Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο διορισμός του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, το "κεκλεισμένο των θυρών" συνέδριο του ΔΗΣΥ και οι ενδοκομματικές εκλογές, η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, το οριστικό αδιέξοδο στο διάλογο ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ, καθώς και τα μέτρα για την πάταξη του εγκλήματος, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του αναφέρεται σε νέα εποχή για το ΔΗΣΥ που αρχίζει από σήμερα με το τριήμερο συνέδριό του. Το συνέδριο αρχίζει το πρωί και οι δύο πρώτες μέρες αφιερώνονται στα ενδοκομματικά, ενώ αποκορύφωμα του συνεδρίου θα είναι οι εκλογές της Κυριακής για ανάδειξη νέου Πρόεδρου του κόμματος και άλλων αξιωματούχων. Σε άλλη είδηση, ο "Α" γράφει ότι πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ανακοίνωση για διορισμό του Ρίτσαρτ Χόλπρουκ, άρχισαν να "πέφτουν" τα πολλά και διάφορα σενάρια για τις μεθόδους και τις τακτικές που πρόκειται να ακολουθήσει ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ομάδα Κυπριακού θα ετοιμάσει ο Χόλμπρουκ", γράφει ότι η πρώτη κίνηση του νέου προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Κυπριακό Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, θα είναι ο καταρτισμός της ομάδας Κύπρου στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, της οποίας ο ίδιος θα προίσταται, χαράσσοντας τη στρατηγική της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό, αλλά δεν θα ασχολείται πλήρως με το πρόβλημα. Σε άλλο θέμα η "Α" γράφει ότι επανέρχεται στην ημερησία διάταξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, με αίτημα του βουλευτή Γιώργου Λίλλικα, που ζητά να δοθεί στην επιτροπή η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο διορισμός του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ χαιρετίζεται από Αθήνα και Λευκωσία με κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από την ενδεχόμενη συμπερίληψη του Κυπριακού στο πακέτο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Σε άλλο θέμα με τίτλο, "ΔΗΣΥ: Κεκλεισμένων των θυρών το συνέδριο", αναφέρεται στην απαγόρευση των ΜΜΕ να παρακολουθήσουν τις εργασίες του παγκυπρίου συνεδρίου του ΔΗΣΥ, που αρχίζει σήμερα, και θα ολοκληρωθεί με την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος και άλλων αξιωματούχων την Κυριακή.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Σφήνα με Χόλμπρουκ", γράφει ότι ο διορισμός του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ και η δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ στις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα συνοδευθούν και από άμεσα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πηγές της "Σ", οι Αμερικανοί θεωρούν ότι θα υπάρξουν δραστικές εξελίξεις το 1998, θεωρώντας ως ανασταλκτικούς παράγοντες την εσωτερική ασταθή κατάσταση στην Τουρκία και τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο, καθώς επίσης και τη μή επίτευξη προόδου στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ναυαγούν οι προσπάθειες της συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος και του ΑΚΕΛ για τη δημιουργία μετώπου ενόψει των προεδρικών εκλογών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, θα επεξεργασθεί μακροπρόθεσμη μεσολαβητική στρατηγική για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς μετά από μήνες ή και χρόνια. Γράφει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν στάση αναμονής στο πρώτο γύρο των συνομιλιών. Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουάσινγτον, στην οποία θα παρουσιάσει ευρύ πακέτο προτάσεων με στόχο την ειρήνη και την αποστρατικοποίηση. Σε άλλο θέμα ο "Φ" γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αποφάσισαν χθες να συντονισθούν κατά του εγκλήματος, μετά τις διαπιστώσεις ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο "εδώλιο", δίνοντας "μπαλωματικές" λύσεις προκειμένου να διορθώσει λάθη της, τα οποία αφορούν στην υγεία και τη δικαιοσύνη. Γράφει επίσης ότι είναι η τελευταία φορά που εγκρίνονται έκτακτοι διορισμοί έναντι οργανικών θέσεων. Σε άλλη είδηση η "Χ" γράφει ότι δύο εθνοφρουροί ο Φώτης Φωτίου 20 ετών και ο Ανδρέα Λιμίσης 20 ετών, βρήκαν τραγικό θάνατο σε νέο τροχαίο δυστύχημα. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Φωτίου συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Τηλέμαχος Ευσταθίου, στο δρόμο Ανθούπολης - Παλαιχωρίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι Ελλάδα και Τουρκία χαιρέτισαν το διορισμό του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, τονίζοντας ότι ο διορισμός αυτός είναι ένδειξη του έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα η "CM" γράφει ότι η Βουλή ψήφισε χθες την παράταση των συμβολαίων δώδεκα ιατρών και δεκάδων νοσηλευτών για έξι ακόμα μήνες.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει ότι σύμφωνα με το Νίκολας Μπερνς, ο διορισμός του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, δεν συνεπάγεται συμφωνία τύπου "Ντέϊτον" για το κυπριακό, διότι δεν σημαίνει ότι μια τέτοιου είδους συμφωνία θα είναι η κατάλληλη για το Κυπριακό. Γράφει εξάλλου ότι ο διορισμός του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ χαιρετίστηκε από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, ως ένδειξη έντονου ενδιαφέροντος από μέρους των ΗΠΑ.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 6 June 1997 - 7:24:41 UTC