Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωϊνού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη στην Κύπρο του νέου συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τομ Μίλερ, και οι αντιδράσεις που προκάλεσε είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τον σημερινό Τύπο, ο οποίος προβάλλει επίσης θέματα που αφορούν στις επικείμενες συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, την αντίδραση Ντενκτάς στην κατάθεση εγγράφων, και την απόφαση της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει τον Μάριο Ηλιάδη στις προεδρικές εκλογές του 1998.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Καμία παρέμβαση πριν τις προεδρικές", γράφει ότι οι Αμερικανοί εκτιμούν τώρα ότι τίποτα το συγκλονιστικό δεν πρέπει να αναμένεται στο Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές. Προβάλλει αποκλειστικές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, αναφερόμενος στη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Ηλιάδη στις προεδρικές, είπε ότι κάθε συμφωνία μεταξύ διαφορετικών κομμάτων προϋποθέτει κάποιους συμβιβασμούς.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ταξίδι - αστραπή στην Κύπρο του Τομ Μίλερ για προώθηση Κυπριακού" προβάλλει την είδηση του ΚΥΠΕ σχετικά με την επίσκεψη του νέου ειδικού συντονιστή για την Κύπρο στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, κατά την οποία βολιδοσκόπησε τις θέσεις των πλευρών, χωρίς όμως να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα υποβάλουν έγγραφο με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες στις απευθείας διαπραγματεύσεις, οι οποίες στηρίζονται σε έγγραφο του αναπληρωτή Ειδικού Αντιπρόσωπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

"Η Μάχη" γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι "Δεν θέλει έγγραφα ο Ντενκτάς" και ότι "ντελίριο αδιαλλαξίας" έχει καταλάβει τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος προειδοποιεί έμμεσα τον ΟΗΕ να μην παρουσιάσει έγγραφο στις συνομιλίες. Προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μάριος Ηλιάδης έχει παραδεχθεί τις αδυναμίες του στο Κυπριακό και διερωτήθηκε εάν με τη δήλωση του ότι θα υποκαταστήσει την ατομική εμπειρία με τη συλλογική σοφία των Κυπρίων, εννοεί ότι θα συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο στις πλατείες.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συναντώντας με κλέφτες των ελληνικών περιουσιών" αναφέρεται στις επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών, τονίζοντας ότι οι Τ/Κ καρπούνται τις περιουσίες των Ε/Κ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο σημαντικό αριθμό εκπροσώπων χωρών, συμβούλων και συνεργατών που θα περιβάλλουν τις απευθείας συνομιλίες και γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πλαισιώνεται από το Γενικό Εισαγγελέα και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρο, και παρόντα θα είναι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που θα ενημερώνονται.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πρωτόκολλο θέσεων και συμμετοχής στην εξουσία" γράφει ότι με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες δίδοντας μεγάλη σημασία τόσο στο κυβερνητικό πρόγραμμα όσο και στη συμμετοχή τους στο προεκλογικό επιτελείο. Δημοσιεύει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, σχετικά με την επίσκεψη Μίλερ, με τις οποίες διερωτήθηκε γιατί ο Αμερικανός επίσημος απέφυγε επαφές με την κυβέρνηση και τα κόμματα.

Η "Χαραυγή" γράφει στον τίτλο της ότι "Σε κακοτοπία μας οδηγεί ο Κληρίδης" και προβάλλει συνέντευξη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στην οποία μεταξύ άλλων απάντησε στο επιχείρημα της συμπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ο μόνος ικανός να λύση το Κυπριακό, λέγοντας ότι αν ο Πρόεδρος ήταν τόσο ικανός θα χρησιμοποιούσε την πείρα του προς την ορθή κατεύθυνση και θα έλυε μέχρι σήμερα το πρόβλημα. Αλλού υποστηρίζει ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα έχουν διαφωνίες και ασκούν πιέσεις για βόλεμα ημετέρων ενόψει των επικείμενων διορισμών στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και τα Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Βοηθός του Χόλμπρουκ σε διακριτικές συνομιλίες για την Κύπρο" αναφέρεται στην επίσκεψη Μίλερ και γράφει ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης θα είναι ο "σημαντικός παίκτης" στις προσπάθειες της χώρας του για επίλυση του Κυπριακού. Στο προφίλ της βδομάδας η εφημερίδα προβάλλει τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο χαρακτηρίζει "αθεράπευτο πολιτικό".

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" στο πρωτοσέλιδο με τίτλο "Συνασπισμός της Ελπίδας" αναφέρεται στην απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη για τις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι η δημιουργία του συνασπισμού προκάλεσε σύγχυση και εκνευρισμό στους κόλπους των κυβερνώντων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι στην Κύπρο δεν απομένει παρά ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 29 June 1997 - 10:24:40 UTC