Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1997 (ΚΥΠΕ) Οι επιστολές - προσκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν προς Κληρίδη και Ντενκτάς και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη, η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο πρόεδρο του ΔΗΣΥ και η επιστολή Χρυσοστομίδη προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ είναι τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" αποκαλύπτει ότι με τις επιστολές που επιδόθηκαν σε Κληρίδη και Ντενκτάς, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν ζητεί από τους δύο ηγέτες να προβούν σε τέτοιες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί επανάληψη φαινομένων του παρελθόντος με διαδικασίες χωρίς ουσιαστικό στόχο. Αναφέρεται σε νέα διαμάχη στο ΔΗΚΟ με αφορμή επιστολή του Κύπρου Χρυσοστομίδη με την οποία εισηγείται να υποστηριχθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Πέντε μέρες ο Α'γύρος" γράφει ότι το περιεχόμενο της πρόσκλησης Αναν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Ε/κ πλευράς, ενώ προβάλλει δήλωση του Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι δεν θα φτάσουμε σε λύση αν τοποθετούμε θέματα εκτός ορίων. Επίσης προβάλλει δήλωση του νέου Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι οι σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση τέθηκαν σε νέα βάση.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ατέρμονη διαδικασία" γράφει ότι στις προσκλήσεις ο Κόφι Αναν επισημαίνει ότι οι απευθείας συνομιλίες του Ιουλίου θα συνιστούν την απαρχή της διαδικασίας που θα πρέπει να συνεχισθεί όσο χρειασθεί για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπεβλήθη σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στις φωνητικές του χορδές στη Γερμανία και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για δέκα ακόμη μέρες.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση" γράφει ότι από τη δισέλιδη επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ συνάγεται ότι η λύση του Κυπριακού επείγει αλλά η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρόχρονη. Επικαλείται πληροφορίες της που φέρουν Ελληνοκύπριους, μεταξύ των οποίων και αρκετοί επώνυμοι, να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να ψυχαγωγηθούν στα εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και καζίνα.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Καταλύτης για κοινό υποψήφιο το Κυπριακό" γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ άναψαν το πράσινο φως για την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη αλλά ο δρόμος φαίνεται μακρύς ακόμη μέχρι την επίσημη εξαγγελία του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Επικαλείται πληροφορίες του και γράφει ότι στην επιστολή - πρόσκληση Αναν, η μόνη αναφορά που σχετίζεται με τη βάση του διαλόγου είναι η υπενθύμιση της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ της 27ης Ιανουαρίου 1997.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες επισημαίνεται ότι αν και δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της υποψηφιότητας του Μάριου Ηλιάδη υπάρχει αισιοδοξία πως η σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών αντιπολιτευομένων κομμάτων όχι μόνο δεν είναι ακατόρθωτη αντίθετα θεωρείται εφικτή. Παρουσιάζει πρωτοσέλιδα την επιστολή Χρυσοστομίδη προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κάτω από τον τίτλο "Προβληματισμοί από τις επιλογές του ΔΗΚΟ".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι για να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν και να δείξουν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο CNN ότι δεν υπάρχει αρνητική πλευρά στις απευθείας συνομιλίες διότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί πρόοδος θα υπάρχει μια καλή εικόνα σχετικά με το που βρίσκονται τα πράγματα.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 12 June 1997 - 7:24:39 UTC