Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό, ενέργεια και προεδρία συζήτησαν Χριστόφιας – Παπαδήμος
  • [02] Στήριξη στο Κυπριακό εξέφρασε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ στη Μαρκουλλή
  • [03] Υπ. Εμπορίου: Αυξημένο το ενδιαφέρον για το ΦΑ
  • [04] Αποχώρησαν από την Ολομέλεια οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ

  • [01] Κυπριακό, ενέργεια και προεδρία συζήτησαν Χριστόφιας – Παπαδήμος

    Σε ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση των επόμενων βημάτων που θα γίνουν στο Κυπριακό, προέβησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

    Στην αρχική του δήλωση στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η επίσκεψη αποτελεί μια πρόσθετη απόδειξη των άριστων και των αδελφικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη στήριξή του στην πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθείται στο Κυπριακό.

    Κατά τη συνάντηση, ανασκοπήθηκε το ζήτημα της ενέργειας και συζητήθηκε η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο, δίδοντας έμφαση στις τουρκικές ενέργειες και στα δύο θέματα.

    Εξέφρασε, τέλος, τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό στις δύσκολες ώρες που περνά λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο χωρών στο Κυπριακό είναι ταυτόσημες.

    «Τεχνικά χρονοδιαγράμματα και η αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων Β' είναι αντιπαραγωγικά», τόνισε.

    Αναφερόμενος στην ανάληψη της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, είπε ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι δεδομένη και σημείωσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ της προσέδωσε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.

    Σημείωσε ακόμη ότι νέες προοπτικές διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της.

    «Απειλές που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απόλυτα καταδικαστέες», τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα περνά από μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, λέγοντας ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος και η προβλεπόμενη ενίσχυση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος θα επηρεάσουν θετικά και την κυπριακή οικονομία.

    Τέλος, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Κύπρου στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

    [02] Στήριξη στο Κυπριακό εξέφρασε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ στη Μαρκουλλή

    Τη θερμή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών σε συνάντηση που είχε στην Αρμενία με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή.

    Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στην Αρμενία, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 4 Απριλίου, συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πολιτικής Διακήρυξης των δύο Κυβερνήσεων που υπεγράφη στη Λευκωσία από τους Προέδρους Δημήτρη Χριστόφια και Serzh Sargsyan τον Ιανουάριο του 2011 και η οποία προνοεί εντατικοποίηση των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο Κυβερνήσεων, με στόχο την ανασκόπηση του πλαισίου συνεργασίας και την προώθηση νέων τομέων συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο διεθνών Οργανισμών.

    Κατά την επίσκεψή της στην Αρμενία, η κ. Μαρκουλλή είχε διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογό της Edward Nalbandian, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν εκατέρωθεν για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των άριστων διμερών σχέσεων.

    [03] Υπ. Εμπορίου: Αυξημένο το ενδιαφέρον για το ΦΑ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε σήμερα πως το Υπουργείο του αναμένει την 11η Μαΐου, που είναι η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το φυσικό αέριο, ημερομηνία όπως είπε που θα δούμε ποιες εταιρείες θα εκδηλώσουν πραγματικά και θα εκφραστούν και επίσημα.

    Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία συνήλθε εκτάκτως, ο κ. Συλικιώτης είπε ωστόσο πως το ενδιαφέρον από εταιρείες και επενδυτές είναι αυξημένο, προσθέτοντας πως αυτό ήταν αναμενόμενο μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12.

    Σε ερώτηση πώς προχωρά η εταιρεία Διαχείρισης του Φυσικού Αερίου, ο κ. Συλικιώτης είπε: «Πρώτα να πω ότι είμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο. Θα ετοιμαστεί σύντομα πρόταση. Εχουμε τις απόψεις από την ΡΑΕΚ που συμπεριλαμβάνονται στο έγγραφο της με τις κατευθυντήριες γραμμές. Εχουμε ένα προσχέδιο από τους εμπειρογνώμονες και αναμένουμε τις απόψεις γαλλικού οίκου, που είναι σύμβουλος του κράτους στα θέματα των υδρογονανθράκων. Εφόσον έχουμε όλες αυτές τις απόψεις θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την πρόταση μας, γιατί είναι προτεραιότητα η σύσταση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων».

    Όπως πρόσθεσε, πολλές εταιρείες καταθέτουν ερωτήματα, σημειώνοντας πως αυτά απαντώνται από το Υπουργείο και δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

    Για τη συνάντηση του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, είπε πως διαβεβαίωσε τα μέλη της ότι θα υπάρχει μια αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία, αφού έχουν να χειριστούν μεγάλα ζητήματα το επόμενο χρονικό διάστημα.

    [04] Αποχώρησαν από την Ολομέλεια οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ

    Αποχώρησαν από τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ με αποτέλεσμα αυτή να διακοπεί, εξαιτίας αναφορών του ανεξάρτητου Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ.

    «Κατασκοτώσετε τον κόσμο στο Μαρί με 13 νεκρούς σε μια ματζιελλεμένη πλαγιά, έπρεπε να μην το δείξουμε;», ήταν η δήλωση του Ζαχαρία Κουλία.

    Αναφερόμενος στους βουλευτές του ΑΚΕΛ, είπε πως «δεν είπα ότι είναι δολοφόνοι. Τώρα, πώς αισθάνονται οι ίδιοι… Δεν είμαι ψυχολόγος για να ξέρω πώς αισθάνονται», οπόταν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ τού ζήτησαν να ανακαλέσει

    Ο κ. Κουλίας, ανέφερε πως είναι νεοφανείς οι αντιλήψεις περί πόνου όπως την τοποθέτησε ο κ. Λαμάρης, και είπε ότι τώρα αντιλαμβάνεται ότι ο πόνος ήταν πολύς για το ψήφισμα της Βουλής για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και για αυτό έπαιξε έβδομο θέμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 April 2012 - 17:29:12 UTC