Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των απευθείας συνομιλιών, οι επικείμενες επαφές του ΥΠΕΞ με ομολόγους του σε ΗΠΑ, Μόσχα και Λονδίνο και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την ανάγκη ανάληψης δράσης με στόχο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα τη θριαμβευτική επάνοδο των Γάλλων Σοσιαλιστών στην εξουσία της χώρας τους.

"Ο Αγών" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Προτάσεις επί της ουσίας", γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, άφησε να διαρρεύσει ότι κατά τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλών για το Κυπριακό θα υποβληθούν διάφορες προτάσεις προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε βασικές και ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού. Αναφέρεται επίσης στις συναντήσεις που θα έχει ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Βρετανίας, Ολπραϊτ και Κουκ αντίστοιχα. Σε άλλη είδηση, ο "Α" γράφει ότι το ΑΚΕΛ δεν αποκλείεται να στραφεί σε τρίτη προσωπικότητα για τις προεδρικές εκλογές, λόγω των δεύτερων σκέψεων που επικρατούν στο κόμμα, για το Γιώργο Ιακώβου και το Γιώργο Βασιλείου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της γράφει ότι οι απευθείας συνομιλίες θα πάρουν το χαρακτήρα μιας μακράς διαδικασίας, λόγω της χθεσινής προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, καθώς και λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Η "Α" αναφέρεται σε δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Καθημερινή" που γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, έχει αποφασίσει ότι θα διακόψει τις απευθείας συνομιλίες το Φθινόπωρο και θα καλέσει ξανά τα δύο μέρη την άνοιξη του επόμενου έτους. Σε άλλο θέμα η "Α" αναφέρεται στις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο, καθώς και στα μέτρα που μελετά η Γενική Εισαγγελία, για αντιμετώπισή του.

"Το Θάρρος" γράφει ότι αυτή την εβδομάδα γίνονται οι τελευταίες επαφές για εξεύρεση "κοινού" υποψηφίου, ενώ το ΑΚΕΛ φαίνεται ότι θα κατέλθει στις προεδρικές εκλογές με "δικό του υποψήφιο", ενώ παράλληλα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος η υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος εάν δεν συζητηθούν τα θέματα της μελλοντικής ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνεται το θέμα της αποστρατικοποίησης, των εγγυήσεων, των ούτω καλούμενων "επεμβατικών δικαιωμάτων" και της πολυεθνικής δύναμης.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Τί θα ζητήσει ο Κληρίδης" προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του ΥΠΕΞ, κατά την οποία ο κ. Κασουλίδης καθορίζει ότι η Λευκωσία ζητεί από τον Ντενκτάς όπως επιδείξει κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών διάθεση για συνδιαλλαγή στις πέντε βασικές πτυχές του Κυπριακού. Αναφερόμενη στις διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές γράφει ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θεωρείται κρίσιμο για τις διεργασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης με στόχο τη σύμπηξη μετώπου.

"Ο Φιλελεύθερος" επικαλείται διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες τα Ηνωμένα Εθνη μπορεί να μην θεωρούν σκόπιμο τον καθορισμό ημερήσιας διάταξης για τον πρώτο τουλάχιστον γύρο των απευθείας συνομιλιών, αλλά αναμένεται ότι μέσα από τις προσκλήσεις που θα απευθύνουν στις πλευρές θα διατυπώνεται με σχετική σαφήνεια η βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Γράφει ακόμη ότι οι Αττίλες κακοποίησαν άγρια τον 37χρονο Αλέξανδρο Ταλιαδώρο, που εισήλθε χθες στα κατεχόμενα, ενώ παραδέχθηκαν ότι συνέλαβαν τον Ε/Κ αφού πέρασαν επτά και πλέον ώρες.

"Η Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Λαϊκή Επιταγή" αναφέρεται στην ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λάρνακας, κατά την οποία ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους 300 και πλέον αντιπροσώπους που πήραν μέρος, όπως λάβουν "θέσεις μάχης" μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Επικαλούμενη αστυνομική πηγή η "Χ" γράφει ότι στην υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον του Φανιέρου υπάρχουν επιπρόσθετες ισχυρές υπόνοιες που συνδέουν φατρία του υποκόσμου με την οργάνωση και την εκτέλεση της απόπειρας.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΝ/ΓΠ)
(Κ.Ν.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 2 June 1997 - 7:24:40 UTC