Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Πρωϊνού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/06/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στην υπόθεση της απόπειρας φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου είναι το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας. Οι κυριακάτικες εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις συνεχιζόμενες διεργασίες για εξεύρεση κοινού προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, την απεργία των οδηγών ταξί και το Κυπριακό.

Ο "Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ότι θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο Κληρίδη και στο ΔΗΣΥ να υποστηρίξουν τη δική του υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων άρχισαν επαφές με τους αρχηγούς κομμάτων με σκοπό να προωθήσουν τη συμπερίληψη του θέματος των αγνοουμένων στις απευθείας συνομιλίες, αφού έχουν ήδη καταλήξει σε συγκεκριμένη εισήγηση επί του θέματος.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Μίλησε ο Σιμιλλίδης" γράφει ότι η υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου οδηγείται προς εξιχνίαση μετά την ομολογία Σιμιλλίδη ότι ο ίδιος και τα τρία αδέλφια Πάμπος, Ανδρος και Πανίκος Αεροπόρου ενέχονται στην απόπειρα. Γράφει ότι Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματίες ζητούν από τα Ηνωμένα Εθνη βοήθεια για εξεύρεση οικήματος στη νεκρή ζώνη όπου θα συναντώνται. Δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν το βάρος της χρηματοδότησης για τη δημιουργία και λειτουργία του κλαμπ.

Η "Μάχη" προβάλλει την ομολογία Σιμιλλίδη κάτω από τον τίτλο "Εσπασε ο Σιμιλλίδης" υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί το τέλος της βεντέτας και του εξοντωτικού πολέμου μεταξύ των φατριών του υποκόσμου, που άρχισε με τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Χαμπή Αεροπόρου τον Ιούνιο 1995 και ακολούθησαν πέντε δολοφονίες και άλλες τέσσερις απόπειρες. Αναφέρει ότι οι οδηγοί ταξί αποφάσισαν χθες την αναστολή της επ'αόριστον απεργίας μετά από διαβουλεύσεις που είχαν με τους αρμόδιους Υπουργούς και βουλευτές για το θέμα. Στον κυκλοφοριακό κόμβο του αερολιμένα Λάρνακας επικρατεί απόλυτη ηρεμία μετά τα γεγονότα της Παρασκευής.

"Τα Νέα" αναφέρονται σε "Παραδοχή ενοχής από το Σιμιλλίδη" αφού με γραπτή δήλωσή του παραδέχτηκε ότι πήρε μέρος στην απόπειρα δολοφονίας του Φανιέρου. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ότι η υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη μπορεί να καταστεί υποψηφιότητα νίκης, λέγοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταβάλλουν ειλικρινή και έντιμη προσπάθεια να εξευρεθεί κοινό πρόγραμμα προς όφελος του συνόλου του κυπριακού ελληνισμού. Αναφέρεται σε επεισόδιο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας μεταξύ πολιτών και αστυνομικών όταν πολίτες απέκοψαν τη δίοδο προς τα κατεχόμενα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του κατοχικού ηγέτη να απαγορεύσει στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να επιστρέψει στο σπίτι της.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ανέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ότι όλες οι πτυχές του Κυπριακού θα τεθούν επί τάπητος στις απευθείας συνομιλίες, κατά τις οποίες θα καταγραφούν οι θέσεις των δύο πλευρών επί όλων των θεμάτων. Η υπόθεση Σιμιλλίδη προβάλλεται κάτω από τον τίτλο "Ομολογία - Βόμβα του Σιμιλλίδη" με ειδική αναφορά στους υπαλλακτικούς τρόπους δολοφονίας του Φανιέρου που είχαν μελετηθεί - με αντιαρματικό και με παγιδευμένες εκρηκτικές ύλες. Η Γενική Εισαγγελία και και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αναφέρει η "Σ", συντονίζονται για λήψη δραστικών μέτρων ώστε να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Το ΑΚΕΛ αναζητά την χρυσή τομή ΕΔΕΚ-ΕΔΗ" γράφει ότι η επόμενη βδομάδα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία των διεργασιών για τον καταρτισμό κοινού προγράμματος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Το ΑΚΕΛ εργάζεται χωριστά με το κάθε κόμμα με στόχο τη διασφάλιση μίνιμουμ συγκλίσεων στο εθνικό θέμα. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι μέτρο για αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού αποτελεί η απόφαση των αρμοδίων να μετατοπίσουν, από τη σχολική χρονιά 1998-1999, το όριο ηλικίας εισδοχής των παιδιών στα έξι χρόνια, αντί πεντέμισυ που είναι σήμερα.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της, "Ο Σιμιλλίδης "κάρφωσε" τους Αεροπόρους" γράφει ότι η κατάθεση σόκ του Σιμιλλίδη έφερε συγκλονιστικά στοιχεία στο φως της δημοσιότητας και αποκάλυψε τα πρόσωπα, τα ελατήρια, τα εργαλεία, καθώς και το χρονικό του εγκλήματος της απόπειρας της δολοφονίας του Φανιέρου. Η "Χ" γράφει επίσης ότι ολοένα και εντείνονται οι πιέσεις προς την Κύπρο και αυξάνονται τα εμπόδια ενόψει των απευθείας συνομιλιών. Η Τουρκία έχει σκληρύνει με διάφορους τρόπους τη θέση της, αφού έφερε έντονη αντίθεση στην πιθανή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο παρασκήνιο των απευθείας συνομιλιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι η υπόθεση Φανιέρου έχει διελευκανθεί μετά την ομολογία Σιμιλλίδη. Αλλού, η "CM" γράφει ότι μετά την απεργία ταξί, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων απειλούν να κλείσουν τους δρόμους προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καθώς και το Λιμάνι Λεμεσού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη και κατηγορία οδηγών τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι μετέφεραν τουρίστες από το λιμάνι προς την πόλη της Λεμεσού, κάτι το οποίο επιτρέπεται μόνο στους οδηγούς των αστικών λεωφορείων.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 15 June 1997 - 9:24:41 UTC