Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1998 (ΚΥΠΕ) Η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, η επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο το Μάιο με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, η επιστολή Κλίντον προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και οι στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα, είναι μερικά από τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" υπό τον τίτλο "Πήγαινε - έλα" παραπέμπει στην τακτική του "πήγαινε - έλα" που θα εφαρμόσει ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενόψει των καθημερινών επαφών του με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην προσεχή κάθοδο του στην Κύπρο για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Γράφει, ακόμη, πως ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε, ύστερα από συνάντησή του με τον ομοσπονδιακό βουλευτή της Αυστραλίας, Αντριου Θεοφάνους, πως είμαστε "έτοιμοι να συζητήσουμε την ουσία του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των ΗΕ και τις πρωτοβουλίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών."

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Περίεργη Συμφωνία 500 εκατομμυρίων δολαρίων" αναφέρεται στην αποτυχία συμφωνίας, "που συνήψε ο Μητροπολίτης Λεμεσού με Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, δανεισμού 500 εκατομυρίων δολαρίων" αποδίδοντας την στη μη εξασφάλιση από τον Ελληνοαμερικανό τραπεζικών εγγυήσεων ή εχέγγυων για το δανεισμό. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε χθες την απόφαση "εκταφής" και αναγνώρισης των λειψάνων του Ζήνωνα Μαστραπά, από τη Βασίλεια, 16χρονου θύματος της τουρκικής εισβολής, ούτως ώστε "να διαπιστωθεί η ταυτότητα του" καΘώς και των δυο άλλων θυμάτων θαμμένων στον ίδιο ομαδικό τάφο με τον Ζήνωνα Μαστραπά.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο, "Πρώτα αναγνώριση μετά τετραμερής", γράφει στο κύριό της θέμα ότι οι Τούρκοι έριξαν απλώς τους τόνους τις τελευταίες μέρες λόγω της διπλωματικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι Αμερικανοί στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα, χωρίς να μετακινηθούν από τις θέσεις τους στο Κυπριακό. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι δυσμενείς συνέπειες στην υπόθεση των αγνοουμένων είναι δυνατό να προκαλέσει διενέργεια εκταφών στις ελεύθερες περιοχές πριν από το άνοιγμα τάφων στα κατεχόμενα και όπως δηλώνουν έγκυροι κύκλοι, μπορεί να παρεμποδιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς.

"Η Σημερινή", στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο, "Θέλει να ξέρει που πατά", αναφέρεται στη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, όπου μετατοπίζεται το κέντρο βάρους των εξελίξεων στο Κυπριακό, ενώ σήμερα φθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα και ο Τόμας Μίλερ. Αλλη είδηση γράφει ότι με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, ζητεί όπως παρασχεθεί βοήθεια στις προσπάθειες που κάνει ο Αμερικανός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Οπως γράφει το δημοσίευμα, για να δεχθεί ο Γιλμάζ τον Μίλερ, στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Αγκυρα, χρειάστηκε επίστολή από τον Κλίντον.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Και πρόσκληση από Κλίντον προς Κληρίδη - Ντενκτάς" γράφει ότι η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς Κληρίδη και Ντενκτάς είναι μεταξύ των σκέψεων που γίνονται από τους Αμερικανούς προκειμένου να πετύχουν την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου. Αλλού γράφει ότι με δυναμικά μέτρα προειδοποιούν την Αρχή Λιμένων οι εργαζόμενοι στα λιμάνια σε περίπτωση που δεν προωθήσει άμεσα τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς για όλες τις υπαλληλικές θάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

"Η Χαραυγή", με τίτλο "Κοινές αποφάσεις αύριο στην Αθήνα" γράφει ότι είναι σημαντική η αυριανή συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη αφού αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τους χειρισμούς των δύο χωρών ενόψει των εξελίξεων που τροχιοδρομούν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό και στα ζητήματα των ελλαδοτουρκικών διαφορών. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εργασίας κάλεσε σήμερα τις Συντεχνίες Οικοδόμων και τους εργοδότες τους για να τους δώσει την τελική του θέση η οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας θα είνα η κήρυξη αδιεξόδου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης άσκησε κριτική σε αυτούς που επικρίνουν τις αμερικανικές πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, λέγοντας ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με καλή θέληση. Αλλού γράφει ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ακάμα από τα βρετανικά στρατεύματα, προχώρησαν όπως είχαν προγραμματιστεί χθες, παρόλες τις διαμαρτυρίες από τους περιβαλλοντιστές και τους διαδηλωτές κατά των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΓ/ΔΠ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 23 April 1998 - 6:24:13 UTC