Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, το παρασκήνιο για το Κυπριακό και ιδιαίτερα οι προσπάθειες των Αμερικανών για επανέναρξη των συνομιλιών, εκτιμήσεις και πληροφορίες γύρω από το ενδεχόμενο τετραμερούς, τα βρετανικά στρατιωτικά γυμνάσια σήμερα στον Ακάμα και οι χθεσινές σεισμικές δονήσεις, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με τίτλο "Πολυμερή ή διεθνή διάσκεψη προωθούν οι Αμερικανοί" γράφει ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο, με συγκεκριμένη φόρμουλα, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Γράφει ακόμη, ότι ο 16χρονος Παναγιώτης Σπετσιώτης που υπέστη σοβαρά εγκαύματα το Μεγάλο Σάββατο, υπέκυψε τελικά στο μοιραίο.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Δυναμική παρέμβαση του Γλαύκου Κληρίδη", προβάλλει χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ύστερα από αντιδράσεις των κομμάτων, με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν ετέθη θέμα τετραμερούς από κανέναν. Προβάλλει σχετικά ψεσινή είδηση του "Αλφα" ότι στις προσπάθειες θα εμπλακεί και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η οποία θα έρθει στην Κύπρο μετά το Μάιο. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος υπέβαλε αίτηση να καταστεί συνδεδεμένο μέλος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Μάχη" με τίτλο "Στο ψαχνό θα κτυπήσουν οι ΗΠΑ" γράφει ότι η ομάδα Χόλμπρουκ ετοίμασε φόρμουλα για επανέναρξη των συνομιλιών, ακουλουθώντας άλλη, από τη διαδικασία Κόρντοβεζ και Χάνεϊ και θα καλέσει τις δύο πλευρές σε γύρο συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού. Αλλού, γράφει ότι σήμερα θα συναντηθούν σε ουσιαστική συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθανάσιος Τζογάνης.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Αρχή του τέλους η τετραμερής" γράφει ότι ανησυχεί η πολιτική ηγεσία και είναι αντίθετη η κυβέρνηση στην πιθανότητα συμμετοχής σε μια τέτοια διάσκεψη, που υποβαθμίζει το νομικό καθεστώς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι αναβάλλονται τα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης Πάφου και όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, πιθανόν ακόμα και να μη γίνουν ποτέ.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Συζητείται πολυμερής διάσκεψη υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ" γράφει ότι Λευκωσία και Αγκυρα απορρίπτουν κατηγορηματικά την τετραμερή, ενώ η μεθοδολογία για το πώς θα πεισθούν όλες οι ενδιαφερόμενες για το Κυπριακό πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών, πονοκεφαλιάζει τους Αμερικανούς. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ απειλούν να βάλουν λουκέτο στις υπηρεσίες των επτά δήμων της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, με αφορμή την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Κλείσιμο, όχι λύση θέλουν οι ΗΠΑ" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί θέλουν να τελειώσουν με το κυπριακό πρόβλημα επιδιώκοντας ένα κλείσιμο ανεξάρτητα από το ποιά θα είναι η λύση, καλώντας ταυτόχρονα για μεγαλύτερη αξιοποίηση του ρωσικού παράγοντα. Αλλού γράφει ότι ογδόντα Βρετανοί στρατιώτες θα μετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια που αρχίζουν σήμερα στον Ακάμα, αφού όπως σημειώνει, η περιοχή της Ασίνου που τους προτάθηκε, δεν τους αρέσει.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η Κύπρος επιζητεί δεσμούς με την Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση" γράφει ότι η Κύπρος έχει υποβάλει αίτηση για σύνδεση με την Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο Ντενκτάς εκφράζει τη διαφωνία του σε μια τέτοια εξέλιξη. Αλλού ανφέρεται στη χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, με την οποία ευχαριστούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για το ότι τοποθετεί το Κυπριακό στις πρώτες προτεραιότητες της χώρας του.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως ανοίγει υποκατάστημα στην Αρμενία" γράφει ότι έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια για την εγκατάσταση υποκαταστήματος της Τράπεζας στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι εισαγωγείς κρεάτων, ψαριού και τυριών διαμαρτύρονται για τη συνέχιση της απαγόρευσης νέων αποθηκών αποταμίευσης τροφίμων, παρά την αυξημένη ζήτηση των ειδών αυτών.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 22 April 1998 - 6:24:08 UTC