Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωϊνού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στο Αμστερνταμ, και ιδιαίτερα η σύντομη συνάντησή του με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν, οι πρώτες δηλώσεις του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Μάριου Ηλιάδη και η ανακοίνωση του πρώην ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου για την επιλογή υποψηφίου, καθώς και η απροσδόκητη επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τομ Μίλερ, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Παραστάσεις προς γαλλική κυβέρνηση" επιμένει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε τη σιωπηρή απομάκρυνση του Γάλλου Πρέσβη, Ενρί Ζακολέν, λόγω της πρωτοβουλίας του να διευθετήσει δήθεν "επίσημες" επαφές του Ραούφ Ντενκτάς στο Παρίσι. Αλλού, ο "Α" γράφει ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλάζει τις ισορροπίες και μεταβάλλει τα δεδομένα στην περιοχή επ' ωφελεία του συνόλου του έθνους των Ελλήνων, όπως δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ενταξιακές το Μάρτιο - διαβεβαιώσεις στο Αμστερνταμ ότι δεν τροποποιείται το χρονοδιάγραμμα" και γράφει ότι σύμφωνα με τον προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Βιμ Κομ, δεν πρόκειται να τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης διαπραγματεύσεων. Αλλού και κάτω από τον τίτλο "Ο Ηλιάδης παραδέχεται την απειρία του στο Κυπριακό" η "Α" προβάλλει τις δηλώσεις του Μάριου Ηλιάδη ότι η μη εμπλοκή του στο εθνικό θα αντιμετωπιστεί με τη συλλογικότητα στους χειρισμούς με τα τρία κόμματα, δηλαδή, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Μέσω ΠΑΣΟΚ οι πιέσεις για Ηλιάδη" γράφει ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις από κύκλους στην Αθήνα προς το Δρ. Βάσο Λυσσαρίδη να μην χρεωθεί το κόμμα του την αποτυχία των προσπαθειών, ενώ οι Ενωμένοι Δημοκράτες αισθάνονται ότι με την τροπή των πραγμάτων περιθωριοποιείται το κόμμα. Παράλληλα γράφει ότι πολιτικά μειωμένος αισθάνεται ο μέχρι προτινός φαβορί υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Ιακώβου. Η "Μ" αναφέρεται στην προφυλάκιση του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, Λάζαρου Αντωνίου, 63 χρόνων, από τη Λεμεσό, εναντίον του οποίου εξετάζεται υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών μαθητριών του.

Η "Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα "Αοριστολογίες Οϊμέν προς Κληρίδη" και γράφει ότι σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη ο κ. Οϊμέν πλησιάσε τον Πρόεδρο Κληρίδη, πριν από το γεύμα που παρέθεσε η Βασίλισσα Βεατρίκη, και μίλησε με γενικότητες για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς είναι τα μόνα άτομα που μπορούν να λύσουν το Κυπριακό. Σε άλλη είδηση η "Σ", επικαλούμενη τον πρώην Εμπορικό Διευθυντή των Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Πέτρο Γιασεμίδη, γράφει ότι η εταιρεία άφησε πίσω της ζημιές 95 εκ. λιρών.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Χειρονομία με πολλά μηνύματα από Αγκυρα" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης σχολιάζοντας την κίνηση Οϊμέν, είπε ότι διαπιστώνει αλλαγή στο κλίμα αλλά όχι και στις θέσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε συνεχή και ουσιαστική ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Ο "Φ" αναφέρεται και στην απρόσμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τομ Μίλερ, η οποία χαρακτηρίζεται χαμηλών τόνων, αφού δεν θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Συνασπισμός της ελπίδας, συνασπισμός του λαού" γράφει ότι η συμφωνία των τριών κομματων της αντιπολίτευσης δεν έχει παραταξιακό και ιδεολογικό χαρακτήρα και ότι στον συνασπισμό έχουν θέση οι πολίτες και άλλες δυνάμεις που ξεκινούν από την αριστερά μέχρι τις παρυφές της δεξιάς, σύμφωνα με το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Η "Χ" σε άλλη είδηση, γράφει ότι σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα "Το Εθνος", ο μέχρι πρόσφατα Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Αλέξανδρος Σάνδης ή ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, το Σώμα προτρέπει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να δεσμευτούν σ' ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων και να συνεργαστούν ενεργά και εποικοδομητικά. Αλλού, η "CM" γράφει ότι όλα είναι έτοιμα για το τουρνουά σαϊτας που θα πραγματοποιηθεί στο Μπέλα Μπάις αύριο, για το οποίο αναμένεται ότι θα περάσουν στα κατεχόμενα περίπου 200 Ε/Κ.

Η εβδομαδιαία "Επιλογή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ανοχή από Αγκυρα ζητεί η Ουάσινγκτον" γράφει ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες να πειστεί η Αγκυρα και οι στρατηγοί να μην επιτρέψουν στον Ραούφ Ντενκτάς να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι αταξία υπάρχει στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση κερατοειδών αφού το Μακάρειο Νοσοκομείο και οι ιδιώτες οφθαλμίατροι διατηρούν ο καθένας ξεχωριστή λίστα χωρίς να υπάρχει μία ενιαία.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 28 June 1997 - 8:24:41 UTC