Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού και οι εξελίξεις στο Κυπριακό με την άφιξη του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και οι πρώτες του δηλώσεις στο νησί, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Ο "Αγών" με κύριο τίτλο "Θρίαμβος Αναστασιάδη" αναφέρεται σε συντριπτική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη επί του ανθυποψηφίου του Δημήτρη Συλλούρη στη μάχη για την προεδρία του ΔΗΣΥ, ενώ σημειώνεται πως το νέο πρόεδρο ανέδειξε το 69% των εκλεκτόρων. Γράφει ότι από τα κομματικά όργανα του ΑΚΕΛ αναμένεται τώρα η επιλογή μεταξύ των Γιώργου Βασιλείου, Γιώργου Ιακώβου και Μάριου Ηλιάδη για να υποδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

"Η Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ενότητα - Ανασυγκρότηση" προβάλλει δήλωση του νέου Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Ανστασιάδη ότι ο μεγάλος νικητής από τις εκλογές στο Δημοκρατικό Συναγερμό είναι η δημοκρατία και το ίδιο το κόμμα. Γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, δήλωσε κατά την άφιξή του, ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου για τις απευθείας συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ποιές πτυχές του Κυπριακού υπάρχει αυτό το κοινό έδαφος.

"Το Θάρρος" με τίτλο "Νίκη Αναστασιάδη και Θρίαμβος ΔΗΣΥ", γράφει για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως νέου ηγέτη του ΔΗΣΥ, ο οποίος, αναφέρει, φαίνεται ότι αποτελεί εγγύηση για την εκπλήρωση των στόχων του κόμματος. Γράφει ότι ο Γιαννάκης Κασουλίδης δεν πήγε στην Ουάσιγκτον για να διαπραγματευτεί, όπως ο ίδιος είπε, αλλά για να πείσει τους συνομιλιτές του για την ειλικρινή μας επιθυμία να είμαστε εποικοδομητικοί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

"Η Σημερινή" γράφει ότι η πρόταση Αναστασιάδη για ανασυγκρότηση και ενότητα έτυχε αποδοχής από την πλειοψηφία των εκλεκτόρων του ΔΗΣΥ, οι οποίοι και τον ανέδειξαν νέο πρόεδρο, εξασφαλίζοντας 2943 ψήφους ή ποσοστό 68,87%, έναντι 1330 ψήφων του ανθυποψηφίου του Δημήτρη Συλλούρη. Γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για πάρε - δώσε και ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 παρέχουν την ευχέρεια στην Ε/κ πλευρά να προβεί σε παραχωρήσεις.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στο κύριο θέμα του σε σαφή προσπάθεια την οποία κατέβαλε ο μεσολαβητής Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος, που χαρακτηρίζει το σκηνικό στο Κυπριακό ένα μήνα πριν από τις απευθείας συνομιλίες. Γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης δηλώνει παρών στους αγώνες του ΔΗΣΥ και της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από την προεδρία του κόμματος, ενώ στέλλει μήνυμα ενότητας.

Η "Χαραυγή" προβάλλει ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στη Λεμεσό ότι "το ποιός θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1998 θα το πει ο κυπριακός λαός και ο λαός θα πει ότι αυτός δεν θα είναι ο Γλαύκος Κληρίδης". Με τίτλο "Διετής Ανακωχή στο ΔΗΣΥ", γράφει ότι οι χθεσινές εκλογές που ανέδειξαν νικητή με διαφορά το Νίκο αναστασιάδη στην προεδρία του κόμματος, έχουν μεταθέσει για το 1999 την κρίση που ταλάνισε τον τελευταίο καιρό το κόμμα.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 9 June 1997 - 6:24:39 UTC