Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η ματαίωση της συνάντησης Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με το Ραούφ Ντενκτάς λόγω της αξίωσης Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους, η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου του ΔΗΣΥ, οι δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο BBC για την κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και ο αυτοπυροβολισμός 21χρονου φοιτητή, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Τορπίλλη Ντενκτάς στη διαδικασία", γράφει ότι μέσα στον πανικό του να αποφύγει τις απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε χθες ένα πρώτο δείγμα των πραγματικών προθέσεων για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, ματαιώνοντας τη συνάντηση που είχε χθες με το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, επικαλούμενος προηγούμενη συνάντηση του Βρετανού Αντιπροσώπου με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού. Σε άλλο θέμα ο "Α" αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης από σήμερα αναλαμβάνει επίσημα την ηγεσία του ΔΗΣΥ, προεδρεύοντας στη πρώτη συνεδρία του πολιτικού γραφείου υπό τη νέα του σύνθεση.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε δηλώσεις του στο BBC, επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι δύσκολη και ότι "δεν θα είναι μια σύντομη, εντατική διαπραγμάτευση όπως, όπως ήταν το Ντέϊτον". Ανέφερε ωστόσο ότι δεν αποκλείεται ένα είδους μίνι Ντέϊτον. Η "Α" γράφει επίσης ότι όταν ο Τ/Κ ηγέτης ζήτησε αναγνώριση από το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, η συνάντησή τους ματαιώθηκε.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης επικαλούμενος διάφορες προφάσεις έκαμε χθες δημόσια επίθεση κατά του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και ακύρωσε τη συνάντηση που θα είχε μαζί του το απόγευμα. Σε άλλο θέμα η "Μ" αναφέρεται στη χθεσινή τραγωδία της οικογένειας του αξιωματικού της Αστυνομίας Χριστάκη Νικολάου, που υπηρετεί στη φρουρά του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, όταν ο γιος του, Νίκος 21 ετών αυτοπυροβολήθηκε χθες το απόγευμα με το υπηρεσιακό περίστροφο του πατέρα του στο συνοικισμό Κόκκινες στο Στρόβολο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Βουλιάζει η Αρχή Λιμένων", γράφει ότι τα προβλήματα "πνίγουν" και "βουλιάζουν" την Αρχή Λιμένων Κύπρου σε διάφορα επίπεδα. Τα προβλήματα των κυπριακών λιμανιών απασχόλησαν χθες τέσσερις ξεχωριστές συσκέψεις σε επίπεδο Βουλής, κυβέρνησης και συντεχνιών. Σε άλλο θέμα, η "Σ" γράφει ότι με κύριο σύνθημα την ενότητα βρήκε το ΔΗΣΥ η επομένη των ενδοκομματικών εκλογών. Κερδισμένοι και ηττημένοι πρόβαλλαν το γεγονός ότι από τις εκλογικές διαδικασίες, νικητής βγήκε ο ΔΗΣΥ. Γράφει επίσης ότι πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίας του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ, ο Γιαννάκης Μάτσης θα παραδώσει στο Νίκο Αναστασιάδη την προεδρία του κόμματος.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι πάνω στην επιδίωξη Ντενκτάς να εξασφαλίσει αναγνώριση του ψευδοκράτους του "σκόνταψε" χθες η προσπάθεια του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για τις προοπτικές των απευθείας συνομιλιών και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Η ενέργεια του Ντενκτάς γράφει, εμπίπτει στη γενικότερη προσπάθειά του να αναβαθμίσει το καθεστώς υπό το οποίο η Τ/κ κοινότητα συμμετέχει στο διακοινοτικό διάλογο. Σε άλλο θέμα ο "Φ" γράφει ότι το ΑΚΕΛ προχωρεί σήμερα και αύριο στο δεύτερο βήμα για την αξιολόγηση των υποψηφίων για το χρίσμα στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ, ο Γιώργος Βασιλείου φαίνεται να υπερέχει.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Συγκλίσεις τώρα αντί κοινού εδάφους" γράφει ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ επιχειρεί να εξασφαλίσει συγκλίσεις στο περιεχόμενο των επικεφαλίδων που αποτελούν την ημερησία διάταξη των απευθείας συνομιλιών και οι οποίες αφορούν στις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Η προσπάθειά του όμως αυτή ανατρέπεται, αφού η χθεσινή του συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς αναβλήθηκε λόγω της αξίωσης Ντενκτάς για αναγνώριση. Σε άλλη είδηση η "Χ" αναφέρεται στη δήλωση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και τριάντα χρόνια, μπορεί να παραμείνει ως έχει για πάντα, ή μπορεί να ξεσπάσει σε μια τεράστια τραγωδία, η οποία θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες στην περιοχή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο BBC ότι η τεταμένη κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να εκραγεί σε μια δεδομένη στιγμή. Πρόσθεσε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν τραγικό μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τη γύρω περιοχή. Η "CM" αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι στις απευθείας συνομιλίες οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, η οποία θα καλύπτει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, και στις πρόνοιες για την ασφάλεια και των δύο πλευρών.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 10 June 1997 - 7:24:40 UTC