Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαδήμος: Συμπαράταξη με Κύπρο για τερματισμό κατοχής

  • [01] Παπαδήμος: Συμπαράταξη με Κύπρο για τερματισμό κατοχής

    Η Ελλάδα θα στέκεται πάντα αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα δίνει τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και στον εποικισμό, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, κατά την αντιφώνησή του, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο «υποδηλώνει για άλλη μια φορά την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι κοινή και σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Μια λύση, συμπλήρωσε, διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας χαιρέτισε τις άοκνες, όπως είπε, προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επιτυχία των απευθείας συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε περαιτέρω ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά, καθώς για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων χρειάζεται να επιδειχθεί διαλλακτικότητα και διάθεση συμβιβασμού και από τα δύο μέρη.

    Τόνισε ότι οι ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της άλλης πλευράς, οι εκδηλώσεις επιθετικής ρητορείας και οι επανειλημμένες απόπειρες διχοτομικών, εναλλακτικών «Σχεδίων Β», υπό τη δαμόκλειο σπάθη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ουδόλως συμβάλλουν στην επίτευξη αποφασιστικής προόδου.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια. Οπως είπε, η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία, προς όφελος του συνόλου του λαού της.

    Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα μπορέσουν να ωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στην ΕΕ αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    Συμπλήρωσε ότι η λύση θα είχε θετικά αποτελέσματα και για την Τουρκία, η οποία, όμως, είπε ότι δείχνει να υιοθετεί λογικές επιθετικότητας έναντι της ε/κ πλευράς, αναφορικά με την ουσία των συνομιλιών, καθώς και σε σχέση με την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ.

    Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι μια αλλαγή πολιτικής θα είναι προς όφελος και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η πλήρης εξομάλυνση τους θα καταστεί εφικτή μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις συμμόρφωσή της Αγκυρας προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

    «Υπό την προϋπόθεση αυτή, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν αμοιβαία επωφελής και θα εδραίωνε σχέσεις σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στην ανάληψη από τη Λευκωσία της Προεδρίας της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η Κύπρος προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς και εξέφρασε βεβαιότητα για την επιτυχία της. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη την εμπειρία αρκετών επιτυχημένων ευρωπαϊκών προεδριών, πρόσφατα υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ προ ολίγων ημερών.

    Ακολούθως, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικής προσαρμογής, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Συμπλήρωσε ότι εφόσον συνεχιστεί με συνέπεια η αναγκαία προσαρμογή με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, υπάρχει βάσιμη προσδοκία για ανάκαμψη στο δεύτερο ήμισυ του 2013.

    Μίλησε, επίσης, για μεγάλες θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία οικονομική προσαρμογή και ευχαρίστησε τον αδελφό κυπριακό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνει διά της αρωγής προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα.

    Η αλληλεγγύη αυτή, ανέφερε, επιδεικνύεται εκατέρωθεν σε κάθε περίπτωση που Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης και πρόσθεσε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν την Κύπρο λόγω των στενών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των δύο οικονομιών.

    Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η σταθεροποίηση και βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα έχει θετικές συνέπειες και για την Κύπρο και είπε ότι η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δυνατότητες που διανοίγονται, δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον της Κύπρου και του λαού της.

    Η Κύπρος, είπε ο κ. Παπαδήμος, έχει αποδείξει, υπό τις τραγικές συνθήκες που προέκυψαν το 1974, ότι γνωρίζει να ξεπερνά θετικά ακόμη και τις μεγαλύτερες καταστροφές, και να εξασφαλίζει στο λαό της την ευημερία.

    Συνέχισε, λέγοντας ότι η εργατικότητα, το επιχειρηματικό πνεύμα, η δημιουργικότητα και η προσήλωση στο Δίκαιο είναι οι αρχές και οι αξίες που έδωσαν τη δυνατότητα στον κυπριακό λαό να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ευημερίας.

    «Οι ίδιες αρχές και αξίες είναι οδηγός και για εμάς στην προσπάθεια που κάνουμε να υπερβούμε την κρίση και να διαμορφώσουμε συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε.

    Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχήθηκε υγεία στον Πρόεδρο Χριστόφια και ευτυχία και ευημερία στον κυπριακό λαό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 April 2012 - 9:29:09 UTC