Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο διορισμός του ειδικού απεσταλμένου του Πρέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, οι αποκαλύψεις της αστυνομίας σχετικά με την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου, η διαμάχη ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ, καθώς και η παρουσία καρκινογόνων ουσιών στα συστήματα της υδατοπρομήθειας, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" στο πρωτοσέλιδο θέμα του αναφέρεται σε νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις που έκαμε χθες η αστυνομία σχετικά με την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου. Μεταξύ άλλων, οι αποκαλύψεις αναφέρουν ότι ο Τάσος Συμιλλίδης είναι ένας από τους δράστες, σύμφωνα με κατάθεση του Αντώνη Φανιέρου, ενώ, σύμφωνα με προφορική κατάθεση του Συμιλλίδη, ο Πανίκος Αεροπόρος κατονομάζεται ως ένας από τους δράστες. Σε άλλη είδηση, ο "Α" γράφει ότι ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, ένας από τους πλέον σκληρούς διαπραγματευτές της αμερικανικής διπλωματίας, διορίσθηκε ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο διορισμός του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ στη θέση του απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον στο Κυπριακό, ακούστηκε σαν "βόμβα". Η ανάθεση του Κυπριακού στο Χόλμπρουκ επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αναθερμαίνουν με αποφασιστικότητα την πρωτοβουλία στο πρόβλημα της Κύπρου, μετά την υποτονικότητα που σημειώθηκε στις αρχές του χρόνου. Σε άλλη είδηση η "Α" γράφει ότι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη, η κυβέρνηση δεν προεκτείνει τη δήλωση Μπερνς για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά για να εξάξει συμπεράσματα για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

"Η Μάχη" με τίτλο "Διάσπαση του ΔΗΚΟ", γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού και ο Δημήτρης Χριστόφιας διασταύρωσαν χθες τα "ξίφη" τους μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι προσπάθειες για σύμπηξη "αντικληριδικού μετώπου". Σε άλλο θέμα, η "Μ" γράφει ότι ενώ ο Τάσος Συμιλλίδης σε προφορική ομολογία του φέρεται να έχει κατονομάσει τον Πανίκο Αεροπόρο ως τον έναν από τους δύο δράστες της απόπειρας φόνου εναντίον του Αντώνη Φανιέρου, το ίδιο το θύμα σε γραπτή του κατάθεση αναφέρει ότι ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε είναι ο Τάσος Συμιλλίδης.

"Η Σημερινή" γράφει ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν δυναμικά στο Κυπριακό με το διορισμό του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ στη θέση του προσωπικού απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον. Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, η παρουσία των ΗΠΑ θα είναι ουσιαστικού χαρακτήρα, ανώ από την άλλη πλευρά οι Βρετανοί φαίνεται να χάνουν την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων, καθότι ο Χόλμπρουκ κινείται με διαφορετικές "ταχύτητες". Σε άλλο θέμα η "Σ" αναφέρεται σε "φοβερές αποκαλύψεις για το έγκλημα" εναντίον του Αντώνη Φανιέρου, ο οποίος κατονομάζει ως έναν από τους δράστες τον Τάσο Συμιλλίδη.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προάγγελος εξελίξεων ο διορισμός Χόλμπρουκ" γράφει ότι οι ΗΠΑ εκδηλώνουν την από πολλού αναμενόμενη εμπλοκή τους δυναμικά, με το διορισμό του Χόλμπρουκ στη θέση του απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον στο Κυπριακό, δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα στις διπλωματικές διεργασίες για εξεύρεση λύσης. Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξάλλου, δηλώνει ότι δεν έχει φοβίες για διαδικασία τύπου "Ντέϊτον" για συμφωνία στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καρκινογόνες ουσίες διοχετεύονται στα συστήματα υδατοπρομήθειας σε όλες τις πόλεις, λόγω διαρροής τοξικών φαρμάκων από τις κεντρικές θερμάνσεις.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κλίντον επέλεξε τελικά ως προεδρικό απεσταλμένο το Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, σε μια στιγμή που ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας ετοιμάζει έγγραφο για συμφωνία στα επίμαχα σημεία. Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο διορισμός Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, καθιστούν τις απευθείας συνομιλίες σημαντικές και ταυτόχρονα επικίνδυνες. Σε άλλο θέμα, η "Χ" αναφέρει ότι ο ΓΓ της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου, θεωρεί την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς θέμα προτεραιότητας, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να συμπληρωθούν κενά στη νομοθεσία, ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Ντέϊτον για το Βοσνιακό, διορίστηκε ως προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του ο Νίκολας Μπερνς είπε ότι με το διορισμό του Χόλμπρουκ, επικυρώνεται το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Σε άλλη είδηση η "CM" γράφει ότι η κατηγορία εναντίον της Τζιάνετ Πινκ ότι μετέδωσε τον ιό του AIDS σε Κύπριο οδηγό λεωφορείου, όπως ανεφέρθηκε στο δικαστήριο, δεν ευσταθεί, σύμφωνα με τον ειδικό ιατρό για το AIDS Εύη Παγδατή. Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 5 June 1997 - 7:24:38 UTC