό", γράφει ότι περιορισμένες θεωρούν ορισμένοι διπλωμάτες, τις πιθανότητες οι αποφάσεις που θα λάβει η σύνοδος κορυφής του Κάρντιφ να ικανοποιήσουν την Τουρκία και δεν αναμένουν σύντομα αλλαγή στην τουρκική στάση στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ανάφλεξη στην "πυραυλολογία" και στα σενάρια για "θερμό επεισόδιο" προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα των Κυριακάτικων Τάϊμς του Λονδίνου, ότι η Βρετανία κατάρτισε σχέδια "για τη μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο", σε περίπτωση πολέμου στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Υποπτο δημοσίευμα για τους S300" γράφει ότι στο πλαίσιο των ενορχηστρωμένων πιέσεων ΗΠΑ - Βρεττανίας για την αναβολή των πυραύλων S300 εντάσσεται το χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, που προβλέπει πόλεμο στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε χθες πως οι εξηγήσεις του κ. Βασιλείου "δεν ήταν ικανοποιητικές", τονίζοντας ότι "αυτή τη στιγμή ασχολείται ως εκπρόσωπος της Κύπρου με το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ".

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 1 June 1998 - 6:24:05 UTC