Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/06/1997 (ΚΥΠΕ) Το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, που άρχισε χθες και ολκληρώνεται σήμερα, η συνάντηση στην Ουάσιγκτον του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπραϊτ, ο διορισμός του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό και οι διεργασίες των κομμάτων αναφορικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, με τις οποίες υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα έπρεπε να παραμείνει στη ηγεσία του κόμματος και μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, για αποζημίωση σε παραπονούμενη για σεξουαλική παρενόχληση και σημειώνει ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση που εκδικάζεται στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στο χθεσινό κλειστό συνέδριο του ΔΗΣΥ στο οποίο, όπως γράφει, η συμμετοχή ήταν μικρή και οι τόνοι χαμηλοί, και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις Γιαννάκη Μάτση για περισσότερη συμπαράσταση στο κόμμα από τον Πρόεδρο Κληρίδη, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις Μάτση, ενόχλησαν αρκετούς συνέδρους. Αλλού, αναφέρεται σε δημοσκόπηση της AMER, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων συγκεντρώνοντας ποσοστό 46%.

Η εβδομαδιαία "Επιλογή", γράφει ότι μετά το διορισμό του Αμερικανού διαπραγματευτή Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, αλλάζουν οι ρόλοι και σημειώνει ότι η επάνοδος Χόλμπρουκ στο προσκήνιο εξοστρακίζει την προεργασία του Βρετανού Αντιπροσώπου, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Αλλού, επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι Γιώργος Βασιλείου και Γιώργος Ιακώβου εξακολουθούν να είναι, οι έως τώρα, επιλογές του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη.

"Η Μάχη" γράφει ότι στο κλειστό συνέδριο του ΔΗΣΥ, τονίστηκε από όλους ότι στόχος είναι η επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη σύλληψη νερού Ρώσου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε πιστόλι έτοιμο προς χρήση, και σημειώνει ότι η Αστυνομία διερευνά κατά πόσον επιστρατεύθηκε από φατρίες του υποκόσμου για να εκτελεί δολοφονίες.

"Η Σημερινή" προβάλλει τις δηλώσεις Γιαννάκη Μάτση, στο χθεσινό κλειστό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, με τις οποίες αφενός, υποστήριξε ότι δύο φορές κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να αναλάβει την προεδρία του κόμματος, χωρίς όμως αυτό να γίνει αποδεκτό, αφετέρου, για την επίθεσή του, εναντίον εμμίσθων του κόμματος, τους οποίους κατηγόρησε ότι αποτελούν "χαίνουσα πληγή". Αλλού, αναφέρεται σε ζωηρές ανησυχίες στην ΚΟΠ για τους δύο αγώνες με Τ/κ ομάδα και επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι με επιστολές τους στη ΦΙΦΑ οι Τ/Κ αναφέρουν ότι "δεν υπάρχουν κατεχόμενες πόλεις και χωριά στη βόρεια Κύπρο".

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε δηλώσεις της νέας Εργατικής κυβέρνησης της Βρετανίας, με τις οποίες προειδοποιεί ότι ακόμα μια αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, θα έχει σοβαρές συνέπειες και σημειώνει ότι παρόλο που δεν προσδιορίζονται οι συνέπειες, συνάγεται ότι αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι σκάνδαλο ντόπινγκ συγκλονίζει τον κυπριακό στίβο και σημειώνει ότι απαγορεύτηκε σε αθλητές να λάβουν μέρος στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης στην Ισλανδία αν και είχαν δηλωθεί κανονικά.

Η "Χαραυγή" προβάλλει πρόσκληση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, να συναινέσουν στη δημιουργία μετώπου που θα οδηγήσει σε θρίαμβο στις προεδρικές εκλογές, και σημειώνει ότι οριστικά τέλος Ιουνίου θα ανακοινωθεί ο κοινός υποψήφιος. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπραϊτ, η οποία και εξέφρασε προσωπικό ενδιαφέρον για επανένωση της Κύπρου και επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

Η "Cyprus Mail" αναφερόμενη στη συνάντηση Κασουλίδη - Ολμπραϊτ, προβάλλει τις δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις, εάν το ίδιο πράξει και η τουρκική πλευρά. Αλλού, αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη με τις οποίες απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Κύπρος προμηθεύει τους Κούρδους αντάρτες με αντιαεροπορικούς πυραύλους.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 7 June 1997 - 7:24:40 UTC