Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό, ενέργεια και προεδρία συζήτησαν Χριστόφιας – Παπαδήμος
  • [02] Συνεχίζεται την Παρασκευή το νομοθετικό έργο της Βουλής

  • [01] Κυπριακό, ενέργεια και προεδρία συζήτησαν Χριστόφιας – Παπαδήμος

    Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στο Κυπριακό είναι συνεχής και αποτελεί ένα σημαντικότητα πυλώνα των προσπαθειών για σπάσιμο του αδιεξόδου και επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια δήλωσή του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση δύο περίπου ωρών που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θέλουν τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, επιδιώκουν την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης που διασφαλίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. «Η κατάλληλη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τεχνητά χρονοδιαγράμματα και αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων Β είναι αντιπαραγωγικά», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τη στήριξή του στην πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθείται στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις. Αξιολόγησαν, είπε, τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και ιδιαίτερα τις αυξανόμενες προκλήσεις, την αδιαλλαξία και την αλαζονεία από μέρους της τουρκικής πλευράς.

    Επαναβεβαίωσε, συνέχισε, προς τον κ. Παπαδήμο ότι, παρά τις αντιξοότητες, παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Πρέπει να αποκαθιστά και να θωρακίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Θέλω να δηλώσω ξανά ότι ανεξαρτήτως της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας, εμείς, είμαστε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για λύση στο Κυπριακό μέχρι τέλους και στη διάρκεια της Προεδρίας. Το θέμα είναι να το θελήσει και η άλλη πλευρά και να είναι και δημιουργική», δήλωσε.

    Στη συνάντηση, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανασκόπησαν και το ζήτημα της ενέργειας, όπου ενημέρωσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για το παρόν στάδιο της διαδικασίας του δεύτερου γύρου των αδειοδοτήσεων και συζήτησαν τα επόμενα βήματα. Αξιολόγησαν την αντίδραση, τις απειλές και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών καθώς και τη διεθνή νομιμότητα, ιδιαίτερα εάν, όπως διατείνεται, ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Υποχρέωση την οποία έχουν ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία τόσο η ΕΕ όσο και η διεθνής κοινότητα», τόνισε.

    Για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε για την πορεία των προετοιμασιών, οι οποίες έχουν μπει στην τελική ευθεία, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα εκπληρώσει το θεσμικό της ρόλο έτσι ώστε να συμβάλει, ως Προεδρία, στην προσπάθεια της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας.

    «Εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει την ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο απειλώντας την ΕΕ για πάγωμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012», είπε και πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε την ίδια στιγμή την εκτίμησή μας τόσο για τη στάση της Ελλάδας όσο και για τη ξεκάθαρη θέση της ΕΕ στο σύνολο της ότι το ζήτημα της εκ περιτροπής Προεδρίας αποτελεί θεσμικό ζήτημα της ΕΕ που η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, «χωρίς αυτό να σημαίνει διαγραφή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η Τουρκία, είπε, πρέπει να συμβάλει με πράξεις στην επίλυση του Κυπριακού. «Πρέπει, επίσης, να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ».

    Συζήτησαν, συμπλήρωσε, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι σύντομα θα εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, στοιχεία απαραίτητα για πρόοδο και ανάπτυξη των λαών της περιοχής.

    Ανασκόπησαν τέλος, τις διμερείς μας σχέσεις οι οποίες βρίσκονται, όπως είπε, σε άριστο επίπεδο και ανανέωσαν την προσήλωσή τους για συντονισμό και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

    Από την πλευρά του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό. «Οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες με εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλουμε τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Επιδιώκουμε την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης που διασφαλίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».

    Η κατάλληλη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρόσθεσε τονίζοντας ότι «τεχνητά χρονοδιαγράμματα και αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων Β είναι αντιπαραγωγικά».

    Η προσεχής ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο τής δίδει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα κορυφαίο ρόλο θεσμικό και λειτουργικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της Αθήνας είναι δεδομένα, εκφράζοντας τη χαρά του γιατί μαζί με άλλα κράτη μέλη η Ελλάδα θα συνδράμει την Κυπριακή Προεδρία σε διάφορους τομείς.

    «Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ της προσέδωσε εξαιρετικά σημαντικές διαστάσεις στη διεθνή κοινότητα, διαστάσεις πολιτικές και οικονομικές. Και η Κύπρος έχει αξιοποιήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα τη συμμετοχή της στην ΕΕ, αυξάνοντας το επίπεδο ευημερίας του λαού της».

    Προσφάτως, συνέχισε, νέα θετικά γεγονότα έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές προοπτικές για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που ικανοποιούν ιδιαίτερα. «Απειλές και επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απόλυτα καταδικαστέες», τόνισε.

    Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Οπως τόνισε, «η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη για να διασφαλίσει δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα να προωθήσει διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκαταστήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη».

    Πιστεύω, είπε, ότι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα και η προβλεπόμενη ενίσχυση και αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα επηρεάσουν θετικά και την κυπριακή οικονομία.

    Ευχαρίστησε, τέλος, τον κυπριακό ελληνισμό για τη συγκινητική αλληλεγγύη στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Η συμπαράσταση αυτή που διαχρονικά εκδηλώνεται πάντα ανάμεσα στους λαούς μας, κατέληξε, αναδεικνύει τη συμπαράταξη μας και τους ακατάλυτους δεσμούς που μας συνδέουν.

    Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου. Σε αυτό έγραψε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως την Κύπρο για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τον εποικισμό, καθώς και για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση της αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, η συνεχής διαβούλευση και ο συντονισμός των ενεργειών εγγυώνται την ευόδωση των προσπαθειών μας».

    [02] Συνεχίζεται την Παρασκευή το νομοθετικό έργο της Βουλής

    Διακόπηκε την Πέμπτη η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής εκ νέου, για να συνεχισθεί την Παρασκευή μετά την προσφώνηση του Σώματος από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, αφού ψήφισε τα απολύτως απαραίτητα νομοθετήματα.

    Η συνεδρία διεκόπη όταν αντιδρώντας σε αναφορές του Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ αποχώρησαν δηλώνοντας προσβεβλημένοι, από την αίθουσα συνεδρίας της Ολομέλειας.

    Η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής επανάρχισε με τον Πρόεδρο του σώματος Γιαννάκη Ομήρου να δηλώνει ότι αναφορές και δηλώσεις βουλευτών που άμεσα ή έμμεσα επιρρίπτουν ευθύνες για ποινικά αδικήματα σε βουλευτές ή Κοινοβουλευτικές ομάδες είναι ανεπίτρεπτες, καταδικαστέες και αποδοκιμάζονται από το Σώμα.

    Η διακοπή έγινε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ, ο οποίος υπερψηφίστηκε ομόφωνα, αφού η Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία (εναντίον Βουλευτές του ΑΚΕΛ) τροπολογίες του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ με την οποία δεσμεύονται κονδύλια για νέες προσλήψεις και προαγωγές, αποδεσμεύονται οι αμοιβές των εργαζομένων το 100% των κονδυλιών που περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό για την Προεδρία, τους Ολυμπιακούς, τη Γιουροβίζιον και το Euro. Αποδεσμεύονται, επίσης, κατά τα 5/12 τα υπόλοιπα κονδύλια.

    Επίσης, υπερψηφίστηκε νομοσχέδιο με Προϋπολογισμό που αφορά την αποπαγοποίηση θέσεων εκτάκτων για την ανανέωση των συμβολαίων των εκτάκτων στο Υπουργείο Υγείας, στη ΔΕΑ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 April 2012 - 19:29:10 UTC