Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/06/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι στις απευθείας συνομιλίες η ελληνική πλευρά δεν σύρεται αλλά πηγαίνει γνωρίζοντας τις δυσκολίες, οι διεργασίες στην αντιπολίτευση γύρω από την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές και οι έρευνες για την εξιχνίαση της απόπειρας δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου, είναι από τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με τίτλο "Σε καλό δρόμο οι έρευνες", αναφέρεται στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Αντώνη Φανιέρου και στις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση και προσθέτει ότι δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις. Γράφει ότι αναμένεται να προκύψουν νέα προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η "Αλήθεια" με βασικό τίτλο "Νοκ - άουτ ο Τάσσος δια στόματος Χριστόφια", αναφέρεται στις διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", κύκλοι του εκ των υποψηφίων Γιώργου Ιακώβου, υπόσχονται παρασκηνιακά στους Ενωμένους Δημοκράτες, υπουργοποίηση της Αντρούλας Βασιλείου και του Γιώργου Χριστοφίδη, ενώ έτερος υποψήφιος, ο Γιώργος Βασιλείου, "πιέζει" το ΑΚΕΛ μέσω φίλων του επιχειρηματιών. Προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, σύμφωνα με τις οποίες "στις συνομιλίες δεν συρόμεθα, αλλά πηγαίνουμε γνωρίζοντας τα εμπόδια".

"Η Σημερινή" γράφει στο βασικό της θέμα ότι αρχίζουν τώρα "Εντατικές διαβουλέυσεις ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ - Προεδρικού", ενώ σημειώνει ότι "καταρρέει" η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να συνεργασθεί με το ΔΗΚΟ και να απομονώσει το Δημοκρατικό Συναγερμό. Σε είδηση για το Κυπριακό, η "Σ" γράφει ότι οι Τούρκοι παραμονές της έναρξης των απευθείας συνομιλιών επαναφέρουν στο προσκήνιο τον "μπαμπούλα" της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, εξουδετερώνοντας έτσι κάθε προοπτική επιτυχίας της επικείμενης διαδικασίας.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα, προβάλλει εκτενώς τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, υπό τον τίτλο "Πάμε στις συνομιλίες για να μη μας κατηγορήσουν" και επίτιτλο "Σαφείς παραινέσεις: Ελάτε κι μείς θα βοηθήσουμε". Προβάλλει επίσης τη δήλωση Κληρίδη, ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές, θα γίνει το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στις ενιαίες εξετάσεις που άρχισαν χθες και συνεχίζονται.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Σκληρύνουν ακόμη περισσότερο θέσεις", γράφει ότι ένα σχεδόν μήνα πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό, η τουρκική διπλωματία με δημόσιες δηλώσεις επιτείνει περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις αυξανόμενες ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για τις προοπτικές της διαδικασίας που τροχιοδρομούν τα Ηνωμένα Εθνη. Σε άλλη είδηση, ο "Φ" αναφέρεται σε μακελειό που προετοίμαζαν οι άνθρωποι του υποκόσμου, θέλοντας να "βάλουν χέρι", κατ'αποκλειστικότητα, στις εισπράξεις της νύχτας και έχουν ήδη ετοιμάσει λίστα προγραφής ατόμων που βρίσκονταν εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της γράφει ότι περί τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και αφού ολοκληρωθούν οι επαφές του ΑΚΕΛ με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ, αναμένεται να συνέλθει η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα πάρει αποφάσεις, ενώ μέχρι το τέλος του Ιούνη τα καθοδηγητικά σώματα θα έχουν και τις θέσεις - απόψεις της βάσης γύρω από το θέμα του υποψηφίου που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ. Σε άλλη είδηση, η "Χ" γράφει ότι ύστερα από έγκριση του Προέδρου Κληρίδη, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον κ. Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν, το πιο πιθανό, στις 9 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, ενώ θα οριστικοποιηθεί η απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σε πρωτοσέλιδο θέμα της, γράφει ότι μιλώντας για τις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι συνομιλίες αυτές θα έπρεπε να είχαν τύχει καλύτερης προετοιμασίας, προσθέτοντας ότι η Ε/κ πλευρά θα παραστεί στις συνομιλίες ώστε να μη δώσει αρνητική εικόνα. Σε άλλο θέμα η "CM" αναφέρεται σε νέες απειλές από τις συντεχνίες για λήψη απεργιακών μέτρων στις Κυπριακές Αερογραμμές, προκειμένου να μην ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον τριών πιλότων από τη διεύθυνση της εταιρείας.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 3 June 1997 - 6:24:38 UTC