Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ) Το Κυπριακό και οι πιθανότητες επιτυχίας των απευθείας συνομιλιών καθώς και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι τα κύρια θέματα του πρωϊνού Τύπου. Δεσπόζουν επίσης οι προσπάθειες της Αστυνομίας για πάταξη του εγκλήματος καθώς και η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ύστερα από επέμβαση στις φωνητικές του χορδές.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι η αστυνομία γνωρίζει όλες τις κινήσεις των δραστών της απόπειρας δολοφονίας κατά του Φανιέρου, ενώ, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας στοιχεία και σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις των δραστών μετά τη διάπραξη της απόπειρας. Σε άλλο θέμα ο "Α" αναφέρεται στα ονόματα των δύο συμβούλων που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη για τις απευθείας συνομιλίες τα οποία θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ολα τα βασικά θέματα στην πρώτη συνάντηση", γράφει ότι ο χώρος των συναντήσεων παραμένει ακόμα άγνωστος, μέχρι την τελευταία ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών. Γράφει επίσης ότι κατά την πρώτη συνάντηση, οι δυο διαπραγματευτές θα καταρτίσουν την ημερησία διάταξη, αφού είναι γνωστό ότι στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν δεν καταγράφεται. Σε άλλο θέμα η "Α" γράφει ότι εκφράζονται φόβοι για τη ζωή του 23χρονου Χαράλαμπου Ανδρέα Αρέστη από το Ζακάκι, ο οποίος λείπει από το σπίτι του από τις 22 Ιανουαρίου 1997. Ο Αρέστη, απασχόλησε την αστυνομία σε σοβαρές υποθέσεις στο παρελθόν.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ θα συνεχισθεί και θα δώσει νέο Πρόεδρο στις εκλογές του 1998, αφού αυτή είναι η κοινή πεποίθηση των ηγεσιών και της βάσης των δύο κομμάτων. Νίκος Αναστασιάδης και Σπύρος Κυπριανού επαναβεβαίωσαν και χθες σε συνάντησή τους ότι είναι κοινή επιθυμία όπως η συνεργασία συνεχισθεί. Σε άλλο θέμα η "Μ" γράφει ότι σήμερα εκδικάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, η έφεση του Τάσου Σιμιλλίδη για το δεύτερο διάταγμα κράτησης του, αναφορικά με την απόπειρα φόνου σε βάρος του Αντώνη Φανιέρου.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της γράφει "διακομματικό πανδαιμόνιο και εσωκομματικές υπονομεύσεις" χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών. Γράφει επίσης ότι το ΑΚΕΛ "επιδιώκει να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα που με την πολιτική του δημιούργησε στο χώρο της αντιπολίτευσης και να παγιδεύσει την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες σε μια υποψηφιότητα, η οποία εκτιμάται από τα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας". Σε άλλη είδηση η "Σ" γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει στη ρίζα του το οργανωμένο έγκλημα και δεν θα διστάσει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ομάδα Ειδικών θα ετοιμάζει έγγραφα", γράφει ότι σε διαδικαστικά θέματα και στον καταρτισμό της ημερησίας διάταξης για τους επόμενους γύρους αναμένεται να επικεντρωθεί η πρώτη σειρά απευθείας συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς τον ερχόμενο μήνα, ενώ, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν βολιδοσκοπήσει τις πλευρές για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού μέσω του οποίου μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα τροφοδοτεί τη διαδικασία με υποβοηθητικά έγγραφα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήλθε χθες από το νοσοκομείο στη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε επέμβαση στις φωνητικές χορδές, ενώ, η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται ως πολύ καλή.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Συσπείρωση νίκης" γράφει ότι αισιοδοξία και πεποίθηση για τη δυναμική της νίκης που διανοίγεται με την προοπτική της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ - ΕΔΗ στις προεδρικές εκλογές εκφράζουν οι ηγέτες των τριών κομμάτων με την κατ'αρχήν επιλογή της υποψηφιότητας Μάριου Ηλιάδη. Η "Χ" γράφει ότι με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, κατατίθεται στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία δίνεται στο δικαστήριο η δυνατότητα να διορίσει πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου για να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για έκδοση χωριστού τίτλου ιδιοκτησίας με βάση τη σύμβαση αγοραπωλησίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι τα μέλη του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών της Βρετανίας που αριθμεί 6.000 δεν μπορούν πλέον να επισκέπτονται την Κύπρο για εκπαίδευση, ύστερα από απόφαση που λήφθηκε στο Λονδίνο με αφορμή επεισόδιο κατά το οποίο τρεις Βρετανοί στρατιώτες αφαίρεσαν εντελώς τα ρούχα τους έξω από μπυραρία στην Αγία Νάπα και καταδικάστηκαν από κυπριακό δικαστήριο για την πράξη τους. Η "CM" γράφει επίσης ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει απόφαση όπως το Κέντρο Παραπληγικών ενσωματωθεί στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς προετοιμάζονται να μεταβούν στη Νέα Υόρκη για τις απευθείας συνομιλίες, εντούτοις αμφότερες οι πλευρές προβληματίζονται για τις πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων. Η "CW" δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξή του Μάριου Ηλιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα η εξεύρεση κοινού εδάφους με τα κόμματα που πρόκειται να τον υποστηρίξουν. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος μια και δεν υπάρχουν, όπως είπε, μεγάλες διαφορές μεταξύ των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 13 June 1997 - 7:24:40 UTC