Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-06-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/06/1997 (ΚΥΠΕ) Θέματα γύρω από το Κυπριακό, οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 1998 και οι συνεχιζόμενες έρευνες για εξιχνίαση της απόπειρας δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου, αποτελούν τους κύριους άξονες της ειδησεογραφίας στό σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι ο Ντενκτάς υπονομεύει τις απευθείας συνομιλίες πριν αυτές ακόμη αρχίσουν. Προβάλλει νέες προκλητικές και αδιάλλακτες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για τις συνομιλίες, καθώς και δήλωση εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι η 9η Ιουλίου αποτελεί γενική εκτίμηση για έναρξη των συνομιλιών σε τοποθεσία κοντά στη Νέα Υόρκη. Αναφέρεται στο χθεσινό τροχαίο δυστύχημα στο Λιοπέτρι, στο οποίο σκοτώθηκε ο 19χρονος δόκιμος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, Βασίλειος Θεμιστοκλέους, από την Κερύνεια, ο οποίος διέμενε στην Ορόκλινη.

Η "Αλήθεια" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αφού το πρώτο τετράμηνο του 1997 έγιναν συναλλαγές ύψους μόνον 63,9 εκατομμυρίων λιρών. Επενδυτές, χρηματιστές και δημόσιες εταιρείες ζητούν όπως ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της κεφαλαιαγοράς, προσθέτει. Γράφει ότι ο 28χρονος Τάσος Σιμιλλίδης, από τη Λεμεσό, τέθηκε χθες υπό οκταήμερη κράτηση ως ύποπτος για την απόπειρα φόνου κατά του Φανιέρου και δύο αστυνομικών που καταδίωκαν τους δράστες.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ, Αλέξη Γαλανού, και γράφει ότι πιθανή υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 1998 θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Γαλανός φέρεται να δήλωσε ότι "θα κρατήσω για τον εαυτό μου την πεζίνα αυτή τη φορά". Προβάλλει τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ που αναφέρει ότι η γιατρός Ελένη Θεοχάρους είναι υποψήφια για το "Ευρωπαϊκό Γυναικείο Βραβείο Επιτευγμάτων", για την ανθρωπιστική δράση και προσφορά της σε πολλές αποστολές της κυπριακής αντιπροσωπείας των "Γιατρών του Κόσμου" σε εμπόλεμες περιοχές.

"Η Σημερινή" γράφει ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση αρχηγών των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, από πλευράς "αξιωματούχων" του ψευδοκράτους, στενών συνεργατών του Ντενκτάς, αναπτύχθηκε η λογική ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θεωρείται ως προέκταση της Τουρκίας. Προβάλλει τα στοιχεία έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου και γράφει ότι το 28% των νεοσύλλεκτων στρατιωτών στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ τς αποστολής στρατευμάτων στην Κύπρο, σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, ενώ 21% τάσσεται υπέρ διπλωματικής διευθέτησης.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι το ΑΚΕΛ προχωρεί στις επόμενες μέρες σε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε μια ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 1998. Διαφορετικά, προσθέτει, θα κατέλθει αυτοδυνάμως προσδοκώντας συνεργασία στο δεύτερο γύρο. Προβάλλει πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη που αναφέρουν ότι οι απευθείας συνομιλίες Προέδρου Κληρίδη - Ραούφ Ντενκτας θα αρχίσουν χωρίς ημερήσια διάταξη κι ότι αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ 9 και 13 Ιουλίου. Προσθέτει ότι εντός των ημερών ο Πρόεδρος Κλίντον θα διορίσει νέο απεσταλμένο του στο Κυπριακό.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Εχει και το ΑΚΕΛ λόγο" προβάλλει ομιλία του ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια, ότι μέσα στον Ιούνιο, είτε μαζί με άλλους είτε από μόνο του, το ΑΚΕΛ θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές. Δημοσιεύει δήλωση που έκανε στην Τουρκία ο Τ/Κ φυγόδικος επιχειρηματίας, Ασίλ Ναδίρ, ότι σενάριο των Αμερικανών που του πρότεινε ο πρέσβης Νέλσον Λέτσκι προνοούσε παραμερισμό του αδιάλλακτου Ντενκτάς και ανάληψη της "εξουσίας" του ψευδοκράτους από τον ίδιο το Ναδίρ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ενώ ο ύποπτος για την απόπειρα φόνου του Φανιέρου, Τάσος Σιμιλλίδης, τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση, η Αστυνομία αναζητεί τεκμήρια και αποδεικτικά στοιχεία. Προβάλλει δηλώσεις του ερευνητή στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Πάνου Ιωάννου, ότι το κατοχικό καθεστώς παρεμποδίζει τη δικοινοτική συνεργασία σε πρόγραμμα για τη μεσογειακή αναιμία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" με κύριο τίτλο "Στο ράφι η ουσία του Κυπριακού" γράφει ότι χωρίς κοινό έδαφος και ημερήσια διάταξη θα διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες, στοιχεία που οδηγούν σε ένα νέο αποτυχημένο γύρο διαπραγματεύσεων, αποφαίνεται. Γράφει ότι αισθητή ήταν φέτος η αναβάθμιση της 22ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, από πλευράς οργάνωσης και ενδιαφέροντος των επισκεπτών. Η Εκθεση κλείνει τις πύλες της απόψε, προσθέτει.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 1 June 1997 - 9:24:40 UTC