Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η παγκύπρια απεργία των οδηγών αστικών ταξί, οι κομματικές διαβουλεύσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι διεργασίες για τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες και η προσπάθεια της δασκάλας Ελένης Φωκά να επιστρέψει στην Αγία Τριάδα είναι τα βασικά θέματα που δεσπόζουν του σημερινού πρωϊνού Τύπου.

"Ο Αγών", κάτω από το τίτλο "Παναπεργία με επεισόδια", αναφέρεται στην παγκύπριας κλίμακας απεργία των οδηγών αστικών ταξί, τονίζοντας ότι, χθες απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν οδηγοί ταξί προσπάθησαν να ανακόψουν άλλους οδηγούς από το να μεταφέρουν επιβάτες προς και από το αεροδρόμιο. Ο "Α" αναφέρεται σε φιλόδοξο όραμα στις Κυπριακές Αερογραμμές που αφορά τη μείωση των κόστων και την αύξηση της παραγωγικότητας, που παρουσίασε ο Πρόεδρος της εταιρείας, Τάκης Κυριακίδης, σε χθεσινή συνάντηση που είχε με το προσωπικό, και το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει την εταιρεία ανεξάρτητο και βιώσιμο αερομεταφορέα.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Πρόσθετα μέτρα κατά του εγκλήματος", αναφέρεται σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Εισαγγελία, μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκου Κόση και του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Αλλο δημοσίευμα γράφει ότι η δικαστική μάχη της Κύπρου στις ΗΠΑ ώστε να κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως κυπριακό προϊόν φαίνεται να βαίνει προς αίσιο τέλος με τη κατάθεση ουσιωδών μαρτύρων της υπόθεσης.

Η "Επιλογή", στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο "Αμφίβολη η τριμερής υποστήριξη Ηλιάδη", γράφει ότι παρά τις αρχικές θετικές εντυπώσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική πρόταξη από το ΑΚΕΛ, της υποψηφιότητας Μάριου Ηλιάδη στα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ, διαγράφεται έντονη δυστοκία στην αποδοχή της υποψηφιότητάς του. Αλλη είδηση της εφημερίδας, γράφει ότι ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατηγορεί την ηγεσία του ΔΗΚΟ ότι προσπαθεί να επιβάλει εσωκομματική τρομοκρατία και εφαρμογή μεσαιωνικών μεθόδων.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, αναφέρει, κάτω από τον τίτλο "Στα κρύα του λουτρού Ιακώβου, Βασιλείου", ότι το ΑΚΕΛ ουσιαστικά με την υποψηφιότητα Ηλιάδη, δημιουργεί τετελεσμένο για τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, και προκαλεί έκπληξη στη βάση του κόμματος, η οποία είχε υποδείξει τους Βασιλείου - Ιακώβου ως τους πιθανούς υποψηφίους του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές. Αλλη είδηση αναφέρει ότι οι Τούρκοι προδικάζουν αποτυχία των απευθείας συνομιλιών και γράφει ότι η Αγκυρα αποκάλυψε τελικά, ότι δεν αποδέχεται "μεσολαβητικό ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό".

"Η Σημερινή" σε δημοσίευμά της αναφέρεται στη στάση του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να επιστρέψει στα κατεχόμενα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό, ότι δεν έχει σπίτι στα κατεχόμενα. Αλλο δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρεται στις απευθείας συνομιλίες τονίζοντας ότι, η κυβέρνηση προχωρεί στο διάλογο με διαμορφωμένες θέσεις, που αφορούν τη συζήτηση των λεγόμενων "ακανθωδών" θεμάτων, όπως της κυριαρχίας, των εγγυήσεων και του εδαφικού.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα του με τίτλο "Χαμηλοί τόνοι στην τουρκική πρόκληση", γράφει ότι η κυβέρνηση επέλεξε τους χαμηλούς τόνους για να απαντήσει στη νέα τουρκική προσπάθεια επιδείνωσης του κλίματος λίγο πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Παράλληλα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, ενώ κάνει άνοιγμα στο θέμα των εγγυήσεων με προσθήκη νέων εγγυητριών δυνάμεων. Σε άλλη είδηση, ο "Φ" γράφει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υποβάλει επισήμως εισήγηση για την εμπλοκή των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία, αλλά αμετακίνητη θέση είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται με την κυπριακή κυβέρνηση.

Η "Χαραυγή," κάτω από τον τίτλο "αισιοδοξία για κοινό πρόγραμμα", γράφει ότι θετικά εξελίσσεται η προοπτική της συνεργασίας των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ- ΕΔΗ για τριμερή συνεργασία στις προεδρικές εκλογές του '98. Παράλληλα, πολύ αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τις ευρύτερες μάζες του λαού για τον τριμερή συνασπισμό, γράφει η "Χ". Αλλού, αναφέρει ότι μετά τη βροχόπτωση των τελευταίων δύο ημερών δεν υπήρξε καθόλου εισροή νερού στους υδατοφράκτες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι η απεργία των ταξί προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους τουρίστες αφού αναγκάστηκαν χθες να περπατήσουν προς τον κύριο δρόμο, κρατώντας τις αποσκευές τους και τα παιδιά τους, και να κάνουν ώτοστοπ στην προσπάθειά τους να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους. Η "CM" αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, στην Ιαπωνία, τονίζοντας ότι η επίσκεψη δεν έχει να κάνει τίποτα με το Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΜΜ)
(Σ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 14 June 1997 - 8:24:40 UTC