Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωϊνού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η επίτευξη συμφωνίας των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνεργασία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, οι επικείμενες συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό και θέματα για την εγκληματικότητα κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό πρωϊνό Τύπο.

Ο "Αγών" γράφει ότι τη νύκτα της απόπειρας κατά της ζωής του Αντώνη Φανιέρου, βουλευτής βρισκόταν στη λέσχη του θύματος λόγω φιλικών σχέσεων μαζί του και ότι πιθανό η Αστυνομία να τον προσεγγίσει για να του ζητήσει να της δώσει όποιες πληροφορίες έχει. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά απομάκρυνση του Γάλλου Πρέσβη στη Λευκωσία, για ανάρμοστη συμπεριφορά στο θέμα της μετάβασης του Ραούφ Ντενκτάς στη Γαλλία, αλλά και για τις συναντήσεις αξιωματούχου της πρεσβείας με τον κατοχικό ηγέτη.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Εθαψαν τις διαφορές την υστάτη απλώς για να συνεργαστούν", αναφέρεται στην επίτευξη συμφωνίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι μεγάλη χαμένη είναι η ΕΔΕΚ, που υποχώρησε σε θέματα αρχών, όπως το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και οι Ιδέες Γκάλι. Γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν ότι θα τηρήσουν δημοσιογραφική συσκότιση στις απευθείας συνομιλίες.

Η "Μάχη" γράφει ότι για την επίτευξη συμφωνίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, "χαλάρωσαν" αρχές και θέσεις για χάρη της καρέκλας, σημειώνοντας ότι η ΕΔΕΚ και οι ΕΔΗ, παραμερίζοντας αρχές και θέσεις οι οποίες διέπουν τη λειτουργία των κομμάτων τους, προχώρησαν στη σύμπηξη λαϊκού μετώπου με μοναδικό στόχο την παραχώρηση της εξουσίας στο ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι νέα σύννεφα εμφανίζονται στις σχέσεις πιλότων - Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ συνεχίζεται η πειθαρχική έρευνα για δύο πιλότους.

Η "Σημερινή" γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμβίβασαν τα ασυμβίβαστα, αλλά ο Κληρίδης θα σαρώσει τον Μάριο Ηλιάδη, προσθέτει. Αναφέρει ότι τα τρία κόμματα, υπό την απειλή της αποτυχίας για τη σύμπηξη μετώπου και προκειμένου να αποσείσουν από τους ώμους τους το βάρος του πολιτικού κόστους, παραμέρισαν αρχές και συμφώνησαν. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι η Βουλή είπε ναι στο νέο "χαράτσωμα", όπως γράφει, του λαού και ψήφισε την αύξηση της εισφοράς υπέρ του χρεωκοπημένου Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι τα βρήκαν τελικά χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης με Μάριο Ηλιάδη, χωρίς να γίνεται καμμιά αναφορά στο αμυντικό δόγμα στις προγραμματικές θέσεις, ενώ γίνεται αόριστη διατύπωση για ιδέες - σχέδια, που είναι ξεπερασμένα, προσθέτει. Αλλού γράφει ότι δραστηριοποιείται η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα, με συνεδρία την Τετάρτη, 2 Ιουλίου, με εξαιρετικά σοβαρά θέματα στην ημερήσια διάταξή της.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ - ΕΔΗ Τα βρήκαν σε προγραμματικές αρχές - Λένε ναι στην ελπίδα" αναφέρεται στην επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας των τριών κομμάτων, ενώ αναφέρει ότι αυτή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των συλλογικών οργάνων τους, τα οποία αναμένεται να συνέλθουν εντός της προσεχούς εβδομάδας. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη κρατούν, και θα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους καθόλη τη διάρκεια των απαυθείας συνομιλιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην κυβερνητική κρίση στην Τουρκία και σημειώνει ότι ο αντι - ισλαμικός συνασπισμός, υπό τον Γιλμάζ, βρίσκεται κοντά στη συμπλήρωση των εδρών που χρειάζεται για να επιβιώσει, παρόλο ότι δέχεται τα πυρά των Ισλαμιστών, οι οποίοι προσπαθούν να τον "σκοτώσουν". Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κύπρου τριπλασιάστηκε από το 1985 μέχρι το 1996.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι μετά από πολύμηνες διαφωνίες τα τρία κόμματα κατέληξαν χθες σε συμφωνία για κοινό υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ο οποίος θα είναι ο 52χρονος Μάριος Ηλιάδης, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου σε ψήφισμά της αποκάλεσε την κατοχή της Κύπρου ως "απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 27 June 1997 - 7:24:40 UTC