Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ) Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δηλώσεις για τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι εξελίξεις γύρω από το ενδεχόμενο σύγκλησης τεραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, το ταξίδι του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και το αδιέξοδο στην οικοδομική βιομηχανία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Οχι Ελλάδας στη σύγκληση τετραμερούς" γράφει ότι η Ελλάδα εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή της στη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Το θέμα αμναμένεται να απασχολήσει τους Κληρίδη και Σημίτη κατά τη συνάντησή τους σήμερα στην Αθήνα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι επισημοποιήθηκε το αδιέξοδο στην οικοδομική βιομηχανία, με αναπόφευκτη πλέον την εργατική αναταραχή στον κλάδο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Εφυγε ο μεγάλος ηγέτης του έθνους" αναφέρεται στο θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή χαρακτηρίζοντάς τον ως τον άνθρωπο που σφράγισε τη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού, ενώ προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, υπογραμμίζουν το έργο και τη φυσιογνωμία του. Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινές δηλώσεις της Ευρωβουλευτού, Πολίν Γκριν, σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί έχουν πραγματική θέληση και πολιτική δύναμη, που είναι απαραίτητες για τη λύση του Κυπριακού.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Οχι σε τετραμερή" γράφει ότι με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της, η Αθήνα ξεκαθαρίζει την αντίθεσή της για τετραμερή και προσθέτει ότι Κύπρος και Ελλάδα επαναλαμβάνουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα σύγκλησής της από τις ΗΠΑ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η στάση Αθήνας και Λευκωσίας έναντι της αμερικανικής πρωτοβουλίας, οι χειρισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το θέμα των S - 300 δεσπόζουν των θεμάτων που θα συζητήσει σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Επιτόπιας κατασκευής η φόρμουλα για έναρξη συνομιλιών", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η τελική φόρμουλα που θα ακολουθηθεί ως μεθοδολογία για τη λύση του Κυπριακού θα διαμορφωθεί στην Κύπρο και προσθέτει ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή θα έχει κατά πάσα πιθανότητα χαρακτήρα πολυμερούς ή τετραμερούς. Γράφει ότι "μεγάλο μπέρδεμα" θα προκύψει στο θέμα των αγνοουμένων εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και αρχίσει η υλοποίηση της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς με το άνοιγμα των πρώτων ομαδικών τάφων.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Για αντιπαροχές των ΗΠΑ μιλά ο Ντενκτάς," γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε χθες "ότι δεν έχει τεθεί προς την κυπριακή κυβέρνηση θέμα τετραμερούς διάσκεψης", σε αντίθεση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε πως "οι Αμερικανοί του έδωσαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις με αντάλλαγμα να παρακαθήσει σε συνομιλίες τύπου Ντέιτον." Γράφει ότι τουλάχιστον 500 μέχρι 1.000 περιπτώσεις Κυπρίων, μολυσμένων από τον ιό του AIDS κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα με "κίνδυνο να μεταδώσουν το μικρόβιο και σε άλλα άτομα."

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Οι εργοδότες εξωθούν σε μετωπική σύγκρουση," αναφέρει πως οι Συντεχνίες Οικοδόμων ΣΕΚ και ΠΕΟ "ετοιμάζονται να δώσουν μια πολύ σκληρή και καθοριστικής σημασίας μάχη, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις" μέσω απεργιακών μέτρων, μετά τη χθεσινή επισημοποίηση του αδιεξόδου. Γράφει ακόμη, ότι σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, ούτε τέθηκε, ούτε ζητήθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη να τεθεί σε ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, θέμα συμμετοχής του Υπουργού Υγείας Χρίστου Σολωμή στο πραξικόπημα.

Η "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Η ποδοσφαιρική ομάδα της Εθνικής Φρουράς έτοιμη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό", αναφέρεται στο ενδεχόμενο η ποδοσφαιρική ομάδα της ΕΦ να συναντηθεί με την αντίστοιχη τουρκική και γράφει χαρακτηριστικά ότι η κυπριακή ομάδα είναι έτοιμη "να παρατήσει τα όπλα και να φορέσει τα ποδοσφαιρικά της παπούτσια". Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Τόμας Μίλερ στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έρθει στην Κύπρο με νέες ιδέες.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Ο Καραμανλής πεθαίνει στα 91" αναφέρεται και αυτή στο θάνατο του πρώην προέδρου της Ελλάδας και τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς, προσθέτοντας ότι η κηδεία του, που θα είναι απλή θα γίνει σήμερα το απόγευμα. Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινές δηλώσεις της Ευρωβουλευτού Πολίν Γκριν, σύμφωνα με τις οποίες για την Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει μόνο μια Κύπρος.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΓ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 24 April 1998 - 6:24:09 UTC