Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο καθορισμός των λεπτομερειών για τις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης, το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που θα επιδοθεί στους συνομιλητές και οι επαφές των κομμάτων για επίτευξη συνεργασιών κατά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα στις σημερινές πρωϊνές εφημερίδες.

Ο "Αγών" γράφει ότι, όπως ειδοποίησαν την κυβέρνηση ανώτατα στελέχη της ΕΕ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αρχίζουν τον Μάρτιο του 1998 και ότι η Ολλανδία απέσυρε την πρότασή της για συμμετοχή των Τ/Κ στο διαρθρωμένο διάλογο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι, σύμφωνα με αποκαλύψεις υπόπτων στην Αστυνομία, οι παράνομοι θα δολοφονούσαν αξιωματικούς του Τμήματος Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων Αρχηγείου, με στόχο τον εκφοβισμό της μονάδας, που ασχολείται αποκλειστικά με ανακρίσεις για εξιχνίαση όλων των σοβαρών εγκλημάτων των τελευταίων ετών.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Διευρυμένη διεθνής διάσκεψη", αναφέρεται στις επικείμενες συνομιλίες της Νέας Υόρκης και γράφει ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ΕΕ θα παρακολουθούν από δίπλα τις συνομιλίες, για τις οποίες υπάρχει ήδη έγγραφο των Ηνωμάνων Εθνών. Γράφει ότι υπάρχει νέα τροπή στο θέμα της εισφοράς για το ΡΙΚ και ότι δεν αποκλείεται αναβολή της συζήτησής του στη Βουλή, ενώ πραγματοποιείται σήμερα για το θέμα έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, προσθέτει.

Η "Μάχη" γράφει ότι το ΑΚΕΛ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες με νέους σχεδιασμούς προχωρούν χωρίς την ΕΔΕΚ, ενώ απέρριψαν κίνηση τακτικής του Βάσου Λυσσαρίδη για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των τριών αντιπολιτευτικών κομμάτων με τη συμμετοχή του κοινού υποψηφίου, Μάριου Ηλιάδη. Αλλού, σημειώνει ότι αναζωπυρώθηκε το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, και ότι θα πραγματοποιηθούν στις προσεχείς ημέρες συναντήσεις ώστε να διερευνηθεί το έδαφος.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Πλήρης απομόνωση στη Νέα Υόρκη", αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν οι συνομιλίες και στις προσπάθειες του ΟΗΕ για δημιουργία "φιλικού" κλίματος σ' αυτές. Σημειώνει επίσης ότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα υποβάλει έγγραφο σε Κληρίδη - Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες. Αναφέρεται στην κατάθεση του Παύλου Κρεμαστού, στην οποία αναφέρει ότι η Βρετανίδα Τζάνετ Πινκ, στην οποία κατηγορείται ότι μετέδωσε εν γνώσει του τον ιό του AIDS, ήξερε ότι ο ίδιος ήταν φορέας της επάρατης νόσου.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης αρχίζουν με έγγραφο - έκπληξη, το οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης πιστεύει ότι αναφέρεται σε θέματα διαδικασίας και ημερήσιας διάταξης, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο. Γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκο Χριστοφή, σταδιακά θα γίνει η αντικατάσταση της βενζίνης έξτρα με την αμόλυβδη, ενώ τώρα δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των τιμών των καυσίμων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στο διάλογο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, η εξεύρεση κοινής συνισταμένης είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι το ΑΚΕΛ την έχει. Ο ίδιος, προσθέτει, διαφωνεί με εμπλοκή Ηλιάδη στις επαφές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΔΗ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, η Βρετανία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι λεπτομέρειες των συνομιλιών της Νέας Υόρκης έχουν διευθετηθεί και ότι έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών θα επιδοθεί στους δύο ηγέτες κατά την πρώτη τους συνάντηση. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στη δίκη Κρεμμαστού και γράφει ότι ο ίδιος κατηγόρησε σε κατάθεσή του τη Βρετανίδα Τζάνετ Πινκ, ότι είχε αδυναμία στο σεξ χωρίς προστασία και ότι της είχε αναφέρει πως ήταν φορέας του AIDS.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 26 June 1997 - 8:24:41 UTC