Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1997 (ΚΥΠΕ) Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χθεσινό Ζ' Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, οι αιχμές του Προέδρου του ΔΗΣΥ εναντίον ομάδων του κόμματος, οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 1998 είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ζ' Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, με την οποία τονίζει ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία για λύση του Κυπριακού ανεξάρτητα από αντιδράσεις, εάν ο ίδιος διαπιστώσει ότι κατοχυρώνει τα δικαιώματα του κυπριακού ελληνισμού. Αλλού αναφέρεται στην ομιλία του απερχόμενου Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση στο Συνέδριο, με την οποία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, άφησε αιχμές κατά του προεδρικού και άλλων κύκλων, επισημαίνοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να κηδεμονεύεται από κανένα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Συμβόλαιο Τιμής" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και σημειώνει ότι έδωσε καθαρά κι ευκρινώς το στίγμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις απευθείας συνομιλίες. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε διαπιστώσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι το ποσοστό των αναλφάβητων παιδιών που μπαίνουν νωρίς στο δημοτικό φθάνει το 9,4%, καθώς και σε εισήγηση όπως από τη νέα σχολική χρονιά ισχύσει αύξηση του ορίου ηλικίας για εισδοχή στην πρώτη τάξη.

"Η Μάχη" αφιερώνει, επίσης, το πρωτοσέλιδό της στο χαιρετισμό - διάγγελμα, όπως γράφει χαρακτηριστικά, του Προέδρου Κληρίδη στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, υπογραμμίζοντας τη δήλωσή του ότι δεν θα υπογράψει λύση που δεν θα διασφαλίζει τον κυπριακό ελληνισμό. Σε άλλη είδηση, επικαλούμενη πληροφορίες της, γράφει ότι τελεσίδικα το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ κατέληξε στην απόφαση να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ισότιμα τις υποψηφιότητες Γιώργου Βασιλείου και Γιώργου Ιακώβου.

"Τα Νέα" γράφουν ότι με βολές κατά του Προέδρου Κληρίδη και των στενών συνεργατών του, αποχώρησε από την προεδρία του ΔΗΣΥ ο Γιαννάκης Μάτσης και σημειώνουν την αναφορά του απερχόμενου Προέδρου του κόμματος σε "προεδρικούς και κομματικούς". Αλλού γράφουν ότι η τουρκική πλευρά θα θέσει σκληρούς όρους κατά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών και ότι θα ζητηθεί να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι S300 και θα αξιωθεί συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στις σημερινές εκλογές στο ΔΗΣΥ και γράφει ότι 4.600 εκλέκτορες προσέρχονται στις κάλπες, με την ελπίδα να αναδείξουν το νέο Πολιτικό Γραφείο και να τεθεί τέρμα στην κρίση που μαστίζει το κόμμα. Αλλού σημειώνει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού έτυχε χθες θερμής υποδοχής από το Συναγερμικό κόσμο, ανεβαίνοντας στο βήμα του Ζ' Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως επιθυμία για ανανέωση της συνεργασίας των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, όπως γράφει η εφημερίδα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι σύμφωνα με το δόγμα Χόλμπρουκ, όπως το χαρακτηρίζει, θα επιδιωχθεί πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ανάληψη πρωτοβουλίας για τα ελληνοτουρκικά. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση ντοπαρίσματος δύο από τους κορυφαίους Κύπριους αθλητές, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες επιβεβαίωσαν πηγές από την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου και ότι αν και δεύτερη εξέταση που θα γίνει αποδειχθεί θετική, οι αθλητές θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό, ευθέως ανάλογο με την "ισχύ" της ουσίας που ανιχνεύθηκε.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η πρόκληση του Προέδρου Κληρίδη προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, να μετρήσουν τί έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, έπεσε στο κενό, σημειώνοντας ότι η ομιλία του Γιαννάκη Μάτση ήταν η καλύτερη απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, προβάλλει επίκριση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, με την οποία τονίζει ότι έγιναν χωρίς καμιά διαβούλευση ή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ δέχθηκε χθες τα πυρά της πολιτικής ηγεσίας γιατί άφησε να νοηθεί ότι η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προβεί σε παραχωρήσεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Σε άλλη είδηση γράφει ότι απειλείται ακύρωση των προγραμματισμένων φιλικών ποδοσφαιρικών συναντήσεων Ε/κ και Τ/κ ομάδων και σημειώνει ανησυχίες στην ΚΟΑ ότι οι Τ/Κ ίσως χρησιμοποιήσουν τους αγώνες για να κερδίσουν αναγνώριση από τη ΦΙΦΑ.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 8 June 1997 - 8:24:41 UTC