Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ενόψει των απευθείας συνομιλιών, η συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού, οι εξελίξεις στο θέμα των προεδρικών εκλογών, ο σημερινός διορισμός νέων μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και η μετάβαση Ε/Κ στο κατεχόμενο Μπέλλα Πάις, για τουρνουά σαϊτας είναι τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος. Οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα τις προετοιμασίες για την αυριανή παράδοση του Χονγκ Κονγκ από την Βρετανία στην Κίνα.

"Ο Αγών" αναφέρεται στη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ενόψει των απευθείας συνομιλιών, αλλά όπως γράφει η Αθήνα θεωρεί πλέον σίγουρο ότι το "χονδρό παιγνίδι" για το Κυπριακό θα παιχτεί το 1998. Προβάλλει επίσης τη συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού στο επίκεντρο της οποίας ήταν η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταφέρει μαζί του στην Αθήνα δύο έγγραφα, το ένα αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού και το άλλο αναφορικά με το στρατιωτικό διάλογο. Επίσης γράφει ότι σήμερα αναμένεται πως ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανακοινώσει τα πέντε νέα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία θα είναι υπερκομματικά.

"Το Θάρρος" αναφέρεται σε υποσχέσεις του ΑΚΕΛ, οι οποίες διαμοίρασε για υπουργοποίηση προς στελέχη της ΕΔΕΚ καθώς και σε σύσταση διευθυντηρίου που θα αποφασίζει για την πολιτική της κυβέρνησης του λαϊκού μετώπου, που έκαμψαν τις αμφιβολίες του Βάσου Λυσσαρίδη. Επικαλείται πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταφέρει στην Αθήνα υπόμνημα με τις απόψεις της Ε/κ πλευράς.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ενόψει των απευθείας συνομιλιών και των δεδομένων που διαμορφώνονται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η τακτική και στρατηγική θα συζητηθούν στην Αθήνα από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο νέος Συντονιστής στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, επισκέφθηκε το Σάββατο περιοχές οι οποίες προτείνονται από τα Ηνωμένα Εθνη για απαγκίστρωση.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, στόχος των Ηνωμένων Εθνών, Βρετανίας και ΗΠΑ γι' αυτή τη φάση του διαλόγου, είναι η επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας κορυφής Κληρίδη - Ντενκτάς, ενώ οι εκτιμήσεις για το έγγραφο Κόρτοβεζ συγκλίνουν ότι θα αναφέρεται στην ουσία του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι 135 Ε/Κ πέρασαν χθες το οδόφραγμα κατευθυνόμενοι προς το κατεχόμενο Μπέλλα Πάις, όπου έγινε τουρνουά σαϊτας με Τ/Κ. Για την επίσκεψη αυτή υπήρξαν αντιδράσεις στο Λήδρα Πάλας, από συγγενείς αγνοουμένων και άλλα άτομα που πραγματοποιούν εκεί, εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Σύγχυση στην Κυβέρνηση - Οι υποσχέσεις Κληρίδη το κρυφό χαρτί του Κυπριανού", υποστηρίζει ότι "σύγχυση και αβεβαιότητα" επικρατούν στη συγκυβέρνηση, ενόψει των προεδρικών εκλογών και του γεγονότος ότι το σκηνικό αναφορικά με την υποψηφιότητα Κληρίδη, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ παρεμβαίνουν για την ΕΔΥ, με συνάντηση που είχαν χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης και της οποίας αντικείμενο, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό "ΑΣΤΡΑ", ήταν ο διορισμός των νέων μελών της ΕΔΥ.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 30 June 1997 - 7:24:39 UTC